Hati-hati Cuaca Panas Boleh Menyebabkan Mimisan

, Jakarta - Mimisan biasanya tidak berbahaya dan mudah dikawal. Penyebab mimisan yang paling biasa adalah udara kering dan cuaca panas. Ini kerana iklim yang kering atau udara dalam yang panas dapat merengsakan dan mengeringkan saluran hidung, menyebabkan kerak gatal dan kemudian berdarah ketika tergores.

Keadaan sejuk juga boleh merengsakan lapisan hidung. Pendarahan boleh berlaku setelah anda meniup hidung berulang kali. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mimisan, baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Jangan Memadankan Hidung secara sembarangan Boleh Menyebabkan Mimisan

Berbahaya atau Tidak?

Alergi juga boleh mencetuskan mimisan. Biasanya cara mengatasinya adalah dengan mengambil ubat, seperti antihistamin atau dekongestan untuk mengawal hidung yang gatal, berair, atau tersumbat. Ubat ini juga dapat mengeringkan lapisan hidung dan menyumbang kepada mimisan.

Mimisan jarang menjadi keadaan yang serius. Sekiranya anda mengalami mimisan lebih dari sekali seminggu, anda mesti berjumpa doktor. Di samping itu, terdapat beberapa tanda bahawa mimisan yang anda alami adalah keadaan yang serius, iaitu:

  1. Berlanjutan lebih dari 20 minit.

  2. Pendarahan kelihatan berlebihan.

  3. Secara tidak sengaja menelan banyak darah dan membuat anda muntah.

  4. Pendarahan bermula selepas pukulan ke kepala.

  5. Anda berasa lemah atau pening.

  6. Mengalami masalah bernafas.

Sebilangan besar kes mimisan mudah dirawat. Kadang-kadang saluran darah kecil di dalam hidung menjadi jengkel dan tidak sembuh. Ia berlaku lebih kerap pada remaja yang mengalami alahan atau selsema.

Rundingan dengan doktor dapat memberi pencerahan dan maklumat mengenai rawatan selanjutnya. Sekiranya doktor anda menolak jangkitan sinus, alergi, atau saluran darah yang jengkel, dia mungkin memerintahkan ujian lain untuk mengetahui mengapa anda kerap mengalami mimisan. Gangguan pendarahan atau saluran darah yang terbentuk secara tidak normal boleh menyebabkan mimisan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mimisan dan cara merawatnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Pencegahan Mimisan

Menghembus hidung terlalu keras boleh menyebabkan mimisan. Ini kerana terdapat kecederaan pada tisu lembut di hidung kerana desakan paksa. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, pastikan kawasan di dalam hidung anda lembab dengan semburan hidung atau gel yang disyorkan secara perubatan. Anda juga menggunakan salap antibiotik yang digosok sedikit di sekitar lubang hidung.

Baca juga: Ini adalah Pelbagai Sebab Seseorang Yang Boleh Mengalami Penyakit Hidung

Pakai pelindung muka atau topeng untuk menutup kawasan hidung dari habuk atau apa sahaja yang boleh mencetuskan mimisan. Sekiranya anda mengalami mimisan tanpa diduga, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah duduk atau berdiri tegak (jangan berbaring).

Kemudian, cubit hidung anda tepat di atas lubang hidung anda selama 10 hingga 15 minit. Bersandar ke depan dan bernafas melalui mulut anda atau letakkan bungkusan ais di bahagian atas hidung anda. Cuba jangan meniup hidung atau meniup hidung selama 24 jam pertama pendarahan.

Makanan yang kaya dengan vitamin K, seperti kangkung, bayam, sawi, brokoli, kubis, dan lain-lain terlibat dalam pembentukan kolagen yang membantu mewujudkan lapisan lembap di dalam hidung, sehingga membantu mencegah dan merawat mimisan.

Vitamin ini membantu menjaga saluran darah dalam keadaan baik sehingga tidak mudah pecah. Untuk penyembuhan jangka panjang, pengambilan makanan kaya vitamin K sangat membantu. Sayuran berdaun hijau juga memudahkan pembekuan darah. Mendapatkan makanan vitamin C yang mencukupi setiap hari dapat membantu membuat saluran darah lebih kuat, sehingga tidak mudah pecah dan menyebabkan pendarahan hidung.

Rujukan:
Metro.co.uk. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah cuaca panas menyebabkan mimisan?
Kidshealth.org. Diakses pada tahun 2019. Mimisan.
Makanan NDTV. Diakses 2019. 9 Rawatan Rumah Berkesan Untuk Menghentikan Pendarahan Hidung.