8 Buah yang Sesuai Dimakan di Sahur

Jakarta - Puasa akan menjadikan badan lemah dan tidak berdaya. Oleh kerana itu, seseorang yang berpuasa mesti menjaga pengambilan makanan agar badan berasa sihat dan cergas. Salah satu makanan sihat yang disarankan untuk sahur adalah buah-buahan, kerana kaya akan vitamin dan mineral.

Baca juga: Buah Segar Yang Dapat Menurunkan Kolesterol

Selain itu, serat dan gula dalam buah-buahan mampu memberi tenaga kepada tubuh untuk melakukan aktiviti. Buah-buahan berikut sesuai untuk dimakan pada waktu subuh:

  • Tarikh

Kandungan glukosa, vitamin A, B2, B12, mineral, kalsium, sulfat, natrium, fosforus, kalium, dan magnesium dalam kurma dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat, dan menghasilkan tenaga untuk melakukan aktiviti. Kurma sendiri berguna untuk mengurangkan tekanan darah, anti-radang, dan mengurangkan risiko strok.

  • Pisang

Pisang mengandungi vitamin A, B1, B2, dan vitamin C. Sekiranya pisang dimakan pada waktu subuh, maka seseorang akan mengalami peningkatan mood, merasa kenyang lebih lama. Selain itu, pisang juga mampu mengikat lemak, mengatur cairan dan elektrolit, dan menurunkan berat badan.

  • epal

Epal mengandungi vitamin A, B, dan C yang sesuai untuk dimakan pada waktu subuh. Makanan sihat ini dapat membantu tubuh dalam mengurangkan selera makan yang berlebihan, jadi anda tidak akan merasa lapar setelah berpuasa sepanjang hari. Epal boleh dimakan secara langsung atau diproses menjadi beberapa jenis makanan, seperti pai epal, salad buah, atau puding epal.

Baca juga: Buah-buahan untuk Kulit Cerah

  • Alpukat

Alpukat mempunyai kandungan serat tinggi yang enak dimakan pada waktu subuh. Bukan hanya itu, makanan sihat ini juga kaya akan lemak dan protein sayuran yang sihat yang akan memberi anda rasa kenyang lebih lama. Selain itu, alpukat juga dapat menurunkan kadar kolesterol, menjaga kulit, dan kuku serta rambut yang sihat.

  • Kiwi

Sama seperti epal, buah kiwi juga memiliki kandungan serat yang tinggi, yang dapat membuat seseorang merasa kenyang lebih lama. Buah ini baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan organ pencernaan, dan mencegah sembelit. Di samping itu, kandungan gula fruktosa yang rendah dalam kiwi dapat membantu tubuh memecah glukosa, sehingga kadar gula darah dapat dijaga dengan baik.

  • tembikai

Buah Cantaloupe mampu membantu penyerapan zat dalam makanan. Makanan sihat yang kaya dengan vitamin A mampu membantu menyerap zat-zat yang tidak diperlukan dari makanan, ubat-ubatan, dan dapat mengatasi rasa mual kerana naiknya asam lambung.

  • Air kelapa

Air kelapa mempunyai kandungan isotonik yang dapat menggantikan cairan tubuh yang hilang. Selain itu, air kelapa juga dapat merawat sakit perut kerana peningkatan asid perut. Untuk membantu mengawal gula darah, dan juga menurunkan kadar kolesterol, orang-orang dengan tekanan darah tinggi dianjurkan untuk makan makanan yang sihat ini.

  • Pawpaw

Buah betik dikenal baik untuk sistem pencernaan, makanan sihat ini mengandung banyak vitamin C, serta pro-vitamin A yang dapat membantu memecahkan serat makanan dalam sistem pencernaan. Makan betik ketika berbuka puasa juga dapat mengurangkan rasa mual.

Baca juga: Alpukat Boleh Menambah Berat Kanak-kanak, Benarkah?

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu dan ingin memakan buah-buahan ini, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu dalam permohonan , ya! Walaupun buah-buahan ini mengandungi nutrien dan vitamin yang baik untuk kesihatan tubuh, gejala alergi dapat muncul pada beberapa orang. Pencegahan lebih baik daripada mengubati, bukan?

Rujukan:
Waktu ID. Diakses pada tahun 2020. 5 Buah ini Sesuai untuk Sahur, Penuh dengan Nutrien!
Kesihatan & Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Dari Sahur hingga Iftar: Amalan Makan Sihat untuk Bulan Puasa.
Nasional. Diakses pada tahun 2020. Makanan terbaik untuk dimakan dan dielakkan semasa berbuka puasa dan sahur.