Ini adalah jenis diet melampau yang perlu dielakkan

, Jakarta - Untuk mendapatkan bentuk dan berat badan yang ideal serta kesihatan keseluruhan, tidak cukup hanya bergantung pada latihan dan berehat sendirian. Program penurunan berat badan dan kesihatan badan mesti disertakan dengan pengambilan nutrien yang berkhasiat. Ringkasnya, gabungan ketiganya menjadi cara yang berkesan untuk menyuburkan badan dan mendapatkan bentuk badan yang diinginkan.

Nah, mengenai pengambilan nutrien ini, terdapat pelbagai program diet yang menawarkan penurunan berat badan. Sebagai contoh, diet Mediterranean telah terbukti berkesan. Walau bagaimanapun, ada juga beberapa orang yang memilih diet yang melampau untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Sebenarnya, diet melampau yang dia pakai belum terbukti selamat untuk tubuh.

Jadi, apakah diet ekstrim yang perlu dielakkan?

Baca juga: Menu Diet Sihat untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

1. Diet cacing pita

Diet cacing pita ini agak melampau kerana dilakukan dengan menelan telur cacing pita. Dalam diet ini telur cacing pita akan dibiarkan menetas di dalam badan dan dibiarkan tumbuh hingga dewasa. Cacing pita dewasa akan memakan atau menyerap makanan di usus badan seseorang. Setelah berat badan berkurang, cacing pita ini kemudiannya dapat dikeluarkan dengan cacing pembasuhan.

Hati-hati, dalam proses mengusahakan diet cacing pita ini boleh menyebabkan seseorang muntah dan cirit-birit. Jadi, jangan terkejut jika anda menurunkan berat badan dengan cepat.

Ingat, jangan terganggu dengan penurunan berat badan yang ditawarkan oleh diet ini. Kerana diet cacing pita dapat menyebabkan jangkitan cacing pita di dalam badan. Sebenarnya, jangkitan cacing pita dapat diatasi dengan mudah, tetapi apabila ia merebak ke pelbagai organ tubuh, ini adalah kisah lain. Dalam keadaan ini, taeniasis berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Contohnya, jangkitan cacing pita yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi gangguan pencernaan (menghalang atau menjangkiti usus buntu), gangguan fungsi organ, gangguan otak dan sistem saraf pusat (meningitis atau hidrosefalus). Sebenarnya, jika jangkitannya cukup teruk boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Makan banyak untuk kurus kerana cacing, betul-betul?

2. Diet Pembersih atau Diet Lemon Detox

Diet lain yang harus dielakkan adalah diet pembersih atau diet detoks lemon ( master membersihkan diet / diet detoks lemon ). Diet ini melarang seseorang daripada memakan makanan pekat atau alkohol. Mereka yang menjalani diet ekstrem ini hanya boleh mengambil tiga jenis minuman, iaitu air lemon, air garam, dan teh pencahar herba.

Diet lemon detox ini biasanya dijalankan selama 10 hari. Matlamat diet ini adalah menurunkan berat badan, menyahtoksin sistem pencernaan, dan menjadikan badan lebih sihat dan segar. Perkara yang perlu dititikberatkan, diet ini menjimatkan pelbagai kebaikan dan keburukan di kalangan pakar.

Diet lemon detox adalah diet rendah kalori. Diet ini hanya merangkumi 600 hingga 1,200 kalori sehari, jauh di bawah 2,000 kalori yang disyorkan untuk rata-rata orang dewasa. Selain rendah kalori, diet ini juga kekurangan nutrien penting, seperti:

  • Protein.
  • Karbohidrat.
  • Lemak penting.
  • Serat.
  • Vitamin.
  • Mineral.

Selain itu, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong dakwaan bahawa diet ini dapat membantu membuang toksin dari badan. Sebenarnya, badan ini dirancang untuk menghilangkan toksin dengan sendirinya melalui buah pinggang, hati, dan paru-paru. Singkat cerita, seseorang tidak perlu menjalani diet ini untuk menyahtoksin badan mereka.

Diet detoks lemon tidak menyebutkan pentingnya aktiviti fizikal. Bagi mereka yang ingin bersenam semasa menjalani diet ini, juga sukar, kerana tubuh kekurangan kalori dan tenaga ketika menggunakan diet detoks lemon. Dalam beberapa kes, diet ini juga dapat menyebabkan sakit kepala, pening, cirit-birit, dan mual.

Baca juga: Kebaikan Lemon Air yang Disuntik untuk Pencernaan

3. 500 Kalori Diet

Diet 500 kalori adalah diet ekstrim yang perlu dielakkan. Seperti namanya, diet ini hanya membolehkan seseorang makan sebanyak 500 kalori sehari. Sebenarnya, keperluan kalori rata-rata lelaki dewasa setiap hari adalah sekitar 2,500 kalori, dan wanita sekitar 2,000 kalori.

Makanan ini biasanya ditujukan untuk mereka yang dianggap sangat gemuk. Namun, diet ini memerlukan pengawasan perubatan kerana risiko menyebabkan tubuh kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting. Kekurangan pengambilan vitamin dan mineral boleh menyebabkan pelbagai kesan serius pada tubuh.

Contohnya, keguguran rambut atau berlakunya anemia ketika tubuh kekurangan zat besi, atau masalah tulang seperti osteoporosis ketika tubuh kekurangan kalsium dan vitamin D. Ringkasnya, kekurangan pelbagai nutrien dan nutrien penting boleh mencetuskan serangkaian penyakit di badan.

Itulah jenis diet ekstrim yang harus dielakkan. Sekiranya anda ingin menjalani diet tertentu, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu. Anda boleh meminta pakar pemakanan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
MedicineNet (2016). Makan Cacing pita untuk Menurunkan Berat Badan.
CDC.Diakses pada tahun 2020. Taeniasis
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Master Cleanse (Diet Detox Lemon)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Diet 500 Kalori