Mengapa anda terdengar di telinga anda ketika anda menaiki kapal terbang?

, Jakarta - Anda pasti merasa terdengar di telinga ketika anda menaiki kapal terbang. Kesakitan ini pasti akan membuatkan anda merasa tidak selesa, bukan? Deringan di telinga ketika dalam pesawat sering disebut sebagai gangguan tiub eustachian .

Deringan di telinga ketika menaiki kapal terbang disebabkan oleh tiub fallopian yang tersumbat di telinga. Tiub fallopio adalah saluran yang mengalir dari telinga tengah ke belakang hidung. Saluran ini berfungsi untuk mengimbangkan tekanan udara di telinga tengah dengan tekanan udara di luar telinga.

Ketika anda berada di ketinggian ribuan meter dari permukaan laut, telinga anda mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan tekanan udara di kabin. Akibatnya, udara terperangkap dan menyebabkan deringan di telinga atau sakit ketika menaiki kapal terbang.

Cara Menghilangkan Telinga Dering di Pesawat

Walaupun biasa, deringan di telinga ketika berada di dalam pesawat boleh menjadi sangat mengganggu bagi sesetengah orang yang ingin melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Kesakitan yang luar biasa di telinga tidak hanya mengganggu pendengaran, tetapi juga mengganggu sistem keseimbangan badan. Kerana seperti yang diketahui, telinga tidak hanya berfungsi sebagai organ pendengaran, tetapi juga berperanan dalam sistem keseimbangan.

Jadi adakah keadaan ini tidak dapat diatasi? Sudah tentu saya boleh. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi deringan telinga ketika anda menaiki kapal terbang.

1. Minum Air

Minum air juga boleh menjadi penyelesaian yang tepat untuk mengurangkan deringan di telinga semasa dalam pesawat. Aktiviti menelan ketika kita mengambil air akan membantu membuka tiub fallopio, sehingga mencegah berdengkur. Sekiranya anda akan melakukan perjalanan dengan kapal terbang, sediakan lebih banyak stok air. Sekiranya orang yang paling dekat dengan anda juga sering mengalami keadaan ketika telinga berdering, segera beri air atau susu sebagai langkah antisipasi.

2. Mengunyah

Mengunyah juga boleh menjadi alternatif untuk mengelakkan deringan di telinga dan rasa sakit ketika menaiki kapal terbang. Semasa mengunyah, tiub fallopio akan terbuka dan ditutup secara automatik. Semasa mengunyah, secara automatik akan menelan air liur. Proses ini berguna untuk mengurangkan deringan di telinga. Selain itu, sakit di telinga juga dapat dielakkan.

Untuk kaedah ini, anda boleh menyediakan permen karet setiap kali anda menaiki kapal terbang. Kunyah permen karet semasa perjalanan. Kaedah ini berkesan untuk merangsang pengeluaran air liur yang kemudian akan ditelan, sehingga telinga tidak berdering ketika menaiki kapal terbang.

3. Lakukan Pergerakan Seperti Menguap

Menguap juga dapat membantu mengimbangkan tekanan udara di dalam dan di luar telinga. Untuk mengelakkan atau mengurangkan deringan di telinga anda, menguap selebar dan sekuat mungkin. Kaedah ini mungkin agak pelik bagi anda, tetapi kaedah ini berkesan untuk mengurangkan kegembiraan. Lakukan gerakan menguap ini beberapa kali sehingga dering di telinga anda reda.

4. Menggunakan Titisan Hidung

Sekiranya anda menghidap selesema, anda boleh menggunakan kaedah ini. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, seseorang yang mengalami selesema akan sangat mudah merasa terdengar di telinga ketika menaiki kapal terbang. Hidung biasanya akan mengalami keadaan tersumbat.

Untuk mengatasinya, gunakan titisan hidung. Lakukan ini sebelum anda menaiki kapal terbang. Selain titisan hidung, anda juga boleh mengambil ubat yang berguna untuk mengatasi kesesakan hidung. Sekiranya pesawat di udara lebih dari 8 jam, anda boleh mengulangi kaedah di dalam pesawat. Kaedah ini berguna untuk mencegah penyumbatan hidung dan membuka tiub fallopio.

Anda boleh mengamalkan kaedah di atas jika anda ingin melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Sekiranya anda mengalami berdengung yang berpanjangan, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar di . Selain berbincang, anda juga boleh membeli ubat secara langsung dengan perkhidmatan farmasi dari . Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 4 Petua Mengatasi Ketakutan Terbang di Pesawat
  • Apa Yang Harus Diperhatikan Wanita Hamil Sekiranya Anda Ingin Menaiki Pesawat
  • Ternyata duduk di dekat tingkap kapal terbang menjadikan badan lebih sihat, anda tahu!