Remaja Perlu Memahami Pencegahan Kanser Payudara

Jakarta - Kanser payudara adalah gangguan kesihatan yang terjadi ketika sel-sel payudara tumbuh dengan tidak terkawal dan membentuk tumor ganas di organ. Sekiranya demikian, anda perlu berhati-hati, kerana jika merebak ke organ sekitarnya, kematian adalah komplikasi paling teruk yang boleh terjadi. Jadi, apakah langkah-langkah berkesan untuk mencegah barah payudara? Lihat ulasan di sini.

Baca juga: Bolehkah Kanser Payudara Disembuhkan Tanpa Penghapusan?

Berikut adalah langkah-langkah untuk mencegah barah payudara seawal mungkin

Walaupun agak biasa pada wanita, tidak mustahil barah payudara dialami oleh lelaki. Gejala itu sendiri dapat dilihat dari munculnya benjolan, atau penebalan kulit di kawasan payudara. Bukan hanya itu, anda juga perlu memperhatikan perubahan ukuran satu payudara, keputihan dari puting yang mungkin bercampur dengan payudara, dan perubahan fizikal pada puting.

Sekiranya demikian, tidak ada cara lain untuk melakukannya selain memeriksa diri anda di hospital terdekat. Oleh itu, lebih baik mengambil langkah pencegahan, daripada harus pergi dan balik ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Jadi, apakah petua untuk mencegah barah payudara yang boleh dilakukan oleh remaja? Lakukan perkara berikut:

1. Makan Diet Sihat

Cara pertama untuk mencegah barah payudara adalah dengan menjalani diet sihat yang bertujuan untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, risiko menghidap barah payudara selepas menopaus akan lebih tinggi.

2. Fizikal Sentiasa Aktif

Melakukan diet yang sihat bukan sahaja dapat dilakukan dari makanan, tetapi juga memerlukan fizikal yang aktif. Ini dapat dilakukan dengan bersenam dengan intensiti ringan hingga sederhana setiap hari selama lebih kurang 30 minit.

3. Penggunaan Buah dan Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi antioksidan yang dapat mencegah barah payudara secara semula jadi. Jika dikonsumsi secara teratur dan tepat, antioksidan terbukti mampu menangkal radikal bebas yang dapat merosakkan sel-sel dalam tubuh.

Baca juga: Kanser Payudara Diagnosis, Apa Yang Perlu Dilakukan?

4. Jangan Minum Alkohol

Bagi seseorang yang ketagihan alkohol, risiko barah payudara akan lebih tinggi. Oleh itu, cuba hadkan jumlah penggunaan, iaitu sebanyak satu gelas sehari.

5. Elakkan Merokok

Dalam rokok terdapat zat yang mencetuskan pertumbuhan barah. Sebenarnya, bahan-bahan ini tidak hanya terdapat dalam rokok, tetapi juga terdapat dalam makanan. Dengan berhenti merokok, anda mengelakkan daripada terkena karsinogen, sehingga mengurangkan risiko barah payudara.

6. Beri Penyusuan Susu Eksklusif

Dari hasil penyelidikan yang dilakukan, kadar barah payudara pada wanita yang memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif jauh lebih rendah daripada yang tidak. Selain dapat menyokong pemakanan dan pemakanan Little One, penyusuan susu ibu yang eksklusif juga bermanfaat untuk ibu, kamu tahu.

7. Lakukan Pemeriksaan Sendiri

Teknik pemeriksaan diri dikenali sebagai BSE. Langkah pertama boleh dilakukan di hadapan cermin dengan melakukan langkah-langkah berikut:

  • Berdiri dengan tangan anda di sisi anda.
  • Perhatikan ukuran payudara. Secara amnya, payudara wanita tidak sama ukurannya.
  • Seterusnya, letakkan tangan anda di pinggang dan ketatkan otot dada anda.
  • Bengkokkan di depan cermin, lihat dan rasakan perubahan payudara.
  • Periksa sebarang pelepasan dari puting dengan menekan putih dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.

Cara lain boleh dilakukan ketika mandi dengan mengoleskan sabun pada payudara. Kemudian, angkat satu tangan di belakang kepala dan gunakan jari tangan yang lain untuk menekan payudara. Lakukan perkara yang sama pada payudara yang lain. Kaedah ini berkesan kerana dapat memudahkan pergerakan tangan untuk memeriksa benjolan atau tidak.

Baca juga: Kepentingan Mengesan Kanser Payudara Lebih Awal

Langkah terakhir untuk mencegah barah payudara boleh dilakukan dengan pemeriksaan mamografi. Pemeriksaan ini sangat digalakkan untuk wanita berusia lebih dari 45 tahun yang dilakukan sekali dalam setahun atau setiap 3 tahun. Penyiasatan lain yang dilakukan adalah ultrasound payudara. Sekiranya anda masih keliru mengenai perkara yang harus dilakukan sebelum dan selepas pemeriksaan, sila tanyakan terus kepada doktor dalam permohonan , ya.Rujukan:
Kanser.org. Diakses pada tahun 2021. Risiko dan Pencegahan Kanser Payudara.
Kanser.org. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Saya Mengurangkan Risiko Kanser Payudara?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pencegahan barah payudara: Cara mengurangkan risiko anda.