Memaksimumkan Papan dengan 7 Cara Ini

, Jakarta - Latihan sederhana jika dilakukan secara intensif dengan variasi tertentu dapat memberikan impak maksimum, salah satunya adalah papan . Variasi papan akan memberikan hasil yang menyeluruh di bahagian tubuh tertentu.

Beberapa faedah papan apa yang perlu anda ketahui ialah membentuk lengan, menguatkan otot paha dan mengetatkannya, dan membentuk otot punggung agar lebih pejal.

Untuk mendapatkan faedah papan lebih banyak berikut adalah beberapa cara untuk memaksimumkan papan apa yang perlu diketahui:

  1. Lakukan Setiap Hari dengan Pengulangan

Anda tidak boleh mengharapkan hasil yang maksimum dan cepat hanya dalam satu keputusan papan . Rutin, kuat, dan pengulangan adalah kunci untuk mendapatkan hasil terbaik dari latihan papan . Yang ideal adalah melakukannya selama 1 minit dengan dua pengulangan. Menjaga badan anda lurus dan selari adalah cara untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Jangan gerakkan punggung ke depan dan letakkan kaki sejauh mungkin dan lengan anda berada dalam kedudukan tegak untuk menyokong badan anda.

  1. Angkat Kaki Berselang-seli

Satu cara untuk memaksimumkan papan yang lain adalah dengan kenaikan berat badan. Anda boleh melakukannya dengan mengangkat kaki secara bergantian semasa melakukan papan . Angkat satu kaki dan tahan dengan hitungan sepuluh sebelum menukar kaki. Lakukan berulang kali selama 1-2 minit.

  1. Lengan Bengkok

Variasi lain dari papan yang dapat menguatkan dan mengetatkan lengan adalah dengan membengkokkan lengan. Sebaik sahaja anda berada dalam kedudukan papan Untuk kesesuaian yang sempurna, bengkokkan kedua-dua lengan ke luar dan tahan dengan hitungan sepuluh dan ulangi sehingga 12 minit. Semasa membengkokkan tangan, jangan lupa untuk mengetatkan lengan sehingga jisim otot yang terbentuk benar-benar total dan mengelakkan kecederaan.

  1. Membawa Berat di Punggung

Anda boleh melakukan papan sambil memakai beg galas yang berisi beban untuk melatih otot punggung anda menjadi lebih kuat dan bentuk badan. Lakukan papan seperti biasa selama 1-2 minit dan untuk hasil maksimum anda boleh mengangkat kaki secara bergantian.

  1. Meletakkan Kaki pada Kedudukan Lebih Tinggi

Meletakkan kaki anda pada kedudukan yang lebih tinggi adalah variasi papan yang lain. Anda boleh meletakkan kaki anda di blok atau di bangku tanpa roda. Melakukan papan pada posisi ini akan melatih kaki dan mengimbangkan dua kali lebih baik daripada melakukan papan pada posisi biasa.

  1. Melekatkan Kaki ke Dinding

Sedikit berbeza dengan meletakkan kaki anda pada kedudukan yang lebih tinggi, apabila anda melakukan papan dengan melekatkan kaki ke dinding, anda dapat memaksimumkan kerja otot lengan. Kerana semua tumpuan akan diberikan pada lengan dan kaki yang melekat pada dinding juga akan memberikan penekanan dan mengarahkan beban ke lengan. Oleh itu, apabila anda melakukan variasi papan Jenis ini pasti memberikan latihan dua kali lebih banyak pada lengan.

  1. Jangan Isi Perut Anda Sebelum Memukul

Jangan mengisi perut anda semasa anda ingin membuat papan. Anda mungkin tidak bersenam secara optimum kerana anda merasa kenyang. Kondisi perut yang separuh kosong akan membantu membakar lemak dengan lebih optimum di perut dan anda akan lebih selesa melakukan latihan berbanding ketika perut dalam keadaan penuh.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara memaksimumkan pergerakan papan serta petua mengenai kesihatan dan diet pemakanan yang betul untuk keadaan badan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  • Variasi Pergerakan Papan untuk Perut Yang Rata
  • Sukan Tanpa Peralatan? Cubalah 4 Langkah Berat Badan Ini
  • 5 Kaedah Paling Praktikal untuk Mengetatkan Lengan