Pastikan Kulit Sihat dengan Air Lemon

Jakarta Pernahkah anda bangun pada waktu pagi, kemudian melihat ke cermin dan mendapati kulit wajah anda berkerut, kering, komedo, dan terdapat bintik-bintik jerawat? Ternyata aktiviti pertama yang anda lakukan pada waktu pagi mempunyai peranan dalam kesihatan kulit, di sini!

Membiasakan diri dengan membuka pagi dengan meminum air yang disiram lemon ternyata memberi manfaat untuk kesihatan kulit wajah. Anda akan mendapat faedah besar sekiranya anda membancuhnya (hirisan lemon) dengan air suam. Baca lebih lanjut mengenai kebaikan air lemon yang disuntik di bawah!

Meremajakan Kulit

Banyak kajian menunjukkan bahawa minum segelas air lemon yang disuntikkan setiap pagi dapat membantu meremajakan kulit. Ya, air lemon sangat baik untuk kesihatan. Dan dengan memakannya pada waktu pagi dapat menjadikan kulit sihat, bersinar secara semula jadi.

Selain itu, bukan sahaja membantu kesihatan kulit, air lemon juga dapat membantu merawat jerawat. Nah, bagi anda yang mempunyai masalah jerawat, anda boleh mengatasinya dengan mengambil air lemon.

Baca juga: Perut rata dengan Air Lemon, Benarkah?

Dengan mengambil air lemon pada waktu pagi, ia menjadi sejenis terapi penyembuhan dari dalam. Anda lihat, masalah jerawat tidak hanya datang dari luar, seperti persekitaran yang kotor, habuk, atau gangguan lain.

Jerawat juga boleh menjadi masalah dari dalam. Darah kotor, peredaran darah yang lemah, tekanan, atau faktor pendedahan cahaya matahari yang menjadikan kulit kusam dari dalam. Mengambil air lemon yang disiram atau air lemon boleh membantu proses penyembuhan masalah kulit dari dalam.

Bahan Lemon yang Hebat

Kandungan vitamin C dan antioksidan dari air lemon berfungsi dari dalam untuk membantu membersihkan darah kotor, memperbaiki peredaran darah, dan mengeluarkan lebihan minyak atau kolesterol keluar dari tubuh melalui sistem perkumuhan.

Memandangkan manfaat lemon yang luar biasa, tidak jarang doktor atau pakar kosmetik menggunakan lemon sebagai antiseptik semula jadi untuk kulit. Benarkah? Sekiranya anda tidak mempercayainya, cubalah merawat luka bakar dengan menggunakan madu dan lemon ke kawasan yang bermasalah.

Vitamin C dalam lemon berfungsi secara optimum untuk mencegah kulit daripada jangkitan dan menyembuhkan masalah kulit. Menurut Dr. S. S. Manjula Jegasothy, MD, Lemon meningkatkan keupayaan membersihkan kulit dan sel lain. Minum air lemon dapat mendorong sel kulit untuk menyahtoksin dan menghilangkan kotoran dan peluh yang dapat menyumbat liang. Sistem kerja lemon ini dapat mengurangkan penampilan jerawat.

Baca juga: Selain segar, ini adalah kelebihan lemon air yang dimasukkan

Lemon telah lama dikenali sebagai sumber vitamin C yang baik. Mekanisme tindakan vitamin C dalam lemon adalah memperbaiki sel kulit yang rosak dan mencegah keriput. Tidak dapat dinafikan bahawa kolagen bertanggungjawab untuk keanjalan kulit. Apabila anda mencapai usia 40 tahun, keanjalan kulit mula berhenti secara kekal. Lemon membantu merangsang pertumbuhan kolagen, sehingga ketika anda mencapai usia 40 tahun, lebih kurang kolagen masih dapat dihasilkan.

Sekiranya anda masih tidak yakin dengan manfaat air lemon yang disuntikkan untuk keanjalan dan kecerahan kulit, pastikan jawapannya ada di bawah . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Oleh itu, berapa banyak pengambilan air lemon yang disarankan? Menurut pakar, jumlah yang dimakan adalah 10 hingga 15 gelas sehari. Lemon juga dapat membantu memberikan rasa segar bagi anda yang enggan minum air.

Dehidrasi mempengaruhi kesihatan kulit. Dan menambahkan sedikit lemon ke dalam air dapat membantu anda menyerap lebih banyak air. Sebagai manfaat tambahan, air lemon yang disuntikkan juga dapat membantu pencernaan dan menyokong penurunan berat badan.

Rujukan:

Orang dalam. Diakses pada tahun 2019. 10 cara air lemon sebenarnya mempengaruhi kulit anda.
Orang dalam. Diakses pada tahun 2019. 6 perkara menakutkan yang boleh berlaku sekiranya anda minum terlalu banyak air lemon.