Ini adalah prosedur untuk melakukan X-ray dada

, Jakarta - X-ray dada dilakukan untuk memeriksa organ di sekitar dada seperti jantung, paru-paru, saluran darah, saluran udara, serta sternum dan tulang belakang. Ujian ini berguna untuk mengesan cecair di dalam atau di sekitar paru-paru atau udara di sekitar paru-paru. Gambar yang dihasilkan oleh sinar-X dada membantu doktor mengenal pasti jantung, masalah paru-paru, radang paru-paru, patah tulang rusuk, emfisema, barah, dan keadaan lain.

Baca juga: Kenali sinar-X, pemeriksaan sinar-X untuk diagnosis penyakit

X-ray dada juga dilakukan untuk menentukan keberkesanan rawatan semasa. Oleh itu, penyakit apa yang dapat dikesan melalui sinar-X dada?

  1. Masalah Paru-paru

X-ray dada dapat mengesan barah, jangkitan, atau sekumpulan udara di ruang sekitar paru-paru (pneumothorax). Ia juga dapat menunjukkan keadaan paru-paru kronik seperti emfisema atau fibrosis sista, serta komplikasi yang berkaitan dengan keadaan ini. Selain itu, penyakit paru-paru akibat masalah jantung, seperti edema paru, juga dapat dikesan melalui sinar-X dada.

  1. Masalah Jantung

Perubahan ukuran dan bentuk jantung mungkin menunjukkan kegagalan jantung, penumpukan cecair di sekitar jantung (efusi perikardial), atau masalah injap jantung. Koleksi masalah ini dapat dikesan melalui sinar-X dada.

  1. Saluran darah

Masalah dengan saluran darah besar di dekat jantung seperti aorta, arteri pulmonari, dan urat dapat dilihat pada sinar-X dada. Keadaan ini mungkin menunjukkan aneurisma aorta, masalah saluran darah, atau penyakit jantung kongenital.

  1. Deposit Kalsium

X-ray dada dapat mengesan kehadiran kalsium di jantung atau saluran darah, yang menunjukkan kerosakan pada injap jantung, arteri koronari, otot jantung, atau kantung pelindung yang mengelilingi jantung.

  1. Patah tulang

Patah tulang rusuk, tulang belakang, atau masalah lain yang berkaitan dengan tulang dapat dilihat pada sinar-X dada.

  1. Pastikan Peralatan Perubatan

Alat pacu jantung dan defibrilator mempunyai kabel yang melekat pada jantung untuk memastikan rentak dan iramanya. X-ray dada biasanya dilakukan setelah meletakkan peralatan perubatan untuk memastikannya berada dalam kedudukan yang betul.

Baca juga: Ini adalah gejala kesihatan yang memerlukan sinar-X dada

Prosedur X-ray dada

Sebelum sinar-X dada dilakukan, doktor akan menasihati anda untuk memakai pakaian khas. Anda juga harus membuang semua perhiasan kerana pakaian dan perhiasan dapat mengaburkan gambar yang dihasilkan. Semasa prosedur, badan diletakkan di antara mesin penjana sinar-X dan plat yang menghasilkan gambar digital. Anda juga mungkin diminta untuk bergerak ke posisi yang berbeza untuk mengambil gambar bahagian depan dan sisi dada.

Semasa pukulan depan, anda perlu berdiri di atas pinggan sambil memegang tangan ke atas atau ke sisi dan memusingkan bahu ke hadapan. Doktor akan meminta anda menarik nafas panjang dan menahannya selama beberapa saat. Ini membantu memperjelas imej jantung dan paru-paru.

Semasa pandangan sisi, anda akan diminta untuk berpusing dan meletakkan satu bahu di atas pinggan dan mengangkat tangan di atas kepala. Sekali lagi, anda mungkin diminta menarik nafas panjang dan menahannya. Mengambil sinar-X biasanya tidak menyakitkan. Anda tidak akan merasakan sensasi ketika sinaran melewati badan anda. Sekiranya anda sukar berdiri, anda mungkin disarankan untuk duduk atau berbaring.

Risiko X-Ray Dada

Anda mungkin bimbang tentang pendedahan radiasi dari sinar-X dada, terutamanya jika anda melakukannya dengan kerap. Jangan risau, jumlah sinaran dari sinar-X dada masih rendah. Yang paling penting, beritahu doktor anda jika anda hamil.

Baca juga: Prosedur X-ray dada pada Anak Yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Itulah maklumat mengenai sinar-X dada yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan sesak nafas atau gangguan lain di sekitar dada, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!