Ibu, Lakukan Rawatan Ini untuk Sembuh Selepas Keguguran

, Jakarta - Mengalami keguguran tentunya memberi kesan emosi yang berat kepada ibu dan pasangannya. Bukan hanya beban mental, kesan dan kesakitan pada ibu fizikal juga merasakan setelah mengalami keguguran. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk pulih setelah mengalami keguguran.

Baca juga: Perhatikan 5 makanan ini yang mencetuskan keguguran

  1. Rehat yang mencukupi dalam 24 Jam Pertama selepas Keguguran

Mendapat rehat yang banyak selepas keguguran adalah sesuatu yang mustahak. Dengan rehat, badan anda akan berpeluang untuk menyesuaikan diri dengan keadaan badan yang baru dan juga pulih dari kehilangan tersebut. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, minum segelas susu suam untuk merehatkan badan.

  1. Periksa Suhu Badan untuk Mengelakkan Demam Kerana Jangkitan

Anda harus memeriksa suhu badan ibu setiap hari untuk mengetahui suhu badan yang normal. Anda harus kembali ke doktor sekiranya ibu mengalami kenaikan suhu badan hingga 37.6 darjah Celsius untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan pada rahim atau bahagian badan yang lain.

  1. Lakukan Diet Sihat untuk Memulihkan Kesihatan Badan

Makanan yang sihat tentunya akan memulihkan badan anda dengan lebih cepat dan menjadikan bahagian badan anda berfungsi dengan normal kembali. Pengambilan makanan yang mengandungi nutrien dan nutrien, seperti protein, karbohidrat, serat, dan lemak. Di samping itu, jangan lupa mengambil air secukupnya sekurang-kurangnya 2 liter dalam satu hari.

Tingkatkan juga pengambilan asid folik, kerana asid folik berfungsi untuk pembentukan sel darah merah. Setelah anda keguguran dan kehilangan banyak darah, sangat berguna untuk sembuh jika anda memakan makanan yang mengandungi asid folik, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan hijau.

  1. Bantu Diri dalam Pemulihan Emosi

Lepaskan perasaan sedih atau duka dengan mereka yang terdekat dengan anda, seperti pasangan atau ibu bapa. Dengan menceritakan semua kesedihan, ia pasti akan membuatkan ibu berasa selesa dan mencegah kemurungan. Mungkin bukan hanya ibu yang merasa sedih, pasangan juga merasakan kehilangan yang sama. Tidak ada salahnya untuk saling menyokong, jadi anda boleh kembali bersama.

  1. Melakukan Senaman Ringan

Beberapa hari atau seminggu selepas keguguran, ibu dibenarkan melakukan senaman ringan. Semasa anda bersenam, badan anda biasanya mengeluarkan endorfin. Selain itu, dengan bersenam anda juga dapat merasakan banyak manfaat positif seperti meningkatkan mood, dan mengurangkan tekanan dan tahap kemurungan. Contoh senaman ringan yang boleh anda lakukan ialah berlari, berenang, berjalan kaki, treadmill, angkat berat, aerobik, atau yoga.

  1. Fahami Masalah Keguguran

Anda mesti kenal diri anda. Sebilangan wanita berisiko mengalami keguguran semasa mengandung. Banyak faktor boleh menyebabkan keguguran, termasuk masalah genetik, masalah hormon, penyalahgunaan dadah dan alkohol, atau bahkan masalah perubatan lain.

Semakin banyak ibu mengetahui maklumat mengenai masalah keguguran, semakin baik persiapan kehamilan. Semasa mengandung, ibu harus melakukan kawalan yang lebih kerap pada minggu-minggu awal, agar ibu sentiasa memperhatikan perkembangan janin.

Baca juga: Ketahui Risiko Keguguran pada Trimester Kedua

Sekiranya ibu mempunyai aduan semasa mengandung atau selepas keguguran, dia boleh meminta doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .