5 Cara Menghilangkan Kaki Berbau dari Peluh

, Jakarta - Selain bau badan dan bau mulut, bau kaki adalah salah satu masalah yang cukup mengganggu aktiviti harian. Lebih buruk lagi, masalah yang satu ini sering membuat seseorang yang tidak mengalaminya yakin. Nah, dalam dunia perubatan, bau kaki juga disebut bromodosis.

Bromodosis berlaku kerana pengumpulan peluh pada kulit kaki. Nah, penumpukan peluh ini boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria. Nanti bakteria ini akan mencetuskan bau kaki.

Dalam banyak kes, bau kaki ini sering berlaku ketika memakai kasut terlalu lama yang menyebabkan peluh kaki berlebihan. Akibatnya, bau yang tidak menyenangkan muncul yang cukup mengganggu. Persoalannya, bagaimana menghilangkan bau kaki akibat peluh?

Jangan panik, untungnya ada cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bau kaki. Nah, inilah cara untuk menghilangkan bau kaki yang boleh anda cuba.

Baca juga: Menjengkelkan, Ketahui 4 Punca Kaki Berbau

1. Tukar Kasut dan Stoking secara berkala

Bagi anda yang jarang menukar kasut dan stoking, anda harus mengubah tabiat ini. Sebabnya, kebiasaan ini boleh menjadikan kasut dan stoking menjadi lembap.

Ingat, tempat seperti ini menjadi tempat kegemaran bakteria. Ini akan menyebabkan bau kaki. Selain itu, peluh di kaki dapat melekat pada kasut dan membuat kasut berbau.

Selain itu, jangan terlalu kerap menggunakan kasut yang menutupi seluruh kaki. Jenis kasut ini boleh membuat kaki mudah berpeluh, menyebabkan bau. Sebagai alternatif, ketika bersantai, gunakan selipar atau kasut yang sesekali terbuka.

Di samping itu, cubalah menukar stoking dengan kerap, jika perlu, ganti stoking setiap hari. Pilih stoking yang diperbuat daripada kapas. Bahan ini dapat menyerap peluh dan dapat membantu kaki 'bernafas'.

2. Mencuci Kaki Secara Berkala

Cara menghilangkan bau kaki akibat peluh juga boleh dilakukan dengan mencuci kaki setiap hari secara berkala. Perkara yang perlu diingat, keringkan kaki hingga ke pinggir kaki. Jangan biarkan kaki anda basah, terutamanya jika anda harus memakai kasut selepas itu.

Baca juga: Peluh kerana tekanan berbau lebih baik, inilah penyebabnya!

3. Rendam dalam Air Garam

Cara menghilangkan bau kaki juga boleh direndam dalam air garam. Menurut pakar di Klinik Cleveland Air garam Epsom dipercayai dapat menghilangkan bakteria ini yang menyebabkan bau kaki. Cara melakukan petua ini cukup mudah. Rendam kaki anda dalam air garam selama kira-kira 10-20 minit.

4. Rendam Kaki di Air Cuka

Sebagai tambahan kepada tiga perkara di atas, cara menghilangkan bau kaki boleh jadi dengan merendamnya dalam air cuka. Campuran air dan cuka dapat membantu menyingkirkan bakteria pada kaki. Lalu, bagaimana caranya?

Sangat mudah, campurkan cuka dan air dalam nisbah 1: 2 (lebih banyak air). Kemudian, rendam kaki anda selama 15-20 minit. Lakukan kaedah ini secara berkala, sekurang-kurangnya seminggu sekali. Pastikan tidak ada luka di kaki sebelum melakukan petua ini.

Baca juga: Aduh, Waspadalah terhadap Bau di 5 Bahagian Tubuh Ini

5. Cara Lain

Menurut pakar di Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK, Cara menghilangkan bau kaki kerana peluh boleh dilakukan dengan:

  • Gunakan deodoran semburan atau antiperspirant pada kaki anda. Deodoran ketiak atau antiperspirant juga berfungsi sebagai produk pakar kaki.
  • Gunakan bedak kaki untuk menyerap peluh (ahli farmasi anda boleh memberitahu anda mengenai jenis bedak kaki ini).
  • Cuba stoking khas untuk kaki yang berpeluh. Beberapa stoking sukan direka untuk memastikan kaki tetap kering. Anda juga boleh mencuba stoking antibakteria untuk mengelakkan bau kaki.
  • Pakai kasut kulit atau kanvas. Kasut jenis ini membolehkan kaki 'bernafas' sehingga dapat mengurangkan peluh pada kaki.
  • Sentiasa memakai stoking ketika memakai kasut tertutup.

Itulah beberapa cara untuk menghilangkan bau yang disebabkan oleh peluh. Sejauh mana berminat untuk mencubanya?

Bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan, anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 4 Cara Anda Dapat Mengelakkan Kaki Berbau.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. 10 Cara untuk Mencegah Kasut Berbau dan Kaki Berbau.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Cara menghentikan kaki berbau