Inilah Cara Menjaga Kesihatan Mulut dan Gigi Kanak-kanak

Jakarta - Gigi pertama bayi atau gigi susu mula muncul ketika berusia 6 atau 7 bulan. Biasanya, dua gigi pertama mula muncul di bahagian bawah, diikuti kemudian di bahagian atas. Apabila anak anda mengalaminya, ayah dan ibu tidak boleh memandang rendah, kerana gigi kecil ini mempunyai fungsi penting yang sama dengan gigi kekal orang dewasa.

Gigi susu ini memudahkan kanak-kanak mengunyah makanan dan bercakap. Malangnya, semasa proses tumbesaran, tidak jarang kanak-kanak mengalami demam dan sering menangis kerana merasa tidak selesa. Sekiranya ini berlaku pada bayi, ibu dapat membasuh giginya dengan lembut dengan tangan yang bersih. Anda juga boleh menggunakan kain kasa yang telah dibasahi dengan air suam.

Kepentingan Mempunyai Mulut dan Gigi yang Sihat

Memiliki mulut dan gigi yang sihat adalah penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Bukan sahaja memudahkan kanak-kanak bercakap dan menghancurkan makanan mereka, kehadiran gigi juga membantu menjadikan penampilan anak-anak lebih menarik. Melakukan penjagaan gigi dengan baik menghalang penampilan plak, lapisan bakteria yang melekat pada gigi.

Baca juga: Petua Merawat Gigi Tanpa Gigi Anak Kecil Anda

Setelah selesai makan, bakteria akan sangat gembira kerana ada gula yang melekat pada gigi, seperti semut yang mencari makanan yang mereka cari. Bakteria ini memecah gula menjadi asid yang memakan enamel gigi, menjadikan gigi berlubang. Kehadiran plak pada gigi juga mencetuskan radang gusi, penyakit yang menyebabkan gusi membengkak, menjadi merah, dan menyakitkan.

Sekiranya ibu dan bapa tidak menjaga mulut dan gigi anak-anak mereka, mereka terdedah kepada rongga dan gusi bengkak yang menyakitkan dan tidak selesa. Sudah tentu, keadaan ini menyukarkan kanak-kanak makan dan bercakap. Akibatnya, pertumbuhan mereka terganggu. Sudah tentu ibu dan ayah tidak mahu perkara ini berlaku pada bayi mereka, bukan?

Baca juga: 8 Petua Membersihkan Gigi Bayi

Bagaimana Menjaga Kesihatan Mulut dan Gigi Anak Kecil Anda?

Tidak sukar untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi bayi anda. Inilah kaedah mudah yang boleh dilakukan oleh ibu dan bapa di rumah:

  • Gosok gigi sebelum tidur dan selepas makan. Selalunya, menggosok gigi sebelum tidur dilupakan oleh kanak-kanak, dan ini memudahkan rongga. Malangnya, tidak sedikit ibu bapa yang memberitahu anak-anak mereka untuk menggosok gigi ketika mandi, bukan selepas makan. Ibu harus tahu bahawa bakteria berkembang sejurus selepas anak selesai makan.

  • Kurangkan pengambilan makanan manis. Gula-gula, ais krim, kek, dan minuman bergula tidak boleh selalu dimakan oleh anak-anak. Makanan dan minuman bergula menjadikan kerosakan gigi lebih cepat, jadi rongga cenderung terjadi.

  • Mengurangkan makan botol pacifier, kerana menjadikan gigi anak-anak dipenuhi dengan cecair manis. Sekiranya ibu tidak menyusu secara langsung, anda harus memberi susu dalam gelas, dan juga melatih anak agar tidak terbiasa menggunakan pacifier semasa memberi makan.

Baca juga: Ketahui 7 Punca Kehilangan Gigi pada Kanak-kanak

Selain menjaga kesihatan gigi anak anda di rumah, perlu juga melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi anak. Pemeriksaan rutin ini membantu mengesan sama ada terdapat kerosakan pada gigi anak, sehingga rawatan dapat dilakukan dan dapat mengelakkan pelbagai masalah kesihatan gigi dan mulut. Untuk memudahkan anda dan bayi membuat pemeriksaan, buat janji temu terus dengan doktor gigi anda di hospital terdekat.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses 2019. Merawat Gigi Anda.
WebMD. Diakses 2019. 8 Cara Melindungi Gigi Anak Anda.
WebMD. Diakses 2019. Merawat Gigi Bayi Anda.