Kebaikan Minyak Zaitun untuk Kesihatan Kulit

Jakarta - Minyak zaitun mungkin tidak asing lagi bagi banyak orang. Minyak ini dibuat dari buah zaitun. Zaitun mempunyai pelbagai khasiat pemakanan. Selain buah, minyak yang dihasilkan dari zaitun tidak kurang bermanfaat, terutama untuk rambut dan kulit. Berikut adalah senarai faedah minyak zaitun dan penggunaannya untuk kulit:

Baca juga: Kenali Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Tubuh

  1. Mengandungi Antioksidan

Minyak zaitun dipercayai dapat membantu mencegah tanda-tanda penuaan pramatang kulit. Sebabnya, minyak ini mengandungi antioksidan yang merupakan zat untuk mencegah pengoksidaan. Oksidasi adalah proses yang dapat menghasilkan radikal bebas, yang merupakan bahan kimia yang berpotensi merosakkan sel dan menyumbang kepada perkembangan barah.

Nah, apabila minyak zaitun digunakan pada kulit, antioksidan bertindak sebagai agen untuk mencegah penuaan dini. Antioksidan yang terkandung dalam minyak zaitun dianggap mampu melawan sel penyebab barah yang disebabkan oleh paparan sinar matahari.

  1. Kaya dengan Vitamin

Minyak zaitun mengandungi vitamin A, D, E, dan K yang larut dalam lemak. Sebilangan vitamin ini juga bermanfaat untuk kulit. Contohnya, kandungan vitamin E dalam bentuk topikal mampu merawat pelbagai keadaan kulit, termasuk psoriasis dan eksim.

  1. Melembapkan Kulit

Minyak zaitun adalah pelembap semula jadi yang sering digunakan untuk melembutkan kulit dan rambut. Untuk mendapatkan faedahnya, minyak zaitun kini terdapat dalam produk penjagaan di kaunter, seperti sabun dan losyen.

Baca juga: Menghilangkan penuaan pramatang, ini adalah 6 kebaikan topeng muka

  1. Pengelupas

Mengelupas atau pengelupasan penting untuk membersihkan kotoran dan sel kulit mati yang menetap di kulit. Sekiranya tidak dibersihkan, kulit cenderung kelihatan kusam. Nah, minyak zaitun sebenarnya boleh digunakan sebagai agen pengelupasan untuk membersihkan sel-sel kulit mati pada kulit. Untuk menggunakannya anda boleh mencampurkan minyak zaitun dan garam laut untuk dibuat gosok .

  1. Mengeluarkan Sisa Make Up

Solekan yang tidak dibersihkan dengan sempurna boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, seperti jerawat dan komedo. Nah, minyak zaitun boleh digunakan untuk membuang residu solekan kerana minyak ini mampu memecah bahan tahan air pada alat solek mata, sehingga memungkinkan wajah bersih. Untuk membuang sisa solekan , cukup tambahkan beberapa tetes minyak zaitun ke bola kapas dan sapu kawasan muka dengan lembut.

  1. Topeng muka

Seseorang yang mempunyai kulit kering mungkin menyukai khasiat minyak zaitun yang satu ini. Sebabnya, menggunakan minyak zaitun sebagai topeng muka akan menjadikan kulit wajah lebih halus dan lembap. Untuk membuat topeng, anda boleh membuat topeng minyak zaitun dengan mencampurkannya dengan putih telur, madu atau oat tepung.

  1. Parut Menyamarkan

Vitamin dan antioksidan dalam minyak zaitun dapat memudarkan parut dengan membantu sel kulit tumbuh semula. Cukup urut minyak zaitun ke parut atau campurkan dengan perasan jus lemon untuk merawat kawasan yang mengalami masalah hiperpigmentasi. Minyak zaitun juga dapat digunakan untuk mencegah atau merawat tanda regangan .

Baca juga: 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit

Itulah beberapa kelebihan minyak zaitun yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit yang sukar diatasi, segera berjumpa dengan pakar dermatologi supaya mereka dirawat dengan betul. Sebelum melawat hospital, jangan lupa membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan .

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Adakah minyak zaitun adalah pelembap yang baik untuk wajah anda ?.
Pengemasan yang Baik. Diakses 2019. Pecahan Komprehensif Manfaat Penjagaan Kulit Minyak Zaitun.