Ketahui Lebih Lanjut mengenai Punca dan Pencegahan Pruritus

, Jakarta - Jika ada sensasi gatal di badan anda, anda tidak boleh membiarkannya hilang. Mungkin anda mengalami pruritus. Pruritus adalah penyakit kulit gatal yang dapat menutupi seluruh atau sebahagian badan seseorang. Gatal dapat disertai dengan ruam, terjadi sebentar, tetapi juga boleh menyebabkan penderitaan yang sangat mengganggu.

Punca Pruritus

Pruritus biasanya disebabkan oleh kulit kering, gigitan serangga, dan gangguan sistemik seperti diabetes mellitus. Sebab-sebab biasa yang lain termasuk:

Baca juga: Cara Mencegah dan Merawat Pruritus

  1. Keadaan Kulit

Beberapa gangguan kulit yang boleh mempengaruhi keadaan kulit dan menyebabkan gatal termasuk eksim, urtikaria (gatal-gatal), dermatitis kontak alergi, psoriasis, folikulitis, kelemumur, prurigo, dan keradangan mukosa mulut atau lichen planus.

  1. Alahan Beraksi pada Kulit

Objek yang melekat pada kulit seperti perhiasan yang mengandungi nikel atau kobalt boleh mencetuskan reaksi alergi gatal pada kulit. Getah, lateks, bahan tekstil, minyak wangi, pewarna rambut, hingga tumbuh-tumbuhan seperti debunga bunga boleh mencetuskan pruritus. Begitu juga dengan ubat-ubatan, seperti aspirin. Pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet, serta cuaca lembap atau panas boleh menyebabkan keadaan ini.

  1. Sengatan Serangga dan Parasit

Parasit seperti kutu kepala, cacing kremi, ngengat, kutu, nyamuk, lebah, tawon, bug tidur, dan parasit trichomoniasis yang menyebabkan penyakit kelamin juga dapat memicu pruritus.

  1. Jangkitan

Dalam beberapa penyakit, pruritus adalah salah satu gejala yang menunjukkan jangkitan pada bahagian badan yang terjejas. Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan jamur kurap boleh mempunyai gejala gatal, seperti cacar air. Jangkitan kulat pada kaki atau kutu air, jangkitan kulat di kawasan Miss V atau Mr. P juga boleh menyebabkan pruritus.

  1. Kehamilan dan Menopaus

Ketidakseimbangan hormon yang dialami oleh wanita yang hamil atau memasuki menopaus boleh menjadi penyebab pruritus. Pada wanita hamil, pruritus umumnya hilang selepas melahirkan. Beberapa keadaan yang mencetuskan pruritus pada wanita hamil adalah: papula urtikaria prurit dan plak kehamilan (PUPPP) yang biasanya muncul di tangan, kaki, dan batang badan. Lain daripada itu, kolestasis obstetrik adalah penyebab gatal tanpa ruam akibat gangguan yang mempengaruhi hati pesakit.

Baca juga: Berikut adalah 6 Faktor yang Mencetuskan Pruritus

Langkah-langkah Pencegahan Pruritus

Orang yang menghidap pruritus dapat mencegah dan mengurangkan gejala dengan melakukan rawatan sederhana di rumah. Gunakan bahan atau pakaian yang tidak menyebabkan kerengsaan kulit. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat dan detergen yang terlalu kasar pada kulit. Cara lain yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

  1. Mengelakkan Alahan

Seseorang yang mengalami pruritus harus segera mengelakkan alergen. Namun, bagi anda yang belum mengalami pruritus, anda harus mengelakkan alergen yang menyebabkan kulit dijangkiti. Di samping itu, elakkan menggunakan pelbagai bahan yang dapat merengsakan kulit, seperti memakai perhiasan, produk kulit kecantikan yang mengandungi wangian kosmetik, dan juga minyak wangi yang berlebihan.

  1. Kurangkan Tekanan

Orang yang mengalami tekanan biasanya akan mengalami gatal yang berlebihan. Tekanan boleh menjadi salah satu penyebab memburuknya gatal pada seseorang. Untuk mengelakkan tekanan, anda boleh bersantai, seperti meditasi, yoga, atau aktiviti lain yang membuat anda lebih santai.

  1. Mandi dengan Air suam

Salah satu cara untuk mencegah pruritus adalah dengan mandi air suam. Untuk hasil maksimum, anda boleh menambah baking soda atau oatmeal mentah ke air yang akan anda gunakan untuk mandi atau mandi. Penggunaan air suam dapat mengurangkan atau mencegah pruritus di dalam badan.

Baca juga: Agar Miss V tidak mudah gatal, begini caranya

Itulah sebab dan pencegahan penyakit kulit pruritik yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami simptom atau penyebab yang sama seperti di atas, segera berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!