Adakah benar bahawa Hati Pisang dapat Mengurangkan Kekejangan Haid?

, Jakarta - Kekejangan semasa haid sangat tidak menyenangkan dan boleh mengganggu aktiviti harian. Cara mengatasi kekejangan semasa haid boleh berbeza. Bunga pisang tidak hanya dikenali sebagai sayuran yang diproses, tetapi juga dianggap dapat mengurangkan kekejangan semasa haid.

Penjelasannya adalah bahawa jantung pisang dapat mengatur pengeluaran progesteron di dalam badan, sehingga dapat membantu mengurangkan pendarahan haid yang berlebihan dan kekejangan semasa haid. Maklumat lanjut mengenai faedah jantung pisang untuk kekejangan semasa haid boleh dibaca di sini!

Ketahui Khasiat Jantung Pisang untuk Menstruasi

Semasa haid, rahim akan menguncup dan membuang lapisan rahim. Hormon yang terlibat dalam pengecutan rahim boleh mencetuskan kesakitan dan keradangan. Tahap hormon yang meningkat menyebabkan kekejangan haid yang lebih teruk yang boleh bermula sebelum kitaran haid atau selepas kitaran haid bermula dan dapat bertahan hingga 7 hari.

Baca juga: Ini adalah 5 perkara biasa yang menyebabkan haid lewat

Wanita muda cenderung mengalami kekejangan haid yang lebih kompleks daripada wanita yang telah melahirkan. Kadang-kadang kesakitan dan kekejangan haid ini tidak dapat ditanggung dan boleh menyebabkan pening, kembung, sakit kepala, sakit badan, kelembutan payudara, tangan dan kaki bengkak.

Setakat ini, pisang terkenal sebagai salah satu buah yang disyorkan untuk dimakan untuk mengurangkan kekejangan haid. Ternyata bukan hanya buah, jantung pisang juga mempunyai manfaat yang sama.

Seperti pisang, jantung pisang kaya dengan vitamin B6, vitamin C, bebas lemak, magnesium, bebas kolesterol dan bebas natrium. Vitamin B6 menghasilkan sel darah merah yang baik untuk tubuh semasa haid.

Vitamin B6 juga mengekalkan sistem saraf yang sihat. Jantung pisang juga mengandungi kalium. Ia menghalang pengekalan air di dalam badan yang terbukti sangat membantu wanita semasa haid.

Semasa menjalani kitaran haid, wanita biasanya mengalami ketidakselesaan tidur kerana kekejangan otot. Di sinilah pisang juga memainkan peranan penting dalam membantu merehatkan otot dan melancarkan tidur.

Baca juga: Selalunya Lewat, Adakah Terdapat Cara Menstruasi yang lancar?

Kandungan magnesium juga membantu meningkatkan pergerakan usus di perut, sehingga dapat juga mencegah cirit-birit. Jadi, bagaimana memprosesnya? Anda boleh memasaknya seperti biasa dicampur dengan sayur-sayuran lain atau menambah kelapa, dan juga yogurt sesuai dengan citarasa.

Jantung Pisang Merendahkan Hipertensi

Ternyata selain berguna untuk mengurangkan kekejangan semasa haid, jantung pisang juga mempunyai kegunaan lain, salah satunya adalah menurunkan hipertensi. Oleh kerana kaya dengan pelbagai nutrien, jantung pisang secara semula jadi dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Jantung pisang mengandungi flavonoid, tanin, asid, dan antioksidan lain yang membantu menangkal radikal bebas. Radikal bebas dikaitkan dengan pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung dan barah.

Baca juga: Cara menghilangkan sakit haid tanpa ubat

Bagi penghidap diabetes, jantung pisang juga dapat mengekalkan kadar gula dalam darah secara berkala. Lonjakan gula darah boleh membahayakan penderita diabetes. Gula darah tinggi yang berterusan boleh menyebabkan banyak komplikasi kesihatan seperti kebutaan dan masalah penglihatan lain, mati rasa dan kesemutan di tangan dan kaki, serta banyak komplikasi kesihatan lain.

Orang yang menghidap diabetes perlu menjaga keseimbangan gula darah mereka. Makan makanan berserat tinggi yang kaya dengan nutrien sangat penting untuk mengawal gula darah dan jantung pisang adalah salah satu yang disyorkan.

Nah, ternyata jantung pisang juga baik untuk orang yang mengalami anemia. Keadaan ini berlaku apabila seseorang tidak mempunyai cukup sel darah yang sihat untuk membawa jumlah oksigen yang diperlukan ke tisu badan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai haid, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Video / Panggilan suara atau Berbual .

Rujukan:
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah pisang melegakan kekejangan haid?
Berita Perubatan.org. Diakses pada tahun 2020. 12 Manfaat Kesihatan Memakan Bunga Pisang yang Kebanyakan Orang Tidak Tahu.