Takut diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula

Jakarta - Ada banyak cara yang dilakukan orang untuk mengelakkan diabetes. Salah satu cara untuk mencegah diabetes yang sering dilakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan gula setiap hari. Namun, sebenarnya ada beberapa pengganti gula untuk diabetes yang dapat menjaga makanan atau minuman anda tetap manis, tanpa perlu risau tentang peningkatan kadar gula dalam darah. Ingin tahu? Inilah lebih banyak lagi:

1. Sayang

Menurut pakar, salah satu kelebihan madu berbanding gula adalah ia tidak meningkatkan gula darah dengan cepat. Bukan hanya itu, madu juga mengandungi sekitar 132 miligram kalium yang bertindak membantu mengurangkan sakit tekak. Menariknya, madu mentah juga kaya dengan vitamin B dan C yang baik untuk sistem imun. Tetapi yang mesti diingat, jumlah kalori yang terkandung dalam madu lebih besar daripada gula biasa.

2. Sweetleaf dan Truvia

Kedua-duanya adalah pengganti gula alternatif untuk diabetes dari sejenis ramuan yang terdapat di Amerika Tengah dan Selatan. Menurut pakar pemakanan dan pengarang buku itu Makanan Paling Sihat di Bumi , Truvia adalah salah satu pengganti gula yang paling menjanjikan. Setakat ini, ia masih selamat digunakan. Rasanya seperti gula dengan indeks glisemik hampir sifar. Ini bermakna tahap gula dalam darah anda akan terjaga.

3. Agave Nectar

Bagi anda yang takut menghidap diabetes dan ingin mengetahui cara mencegah diabetes, anda boleh mengganti gula dengan pemanis yang dihasilkan secara komersial. Contohnya, dari spesies agave termasuk agave tequilana (biru agave) dan agave salmiana. pakar berkata, nekt agave Ini mempunyai rasa yang lebih manis daripada gula dan lebih nipis daripada madu. Jenis tanaman ini mempunyai kelebihan kerana rendahnya indeks glisemiknya. .

Menarik sekali lagi, madu Agave juga dapat mengurangkan kepekaan insulin dan tidak meningkatkan gula darah secara drastik. Macam mana boleh jadi? Sebabnya, tanaman ini mengandungi banyak fruktosa berbanding gula.

4. Sukrosa

Pemanis buatan ini adalah pemanis tanpa nutrien yang sesuai untuk penghidap diabetes. Walaupun sukralosa 600 kali lebih manis daripada gula, tetapi tidak berpengaruh pada peningkatan kadar gula dalam darah. Biasanya pemanis ini digunakan dalam makanan panas atau sejuk.

pakar berkata, sukralosa Ini juga baik untuk penderita diabetes atau mereka yang mengikuti program diet, kerana tidak ada kalori karbohidrat.

5. Whey Low

Whey rendah Terdapat tiga jenis gula, iaitu fruktosa (gula semula jadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran), sukrosa (gula), dan laktosa (gula susu). Ketiganya membentuk pemanis bernama whey rendah. Pakar mengatakan sukrosa dan laktosa penuh dengan kalori sendiri. Namun, apabila digabungkan dengan fruktosa, mereka akan membentuk pemanis yang tidak diserap sepenuhnya oleh badan.

Apabila diukur, satu sudu teh whey rendah hanya mengandungi empat kalori. Sementara indeks glisemik kurang dari satu pertiga daripada gula. Jenis pemanis whey rendah yang boleh anda cuba, seperti gula maple, gula gula pasir , gula gula, dan gula perang.

Menurut profesor sains makanan di University of Maryland di College Park , Amerika Syarikat, pencipta whey rendah pernah mengatakan bahawa interaksi ketiga jenis gula dapat menghasilkan rasa manis sepenuhnya, tetapi hanya mengandungi beberapa kalori sehingga boleh menjadi pengganti gula untuk diabetes.

Ada keluhan kesihatan kerana diabetes atau ingin merancang program diet untuk penghidap diabetes? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Waspadalah terhadap 9 Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh
  • 3 Mitos Makanan untuk Penghidap Diabetes
  • 6 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Diabetes Makanan