4 Tabiat yang Mencetuskan Hernia pada Wanita Hamil

, Jakarta - Kehamilan membawa banyak perubahan besar terhadap fizikal wanita hamil. Bermula dari perut dan payudara membesar, kulit menjadi lebih halus, rambut atau rambut halus tumbuh lebih subur pada badan, dan lain-lain. Namun, selain perubahan fizikal yang normal, wanita hamil juga berisiko mengalami perubahan fizikal yang tidak normal, anda tahu. Hernia atau lebih dikenali sebagai penyakit keturunan adalah salah satu gangguan yang sangat mungkin terjadi pada wanita yang sedang hamil. Keadaan ini dicirikan oleh organ-organ di perut yang keluar melalui otot-otot yang lemah dan tisu-tisu di sekitarnya. Tapi jangan risau, puan.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, hernia adalah keadaan biasa semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, ibu perlu mengetahui tabiat apa yang boleh mencetuskan hernia untuk mencegahnya.

Mengenal Hernia pada Wanita Hamil

Dinding perut ibu bertanggungjawab menjaga tisu dan organ dalam badan, seperti usus. Walau bagaimanapun, jika berlaku hernia, otot atau dinding perut wanita hamil menjadi lemah, sehingga tidak dapat menyokong organ di tempatnya yang sebenarnya. Akibatnya, organ di perut akan menonjol ke dinding perut berhampiran pusar. Hernia paling kerap berlaku di kawasan perut dan pangkal paha.

Hernia sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, risiko hernia lebih tinggi pada wanita hamil, kerana otot cenderung meregang, kurus, dan lemah semasa kehamilan. Tidak ketinggalan bahawa wanita hamil akan sering mengalami tekanan pada dinding perut kerana ukuran perut meningkat. Tekanan ini boleh menyebabkan hernia menjadi lebih besar.

Terdapat tiga jenis hernia yang dapat dialami oleh ibu semasa mengandung:

  • Hernia Umbilik

Jenis hernia ini adalah yang paling biasa. Hernia umbilik adalah keadaan apabila terdapat usus, lemak, atau cairan yang keluar dari dinding rongga perut berhampiran pusat, sehingga biasanya benjolan akan muncul di sekitar pusar ibu. Jenis hernia ini paling kerap berlaku pada wanita yang gemuk atau mempunyai banyak anak.

  • Hernia femoral

Hernia jenis ini juga sering dialami oleh wanita hamil atau gemuk. Tandanya, wanita hamil mengalami hernia femoral adalah ketika terdapat benjolan di paha atas atau pangkal paha kerana usus melekat keluar dari bahagian tersebut.

  • Hernia Inguinal

Jenis hernia ini kurang biasa daripada jenis lain. Hernia inguinal juga dicirikan oleh munculnya benjolan di kawasan pangkal paha. Keadaan ini boleh berlaku, kerana kenaikan berat janin di perut menjadikan otot pangkal paha ibu lemah.

Tabiat yang mencetuskan hernia pada wanita hamil

Keadaan otot-otot yang lemah atau dinding perut yang menyebabkan organ-organ badan melekat boleh berlaku bukan tanpa sebab. Terdapat beberapa tabiat yang boleh mencetuskan hernia semasa kehamilan:

1. Selalunya Mengangkat Berat Berat

Mengangkat barang yang terlalu berat terutama semasa menahan nafas boleh memberi tekanan pada perut, yang dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami hernia. Oleh itu, ibu harus mengelakkan daripada mengangkat berat semasa mengandung.

2. Kerap Terlalu Terlalu Lama Semasa Buang Air Besar

Sembelit atau sembelit boleh membuatkan ibu menolak terlalu lama semasa buang air besar. Ia juga dapat memberi tekanan pada perut, menyebabkan hernia terjadi. Jadi, wanita hamil disarankan makan banyak makanan berserat tinggi untuk mengelakkan sembelit.

Baca juga: Cara Mengatasi BAB Sulit pada Wanita Hamil

3. Bersin atau batuk yang tidak akan hilang

Batuk atau bersin yang kuat juga dapat meningkatkan tekanan pada perut. Sekiranya ini berlaku dalam jangka masa yang lama, tidak mustahil wanita hamil akan mengalami hernia. Oleh kerana wanita hamil tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan, lebih baik bertanya kepada doktor bagaimana menangani batuk atau bersin yang selamat untuk janin. Anda juga boleh bertanya melalui aplikasi , kamu tahu. Caranya, hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Ubat Semula jadi untuk Wanita Hamil yang Mengalami Gejala Selsema

4. Makan Banyak Makanan Berlemak dan Manis

Nah, jika kebiasaan yang satu ini dapat membuat wanita hamil berisiko mengalami kegemukan. Obesiti juga menjadi pencetus hernia. Jadi, wanita hamil disarankan untuk mengamalkan diet yang sihat dengan memakan makanan yang lebih berkhasiat dan membatasi makanan yang tidak sihat, seperti makanan ringan , makanan manis atau berlemak.

Baca juga: Bahaya Memakan Makanan Sampah Semasa Hamil

Itulah empat tabiat yang boleh mencetuskan hernia semasa kehamilan. Elakkan tabiat ini sekiranya ibu tidak mahu menghidap hernia. Supaya ibu dapat menjalani kehamilan dengan tenang, muat turun juga di App Store dan Google Play untuk memudahkan ibu hamil berbincang dengan doktor dan juga membeli ubat atau makanan tambahan.