9 Tanda Ini Kucing Anda Perlu Dibawa ke Klinik

"Perlu membawa kucing peliharaan ke klinik secara berkala. Namun, ada beberapa syarat untuk kucing peliharaan yang perlu segera dibawa ke klinik veterinar, tanpa perlu menunggu jadual seterusnya. Sebagai contoh, ketika kucing kelihatan gelisah, kotoran tidak normal, perubahan selera makan secara drastik, sehingga setelah mengalami trauma. "

, Jakarta - Pemeriksaan berkala untuk kucing peliharaan perlu dilakukan. Dengan cara itu kucing mendapat vaksin dan gejala awal penyakit dapat diketahui. Namun, ada kalanya kucing menunjukkan gejala atau aduan tertentu yang mungkin agak membimbangkan. Nah, pada masa ini anda juga perlu membawanya ke doktor haiwan untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Jadi, apakah gejala atau keluhan pada kucing peliharaan yang memerlukan perhatian khusus?

Baca juga: Cara Mencegah Penyakit Kulit pada Kucing

 1. Nampak Gelisah

Kucing biasanya kelihatan santai dan tidak biasa. Namun, jika anda menyedari kucing anda tiba-tiba kelihatan berada dalam masalah, maka membimbangkan adalah perasaan semula jadi. Kucing melolong, menangis, bersembunyi, dan tidak bertindak seperti biasa, adalah tanda-tanda masalah kesihatan yang serius.

 1. Perubahan tingkah laku usus dan pundi kencing yang tidak normal

Perubahan tingkah laku usus dan pundi kencing dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Penyumbatan air kencing adalah keadaan yang menghalang kucing daripada membuang air kecil dan boleh membawa maut tanpa rawatan. Sekiranya kucing peliharaan anda tiba-tiba menunjukkan gejala berikut, anda harus segera membawa kucing ke doktor haiwan:

 • Pee di luar kotak sampah.
 • Susah dan menangis semasa membuang air kecil
 • Mulailah merawat kawasan kemaluan secara berlebihan.
 1. Muntah Berulang

Muntah kadang-kadang boleh menjadi gejala serius pada kucing. Terutama jika anda muntah berulang kali dan disertai dengan berhenti makan, minum, dan membuang air kecil. Segera bawa kucing kesayangan anda ke doktor haiwan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

 1. Kucing Nampak Sangat Keletihan

Banyak kucing secara semula jadi mempunyai tenaga normal, tetapi jika kucing tiba-tiba menjadi tidak berdaya dan tidak banyak bergerak, mungkin ada masalah kesihatan yang serius. Perhatikan jika kucing anda kelihatan tidak berminat dengan perkara-perkara yang biasanya dia nikmati, atau bahkan tidur di tempat yang tidak biasa.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 4 Penyakit Yang Rentan Menyerang Anak Kucing

 1. Perubahan Selera Secara tiba-tiba

Kucing mempunyai reputasi sebagai foodie. Ini adalah perkara biasa bagi kucing peliharaan. Sekiranya selera makannya berubah secara tiba-tiba, menunjukkan selera makan yang lebih kurang daripada biasa, dia mungkin mengalami masalah kesihatan.

 1. Menyeret Kaki Belakang

Tromboembolisme aorta adalah komplikasi yang boleh berkembang pada kucing dengan penyakit jantung. Dalam keadaan ini, darah beku dibawa oleh aliran darah melalui aorta dan tersekat di lokasi yang jauh dari jantung. Sekiranya bekuan terkena di kawasan kaki belakang, ia boleh menyebabkan kelumpuhan dan kesukaran berjalan di kucing.

 1. Batuk atau Gangguan Pernafasan Lain

Segala perubahan pada sistem pernafasan kucing, seperti bunyi bising, batuk, hingga peningkatan jumlah nafas, harus ditangani dengan serius. Masalah pernafasan boleh menjadi gejala tumor, parasit, masalah pernafasan, atau terdedah kepada toksin.

 1. Pelepasan dari Mata atau Hidung

Pelepasan dari mata atau hidung, terutama disertai sesak nafas atau bersin, boleh menjadi tanda jangkitan pernafasan. Jangkitan ini dapat berkembang dengan cepat jika tidak diubati dengan segera.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

 1. Selepas Trauma atau Berjuang dengan Kucing Lain

Sekiranya kucing anda dilanggar oleh kereta, bertengkar dengan haiwan lain, atau kejadian trauma yang lain, bawa kucing anda ke doktor haiwan dengan segera. Sebenarnya, walaupun kucing itu kelihatan baik-baik saja. Mungkin ada luka yang tersembunyi di badan.

Itu petanda yang perlu diperhatikan untuk mengetahui bila kucing turun ke klinik doktor haiwan. Sekiranya anda bimbang tentang gejala awal, anda boleh terlebih dahulu meminta doktor haiwan dalam aplikasi sebelum membawanya ke klinik. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Doktor Haiwan Bandar dan Desa dan Pet Resort. Diakses pada tahun 2021. 10 TANDA AMARAN CAT ANDA PERLU MENGHADAPI VETERINARIAN
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. 15 tanda anda harus membawa haiwan kesayangan anda ke doktor haiwan