Ketahui Punca Utama Pheochromocytoma

, Jakarta - Pheochromocytoma adalah sejenis tumor yang jarang tumbuh di kelenjar adrenal, tepat di atas ginjal. Keadaan ini juga dikenali sebagai paraganglioma adrenal atau tumor sel kromafin. Gangguan ini umumnya berlaku pada orang dewasa berusia 30-50 tahun.

Semasa pheochromocytoma, kelenjar adrenal membuat hormon yang mengawal perkara seperti metabolisme dan tekanan darah. Pheochromocytoma juga melepaskan hormon pada tahap lebih tinggi daripada biasa. Hormon tambahan ini menyebabkan tekanan darah tinggi, yang akhirnya dapat merosakkan jantung, otak, paru-paru, dan ginjal.

Baca juga: Adakah Terdapat Cara Mencegah Pheochromocytoma?

Punca Utama Pheochromocytoma

Sebenarnya, tidak diketahui dengan tepat apa sebenarnya penyebab pheochromocytoma. Tumor berkembang dalam sel khusus yang disebut sel kromafin. Sel-sel ini terletak di tengah kelenjar adrenal. Sel-sel ini melepaskan hormon tertentu, terutama adrenalin (epinefrin) dan noradrenalin (norepinefrin), yang membantu mengawal banyak fungsi tubuh, seperti degup jantung dan tekanan darah dan gula darah.

Adrenalin dan noradrenalin memicu tindak balas badan untuk mempertahankan diri dari ancaman yang dirasakan. Hormon ini menyebabkan tekanan darah meningkat dan jantung berdegup lebih cepat. Mereka mengatur sistem badan lain yang membolehkan anda bertindak balas dengan cepat. Pheochromocytoma menyebabkan lebih banyak hormon dilepaskan. Pembebasan hormon ketika badan tidak berada dalam keadaan yang mengancam.

Sementara itu, sekumpulan kecil sel juga terdapat di jantung, kepala, leher, pundi kencing, dinding belakang perut, dan di sepanjang tulang belakang. Tumor sel Chromaffin juga disebut paraganglioma dapat menghasilkan kesan yang sama pada tubuh. Faktor risiko berikut juga boleh menyebabkan seseorang mengalami pheochromocytoma:

  • Neoplasia endokrin berganda, jenis II B (MEN II B)
  • Neoplasia endokrin berganda, jenis II B (MEN II B)

Baca juga: 3 Ujian untuk Pengesanan Pheochromocytoma

Orang yang mempunyai kelainan kongenital langkan tertentu mempunyai risiko peningkatan pheochromocytoma atau paraganglioma. Tumor yang berkaitan dengan gangguan ini lebih cenderung menjadi barah. Keadaan genetik ini merangkumi:

  • Neoplasma endokrin berganda, jenis 2 (MEN 2) adalah gangguan yang menyebabkan tumor di lebih daripada satu bahagian sistem penghasil hormon (endokrin) badan. Tumor lain yang berkaitan dengan keadaan ini boleh berlaku pada tiroid, paratiroid, bibir, lidah, dan saluran pencernaan.
  • Penyakit Von Hippel-Lindau boleh menyebabkan tumor di banyak tempat, termasuk sistem saraf pusat, sistem endokrin, pankreas, dan buah pinggang.
  • Neurofibromatosis 1 (NF1) menghasilkan banyak tumor pada kulit (neurofibromas), bintik-bintik kulit berpigmen, dan tumor pada saraf optik.
  • Sindrom paraganglioma keturunan adalah gangguan yang diwarisi yang menyebabkan pheochromocytoma.

Rawatan untuk Pheochromocytoma

Anda kemungkinan besar akan memerlukan pembedahan untuk membuang tumor. Doktor boleh melakukan pembedahan laparoskopi atau invasif minimum. Prosedur ini biasanya pulih lebih cepat daripada prosedur pembedahan tradisional. Sebelum pembedahan, anda mungkin perlu mengambil ubat untuk menurunkan tekanan darah anda dan kadang-kadang mengawal degupan jantung yang cepat.

Sekiranya anda mempunyai tiroid hanya dalam satu kelenjar adrenal, doktor anda mungkin membuang keseluruhan kelenjar. Sementara kelenjar lain akan membuat hormon yang diperlukan oleh badan anda.

Baca juga: Kenali Punca Pheochromocytoma

Sekiranya anda mempunyai tumor di kedua-dua kelenjar, pakar bedah hanya boleh mengeluarkan tumor dan meninggalkan bahagian kelenjar. Sekiranya tumor ternyata menjadi barah, anda mungkin memerlukan radiasi, kemoterapi, atau terapi yang disasarkan (menggunakan ubat untuk menyerang sel-sel barah tertentu) untuk membantu mencegahnya tumbuh kembali.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai penyebab pheochromocytoma. Sekiranya anda mengesyaki bahawa ada faktor risiko yang menyebabkan anda mengalami keadaan ini, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pheochromocytoma
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pheochromocytoma
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pheochromocytoma