Petua Memilih Berus Gigi untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Ketika gigi anak kecil anda mulai tumbuh, itu tandanya ibu perlu membeli berus gigi dan mengajarnya membersihkan giginya. Mengajar anak-anak untuk selalu membersihkan gigi sejak usia dini adalah sangat penting. Ini kerana baki susu ibu atau makanan pekat yang melekat boleh merosakkan kesihatan mulut dan gigi jika tidak dibersihkan. Walau bagaimanapun, memilih berus gigi anak tidak boleh sewenang-wenangnya. Ibu disarankan memilih berus gigi yang sesuai untuk tahap pertumbuhan gigi bayi berdasarkan usianya.

Berus gigi kanak-kanak diperbuat daripada bahan yang lebih lembut daripada berus gigi dewasa. Berus gigi ini juga direka khas untuk rongga mulut anak-anak, supaya ibu dapat dengan mudah mencapai semua bahagian mulut mereka. Apabila mereka semakin tua, si kecil akan mengalami pertumbuhan gigi secara beransur-ansur, jadi dia akan memerlukan bentuk dan jenis sikat gigi yang berbeza ( Baca juga: Ini adalah perkembangan gigi kanak-kanak tumbuh mengikut usia). Secara amnya, ibu boleh mendapatkan maklumat mengenai kategori umur bagi setiap berus gigi di bahagian belakang bungkusan. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan ketika memilih berus gigi untuk anak kecil anda:

  • Jenis Berus Gigi Mengikut Zaman Kanak-kanak

Umumnya, jenis berus gigi untuk kanak-kanak dibezakan oleh beberapa peringkat usia, iaitu 7-11 bulan, 11-24 bulan, dan untuk usia 24 bulan ke atas. Untuk kanak-kanak berumur 7-24 bulan, pilih berus gigi dengan kepala sikat lebar dan petua bulat. Berus gigi jenis ini akan memperluas tahap memberus gigi sambil mengurut gusi. Mengenai usia balita yang giginya sudah tumbuh, pilih sikat gigi yang lebih tinggi di hujungnya sehingga dapat mencapai kawasan di antara gigi.

  • Pemegang Berus Gigi

Untuk kanak-kanak kecil, pilih pemegang berus gigi yang tebal dan berkontur, memudahkan bayi mencengkamnya. Bagi kanak-kanak berumur 5-8 tahun, pilih pemegang berus gigi yang lebih langsing dengan susunan bulu yang berbentuk seperti mangkuk dan bulu lebih tinggi pada hujungnya.

  • Bentuk Kepala Berus Gigi

Bentuk terbaik untuk berus gigi untuk kanak-kanak adalah dengan kepala yang sedikit bulat. Kepala sikat yang sedikit bulat ini akan memudahkan ibu membersihkan seluruh bahagian dalam mulut si kecil hingga ke tepi geraham. Dengan cara itu, berus gigi tidak akan menyakitkan mulut atau rongga mulut si kecil.

  • Bulu Lembut

Nah, ini adalah salah satu perkara paling penting yang perlu anda perhatikan ketika memilih berus gigi untuk si kecil anda. Oleh kerana gusi anak kecil anda masih sangat lembut dan semasa kecil, ibu perlu memerhatikan bulu berus gigi. Berus gigi dengan bulu lembut akan mengelakkan anak kecil anda sakit gusi. Berus gigi yang lembut juga dapat membantu mengurut gusi anak untuk merangsang pertumbuhan gigi mereka.

  • Reka Bentuk Berus yang Menarik

Kini ibu dapat mencari berus gigi kanak-kanak dengan pelbagai reka bentuk menarik dan comel dengan watak kartun atau haiwan. Ibu juga boleh mengajak anak-anak untuk turut serta dalam memilih berus gigi agar anak-anak lebih bersemangat untuk menggosok gigi mereka kelak.

Ganti berus gigi anak secara berkala dalam 4 bulan atau jika terdapat tanda-tanda kerosakan pada berus gigi ( Baca juga: 6 Tanda Anak Kecil Anda Bermula Gigi). Sekiranya gigi anak anda cedera atau kesihatan mulut terganggu, hubungi doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.