4 Langkah Menangani Anak-anak Yang Terlibat ODD dan Ibu Bapa Perlu Tahu

Jakarta - Gangguan menentang lawan (ODD) adalah sejenis gangguan tingkah laku yang kebanyakannya didiagnosis pada masa kanak-kanak. Ciri-ciri kanak-kanak dengan ODD tidak bekerjasama, suka berdebat, dan sering memusuhi rakan sebaya, ibu bapa, guru, dan orang lain. Tingkah lakunya sering sukar bagi orang di sekelilingnya. Oleh itu, ibu perlu mengetahui fakta mengenai ODD pada anak.

Punca Gangguan Defisit Oposisi(ODD)

Terdapat dua teori mengenai penyebab ODD pada kanak-kanak, iaitu:

 • teori pembangunan. Teori ini menunjukkan bahawa masalah bermula ketika anak masih kecil. Orang yang mempunyai ODD biasanya menghadapi masalah pembelajaran dan tidak berdikari sehingga mereka bergantung kepada ibu bapa atau orang di sekeliling mereka untuk hidup mereka.

 • teori pembelajaran. Teori ini menunjukkan bahawa gejala ODD timbul dari sikap negatif yang dipelajari. Kanak-kanak dengan ODD menggambarkan kesan tingkah laku negatif ibu bapa atau orang lain yang berkuasa. Penggunaan tingkah laku negatif ini membolehkan kanak-kanak mendapatkan apa yang mereka mahukan seperti perhatian dan tindak balas daripada orang di sekeliling mereka.

Baca Juga : Buli Boleh Menyebabkan Fobia Sosial pada Remaja

Faktor Risiko untuk Gangguan Defisit Oposisi(ODD)

ODD lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kanak-kanak dengan ODD biasanya terdedah kepada gangguan mood atau kegelisahan, gangguan tingkah laku, hingga kekurangan perhatian / gangguan hiperaktif (ADHD).

Gejala Gangguan Defisit Oposisi(ODD)

Kanak-kanak yang cenderung tidak taat dan suka berdebat boleh menjadi gejala ODD. Tingkah laku negatif ini berlaku apabila anda merasa letih, lapar, atau kecewa. Keadaan ini tentunya akan mengganggu pembelajaran dan penyesuaian sekolah. Dalam beberapa kes, kanak-kanak dengan ODD sukar bersosial dengan rakan mereka. Boleh dikatakan ODD jika kanak-kanak itu mempunyai gejala ini sekurang-kurangnya 6 bulan. Gejala ODD termasuk:

 • Selalunya marah.

 • Selalunya berdebat dengan orang dewasa.

 • Enggan melakukan apa yang diminta oleh orang dewasa.

 • Selalu mempersoalkan peraturan dan enggan mengikut peraturan.

 • Melakukan perkara yang mengganggu orang lain.

 • Menyalahkan orang lain atas kesalahan mereka sendiri.

 • Mudah terganggu oleh orang lain.

 • Bercakap dengan kasar atau tidak mesra.

 • Mencari dendam atau menjadi pendendam.

Baca Juga : Ikut Anak-Anak dalam Lawatan Alam? Ini adalah 5 perkara yang perlu diperhatikan

Mengendalikan Kanak-kanak dengan Gangguan Defisit Oposisi(ODD)

Rawatan awal boleh berguna untuk mencegah masalah di masa depan. Rawatan bergantung pada gejala, usia, kesihatan anak, dan tahap keparahan keadaan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Terapi Tingkah Laku Kognitif

Selesai menolong kanak-kanak ODD menyelesaikan masalah dan berkomunikasi dengan lebih baik. Kanak-kanak juga akan diajar bagaimana mengawal dorongan dan kemarahan.

2. Terapi Keluarga

Terapi dilakukan dengan meningkatkan kemahiran komunikasi dan interaksi keluarga. Mempunyai anak dengan ODD tentunya sangat sukar bagi ibu bapa. Keadaan ini juga boleh menimbulkan masalah kepada adik-beradik, oleh itu ibu bapa dan adik-beradik memerlukan sokongan dan pemahaman.

3. Terapi Kumpulan Rakan Sebaya

Terapi kumpulan rakan sebaya dilakukan supaya kanak-kanak belajar kemahiran sosial yang lebih baik dengan rakan sebaya mereka.

4. Penggunaan Dadah

Penggunaan dadah jarang digunakan untuk merawat ODD. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat dianjurkan apabila kanak-kanak itu mempunyai gangguan lain seperti ADHD atau gangguan kecemasan.

Baca Juga : 5 Cara Meningkatkan Ingatan Kanak-kanak

Sekiranya anak anda disyaki menghidap ODD, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!