Penjelasan Tekanan dan Trauma Boleh Menjadi Penyebab Skizofrenia Paranoid

, Jakarta - Skizofrenia adalah penyakit mental kronik yang mengganggu proses pemikiran penghidapnya. Orang dengan skizofrenia tidak dapat membezakan fantasi dengan kenyataan. Itulah sebabnya skizofrenia sinonim dengan "gila". Nah, salah satu jenis skizofrenia yang paling biasa adalah skizofrenia paranoid. Dua perkara yang dianggap sebagai penyebab skizofrenia paranoid adalah tekanan dan trauma. Bagaimana tekanan dan trauma boleh menyebabkan skizofrenia paranoid? Lihat penjelasannya di sini.

Selain sukar untuk membezakan fantasi dengan kenyataan, orang dengan skizofrenia biasanya juga mengalami kelainan dalam merasakan atau merasakan persekitaran di sekitar mereka. Nah, paranoia sebenarnya adalah salah satu gejala yang dapat dialami oleh penderita skizofrenia. Itulah sebabnya mengapa beberapa institusi kesihatan tidak memisahkan skizofrenia dari skizofrenia paranoid. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan skizofrenia paranoid.

Skizofrenia sendiri adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Namun, dengan bantuan ubat tertentu, gejala skizofrenia dapat dikurangkan sehingga penghidapnya dapat melakukan aktiviti normal.

Penyebab Skizofrenia Paranoid

Sehingga kini, apa yang menyebabkan seseorang mengalami skizofrenia paranoid masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keabnormalan dalam otak dan sistem penghantaran saraf serta keabnormalan dalam sistem kekebalan tubuh dianggap mencetuskan skizofrenia paranoid.

Selain itu, tekanan dan trauma juga dianggap sebagai dua penyebab di sebalik skizofrenia paranoid yang dialami seseorang. Trauma kanak-kanak, seperti dianiaya oleh ibu bapa atau didera secara seksual boleh menyebabkan seseorang mengalami trauma yang sukar disingkirkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera dengan melakukan terapi, trauma dari waktu ke waktu dapat membuat minda orang itu terganggu hingga akhirnya menunjukkan gejala skizofrenia paranoid. Bukan hanya trauma pada masa kanak-kanak, tekanan yang dialami oleh seseorang pada usia muda juga dapat mencetuskan skizofrenia paranoid. Mempunyai ibu bapa yang bercerai, putus cinta, atau tekanan hidup adalah beberapa perkara yang boleh membuat seseorang mengalami tekanan yang teruk yang boleh menyebabkan gangguan mental ini.

Faktor lain yang dianggap mencetuskan terjadinya skizofrenia pada seseorang termasuk:

  • Mempunyai ahli keluarga dengan skizofrenia.

  • Mengalami jangkitan virus atau kekurangan nutrisi semasa masih dalam kandungan.

  • Kekurangan oksigen semasa kelahiran.

  • Penyalahgunaan dadah seperti narkotik.

Langkah Rawatan untuk Orang dengan Skizofrenia Paranoid

Sekiranya seseorang sudah menunjukkan gejala, seperti merasa dirinya lebih hebat daripada kenyataan, mendengar suara yang tidak benar-benar wujud, kegelisahan yang berlebihan, hingga khayalan paranoid rutin, maka ada baiknya orang itu segera diperiksa oleh psikiatri atau psikiatri . Sebabnya, gejala ini adalah gejala skizofrenia paranoid. Selain psikiatri, orang dengan skizofrenia paranoid juga perlu berjumpa dengan kaunselor atau ahli terapi untuk mendapatkan rawatan.

Rawatan orang dengan skizofrenia paranoid sebenarnya boleh dilakukan di rumah. Namun, jika pesakit sudah menunjukkan gejala skizofrenia yang tidak dikawal dengan ubat dan dianggap berbahaya, maka pesakit harus dirawat di hospital.

Doktor biasanya akan memberikan ubat antipsikotik untuk melegakan gejala skizofrenia yang dialami oleh penghidap, seperti khayalan dan halusinasi. Doktor akan terus memantau keberkesanan ubat antipsikotik dan menyesuaikan dosnya supaya gejala skizofrenia pada penghidap skizofrenia dapat diatasi. Harap maklum bahawa kesan antipsikotik tidak akan dapat dilihat dengan segera setelah mengambilnya, tetapi boleh memakan masa sekitar 3-6 minggu atau bahkan hingga 12 minggu untuk melihat hasilnya.

Selain mengambil ubat, penderita skizofrenia paranoid juga disarankan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti istirahat yang cukup, senaman yang teratur, menghindari tekanan, dan sering berinteraksi secara sosial dengan orang di sekitarnya. Tabiat baik ini dapat membantu mengurangkan gejala skizofrenia dan meningkatkan kualiti hidup orang yang menderita skizofrenia.

Jangan tunggu sehingga skizofrenia paranoid masuk! Sekiranya anda merasa tertekan bahawa kesihatan badan anda terganggu, segera berbincang dengan doktor anda menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Berikut adalah 4 Jenis Skizofrenia yang Perlu Anda Ketahui
  • Gejala Skizofrenia Paranoid yang perlu diperhatikan
  • Paranoid Schizophrenia Mempunyai Kecenderungan untuk Halusinasi