Kenali Kesan Pengangguran terhadap Kesihatan Mental

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit disebutkan bahawa pengangguran boleh memberi kesan kepada kesihatan mental, salah satunya adalah kemurungan. Tidak mempunyai pekerjaan atau menganggur boleh menyebabkan kemurungan kerana kehilangan hubungan sosial dan pendapatan. Kesan yang berbahaya, terutamanya dalam jangka masa panjang, boleh mengakibatkan kematian akibat bunuh diri, terutama bagi mereka yang tidak mendapat sokongan sosial.

Baca juga: Ini adalah 7 jenis kemurungan yang perlu anda ketahui

Berusaha Mengurangkan Tekanan Psikologi

Menganggur secara konsisten terbukti memberi kesan negatif terhadap kesihatan, terutama kesihatan mental. Keadaan ini dikaitkan dengan kemurungan, kegelisahan, dan harga diri. Menganggur boleh mempengaruhi kualiti hidup seseorang kerana mereka tidak kuat dari segi kewangan, tekanan, mencetuskan tingkah laku yang tidak sihat, dan akibat lain.

Pengangguran juga dapat membentuk penanganan yang tidak sihat, yang dapat meningkatkan tekanan. Semakin lama seseorang menganggur, semakin berisiko kesihatan mentalnya.

Bekerja sebenarnya bukan hanya soal menjana pendapatan, tetapi juga bentuk aktualisasi diri dan bentuk kemerdekaan. Itulah sebabnya pengangguran memberi kesan besar kepada kesihatan seseorang, terutama mental.

Bagi orang yang mempunyai masalah kesihatan mental yang sudah ada, kerja boleh menjadi langkah penting menuju pemulihan, meningkatkan harga diri dan keyakinan diri, dan mengurangkan tekanan psikologi. Sebaliknya, menjadi pengangguran meningkatkan risiko mengembangkan masalah kesihatan mental, dan dikaitkan dengan kemurungan, bunuh diri dan peningkatan penggunaan perkhidmatan kesihatan dan perawatan di hospital. Oleh itu, kerja sangat penting untuk menjaga kesihatan mental yang baik dan mendorong pemulihan dari masalah kesihatan mental.

Sihat dari segi mental Walaupun tidak bekerja

Menyedari hal ini, sangat penting untuk menjaga kesihatan mental semasa anda tidak bekerja. Untuk membantu melalui masa sukar ini, ada baiknya anda melakukan petua berikut:

Baca juga: Pengangguran boleh mencetuskan kemurungan untuk membunuh diri

1. Jangan Mengasingkan Diri

Biasanya, kehilangan pekerjaan membuat seseorang merasa malu, sehingga mengasingkan diri dari persekitaran sosial. Adalah sukar untuk membincangkan bagaimana perasaan anda kehilangan pekerjaan anda. Terdapat perasaan stres, kegelisahan, tetapi bersikap terbuka kepada rakan atau orang yang dipercayai dapat menguatkan keadaan anda.

2. Buat Rutin

Menginap di tempat tidur, tidak makan, dan menghindari tanggungjawab rutin hanya akan meningkatkan tekanan perasaan dan akan mewujudkan pemisahan gaya hidup sebelum dan selepas kerja. Sebaliknya, bangun pada waktu yang sama setiap hari, dedikasikan diri anda untuk makan lebih sihat, dan luangkan masa untuk bersenam setiap hari. Rasa gembira terhadap diri sendiri dan memberi tumpuan untuk meningkatkan kesihatan fizikal dan mental dapat membantu anda mengawal emosi anda.

Baca juga: Tidak bercuti, pekerja wanita lebih terdedah kepada tekanan

3. Sentiasa bersemangat untuk mencari pekerjaan

Pencarian pekerjaan sangat tertekan dan dapat dengan senang hati mengambil alih semangat anda seumur hidup. Penting untuk menyisihkan sejumlah masa yang khusus dikhaskan untuk mencari pekerjaan setiap hari, tetapi ingat bahawa anda masih berhak mendapat peluang untuk berehat, berehat dan bersenang-senang. Tidak mempunyai pekerjaan tidak bermaksud anda tidak layak sebagai individu.

4. Luangkan Masa untuk Kecergasan Fizikal

Bersenam dapat menghilangkan gejala tekanan, kegelisahan, dan kemurungan dan dapat membantu memotivasi anda untuk bersosial dengan orang lain di gim atau kelas aerobik.

5. Sukarelawan

Sekiranya anda merasa tersekat atau terpencil, pertimbangkan untuk meluangkan sejumlah masa setiap minggu untuk menjadi sukarelawan. Adakah anda mempunyai hobi yang anda kejar? Lihat sama ada anda boleh terlibat dengan perkara ini. Ada kemungkinan bahawa pertemuan sukarelawan ini dapat menyebabkan peningkatan jumlah hubungan profesional. Juga, pengalaman sukarelawan dapat menjadi tambahan positif untuk resume, dan bahkan dapat menghasilkan peluang pekerjaan.

Sekiranya anda memerlukan bantuan profesional untuk menangani kesihatan mental, anda boleh bertanya terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Pengangguran dan Depresi di kalangan Orang Dewasa yang Muncul di 12 Negeri, Sistem Pengawasan Faktor Risiko Tingkah Laku, 2010.
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Pengangguran terhadap Kesihatan Mental Penduduk Umur Bekerja.
Yayasan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana kerja baik untuk kesihatan kita?
Yayasan Kesihatan Mental. Diakses pada tahun 2020. Pekerjaan sangat penting untuk menjaga kesihatan mental yang baik.
Mindwise.org. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjaga Kesihatan Mental Anda Semasa Anda Menganggur.