Gosok gigi dengan kerap tetapi masih mempunyai bau mulut, apa yang menyebabkannya?

Jakarta - Menyikat gigi adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan bau mulut. Sebenarnya, untuk mengekalkan bau dan kesegaran di mulut, anda juga boleh menggunakan ubat kumur. Malangnya, kadang-kadang bau mulut tetap ada walaupun anda rajin menggosok gigi dan membilas mulut. Sebenarnya, apa penyebabnya?

Pelbagai Punca Nafas Buruk Tidak Menghilang Walaupun Anda Menyikat Gigi

Selalunya, nafas berbau datang dari makanan yang anda makan setiap hari. Sekiranya anda makan petai, durian, atau jengkol, jangan terkejut jika mulut anda berbau busuk.

Sekiranya nafas berbau muncul kerana makanan yang anda makan, menggosok gigi boleh menjadi cara yang tepat untuk menghilangkan bau mulut. Namun, jika bau yang tidak menyenangkan ini tidak hilang walaupun anda telah gigih menggosok gigi, mungkin ada keadaan lain yang menyebabkannya. Ada apa-apa?

  • Jangkitan Mulut, Hidung, atau Tekak

Mungkin mulut, hidung, atau tekak anda mempunyai jangkitan. Orang yang sakit tekak kerana jangkitan bakteria atau tekak tekak , titisan pasca hidung, dan sinusitis juga mungkin mempunyai bau mulut.

Baca juga: 3 Cara Mudah Menghilangkan Nafas Berbau

Selalunya, jangkitan ini disebabkan oleh bakteria yang memakan lendir yang dibuat oleh badan. Sebenarnya, lendir ini harus dihasilkan untuk melawan jangkitan. Kesannya, nafas berbau menjadi kurang menyenangkan.

  • Asap

Dengan tekun menggosok gigi atau berkumur walaupun dengan ubat kumur yang paling mahal tidak akan menghilangkan bau mulut jika anda masih mempunyai tabiat merokok. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Hong Kong disebutkan, merokok adalah penyebab bau mulut yang paling biasa. Apabila mulut kering, bakteria akan tumbuh di dalamnya.

Baca juga: Tartar Boleh Membuat Gigi Berpori, Betul?

  • Kenaikan Asid Perut

Bukan hanya dari mulut dan gigi, bau mulut juga dapat terjadi disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, salah satunya berpunca dari gangguan sistem pencernaan, iaitu GERD. Gangguan perubatan ini berlaku apabila asid perut kembali ke kerongkongan dan menyebabkan kerengsaan pada lapisan kerongkong.

Apabila anda mengalami keadaan ini, anda biasanya akan mengalami simptom berupa perut pedih ulu hati dan mulut masam atau pahit yang sangat tidak selesa. Di samping itu, sudah pasti bau mulut menjadi kurang menyenangkan.

  • Mulut kering

Mulut kering sebenarnya boleh mencetuskan bau mulut, anda tahu. Sebabnya, air liur yang terlalu sedikit di dalam mulut boleh menyebabkan mulut berbau busuk. Air liur atau air liur mempunyai peranan penting untuk menjaga kesihatan mulut, gigi, dan nafas. Bukan hanya membantu membuat makanan tumbuk, air liur juga membantu membilas sisa makanan dan bakteria dari mulut.

Baca juga: Tidak Merokok tetapi Nafas Berbau, Mengapa?

  • Penggunaan Dadah Tertentu

Adakah anda mengambil ubat tertentu? Nampaknya, ubat juga boleh menjadi penyebab mulut berbau busuk. Diuretik, antipsikotik, dan antihistamin adalah beberapa jenis yang mempunyai kesan sampingan ini kerana membuat mulut terasa kering. Mungkin, selain menggosok gigi dan berkumur, anda dapat membersihkan lidah secara berkala untuk mengurangkan bau mulut.

Tidak ada salahnya memeriksa gigi dan mulut setiap enam bulan. Sekarang tidak sukar, kerana anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji di hospital terdekat atau bertanya dan berjumpa dengan doktor gigi.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Nafas Buruk.
P.P.C. Lee, et al. 2004. Diakses pada tahun 2020. Etiologi dan Rawatan Halitosis Mulut: Kemas kini. Jurnal Perubatan Hong Kong 10 (6): 414-8.
Kesihatan. Diperoleh pada 2020. 17 Sebab Mengapa Nafas Anda Bau Buruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found