Ikuti Kaedah Diet Terbaik untuk Cuba pada tahun 2019

Jakarta - Menurunkan berat badan untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal dapat dimasukkan dalam resolusi tahun baru bagi beberapa orang. Walau bagaimanapun, sebenarnya menurunkan berat badan boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan. Selain bergantung pada keadaan tubuh dan sistem metabolik, kaedah diet yang digunakan juga dapat menjadi penentu kejayaan atau kegagalan seseorang menurunkan berat badan.

Sebenarnya, sekarang ini semakin banyak kaedah diet diketahui. Laman web Berita dan Laporan AS , menilai dan memberi peringkat kaedah diet terbaik yang dapat diterapkan pada awal 2019. Kedudukan diet terbaik ini berdasarkan beberapa aspek, mulai dari tahap kemudahan untuk dilaksanakan, keseimbangan pemakanan, tahap keselamatan, hingga seberapa efektifnya dalam kehilangan berat badan.

Baca juga: Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui

Untuk menjadi jelas, mari kita ketahui kaedah diet terbaik Berita AS, yang boleh digunakan pada tahun 2019!

  • Diet Mediterranean

Jenis diet ini adalah kaedah diet yang berada di kedudukan teratas yang disusun Berita A.S. . Maksudnya, diet jenis ini adalah yang paling disyorkan untuk dilakukan dalam usaha menurunkan berat badan dan menjadikan badan lebih sihat.

Diet Mediterranean adalah kaedah yang menggabungkan kebiasaan sihat tradisional orang yang tinggal di negara-negara yang bersempadan dengan Laut Mediterranean. Prinsip dalam kaedah diet ini adalah memakan makanan yang sihat, kaya dengan sayur-sayuran, buah, kacang, dan biji. Bukan hanya itu, kaedah diet ini juga mengesyorkan makan lebih sedikit ayam, daging merah, dan lemak tak jenuh dari minyak zaitun dan kacang-kacangan.

  • Diet DASH

Peringkat kedua diduduki oleh kaedah diet DASH. Makanan ini dirancang untuk mencegah lonjakan tekanan darah, dan sangat disyorkan untuk orang yang menderita hipertensi. Sekiranya dijalankan dengan disiplin dan mengikut peraturan, kaedah diet ini dapat membantu menurunkan tekanan darah, bahkan hanya dalam beberapa minggu.

  • Flexitarian

Kaedah diet yang termasuk dalam diet vegetarian jenis ini termasuk dalam lima diet teratas yang disyorkan. Semi vegetarian aka fleksibel adalah makanan yang memerlukan seseorang memakan makanan dari tumbuh-tumbuhan. Walau bagaimanapun, pengambilan daging, produk tenusu, telur, unggas, dan ikan tetap dibenarkan sesekali. Walau bagaimanapun, jenis makanan selain tanaman harus dimakan dalam jumlah kecil dan tidak terlalu kerap.

Baca juga: Petua Menu Diet Vegetarian

  • PEMIKIRAN diet

Diet MIND adalah gabungan dua jenis diet, diet Mediterranean dan diet DASH. Jenis diet ini tidak hanya berkesan menurunkan berat badan, tetapi juga dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.

Dalam diet MIND, terdapat prinsip pengelompokan jenis makanan. Pengelompokan dilakukan berdasarkan jenis makanan yang dianggap sihat dan bermanfaat untuk tubuh dan otak. Terdapat juga kumpulan makanan yang tidak disyorkan untuk dimakan kerana boleh merosakkan fungsi otak.

  • Diet Pengawal Berat

Sekiranya selama ini diet identik dengan penderitaan kerana anda harus menahan lapar, diet Pemerhati Berat Sebaliknya, ia membolehkan seseorang makan apa sahaja makanan yang disukainya. Walau bagaimanapun, kaedah diet ini masih berkesan untuk menurunkan berat badan.

Dalam kaedah diet ini, prinsip yang diterapkan bukan hanya jumlah kalori. Diet Pemerhati Berat percaya bahawa tidak semua kalori diciptakan sama. Contohnya, makan 200 kalori ayam rendah lemak tidak sama dengan makan 200 kalori gula-gula beruang bergetah .

Baca juga: Kenali Diet Weight Watchers untuk Menurunkan Berat Badan

Walaupun jumlah kalori adalah sama, kandungan nutrien dalam kedua makanan itu berbeza. Daripada menghitung kalori, Pemerhati Berat menggunakan sistem pengiraan titik bernama Titik Pintar , di mana setiap makanan diberi nilai titik berdasarkan 4 kategori, iaitu kalori, lemak tepu, gula, dan protein.

Ketahui lebih lanjut mengenai kaedah diet yang disyorkan dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua diet sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!