Adakah Jus Buah dan Sayuran Berkesan seperti Minuman Diet?

“Makanan jus buah dan sayur dianggap efektif menurunkan berat badan dalam waktu singkat. Semasa menjalani diet ini, anda hanya dibenarkan minum buah atau sayur-sayuran yang telah dijus. Namun, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan semasa menjalani diet ini agar tidak mengurangkan keberkesanannya. ”

, Jakarta - Saat ini, ada banyak jenis diet yang dapat anda pilih untuk menurunkan berat badan. Di antara semua jenis diet, diet jus buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang cukup popular untuk penurunan berat badan. Diet jus dilakukan dengan minum hanya campuran sayur-sayuran dan buah-buahan yang dijus. Sebilangan orang percaya bahawa diet ini berkesan untuk menurunkan berat badan serta dapat menyuburkan badan.

Sebabnya, sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan antioksidan yang dapat menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Namun, adakah benar bahawa diet jus benar-benar berkesan untuk menurunkan berat badan atau sebaliknya? Sebelum mencubanya, pertimbangkan penjelasan berikut!

Baca juga: Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih jenis diet

Adakah Jus Buah dan Sayuran Berkesan untuk Diet?

Secara amnya, diet jus hanya dilakukan selama 3-10 hari dan tidak boleh dilakukan dalam jangka masa panjang. Melancarkan dari Sangat Baik, Terdapat beberapa faedah yang dapat anda peroleh ketika menjalani diet jus, seperti:

1. Tingkatkan Motivasi untuk Diet

Anda mungkin mengalami penurunan berat badan semasa menjalani diet jus. Ini kerana diet jus akan membuat anda mengurangkan jumlah kanji yang dimakan, sehingga tubuh secara automatik menurunkan berat air. Ini cenderung membuat anda termotivasi untuk memperluas diet jus buah dan sayur anda.

2. Menjadikan Anda Makan Lebih Kurang

Semasa anda menjalani diet jus, anda pasti makan lebih sedikit makanan keseluruhan, yang secara automatik mengurangkan kalori dan menyesuaikan diri dengan bahagian makanan yang lebih kecil. Dengan cara itu, setelah anda menjalani diet jus, anda mungkin dapat makan lebih sedikit.

3. Usus Sihat

Mengkonsumsi jus buah dan sayur terbukti dapat menyuburkan usus. Satu kajian kecil mendapati bahawa diet jus selama tiga hari mengubah mikrobiota usus yang berkaitan dengan penurunan berat badan dan juga meningkatkan perasaan kesejahteraan dua minggu setelah pembersihan usus besar.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Tidak Selalu Memberi Manfaat Positif

Walaupun diet jus terbukti dapat menurunkan berat badan dan memberikan manfaat kesihatan, sebenarnya diet jenis ini juga dapat memberi kesan lain. Kesan negatif berikut mungkin berlaku:

1. Meningkatkan Tekanan

Diet jus mungkin kelihatan sederhana dan senang dilakukan. Walau bagaimanapun, pengurangan kalori yang berlebihan semasa diet jus sebenarnya boleh membuat anda terdedah kepada tekanan. Tekanan yang berkaitan dengan diet sebenarnya boleh menyebabkan anda makan berlebihan yang seterusnya merosakkan diet anda.

2. Peningkatan Penggunaan Gula

Kejayaan diet jus juga bergantung pada ramuan yang anda gunakan. Penambahan gula dalam pembuatan jus dapat membuat anda merasa lapar lebih cepat kerana peningkatan kadar gula dalam badan. Lebih-lebih lagi, sebilangan buah sudah mempunyai rasa manis semula jadi. Menambah gula sebenarnya boleh membuatkan anda makan terlalu banyak gula. Mengonsumsi terlalu banyak gula juga dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin, yang boleh menyebabkan diabetes jenis 2 dan kegemukan.

Oleh itu, Adakah Diet Jus Berkesan?

Diet jus buah dan sayur terbukti berkesan membantu menurunkan berat badan, tetapi diet jus ini tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang. Sebabnya, diet jus yang dilakukan untuk jangka masa panjang sebenarnya boleh membuat anda kekurangan kalori yang melampau yang menjadikan anda kekurangan tenaga. Oleh itu, lebih baik hanya melakukannya dalam beberapa hari.

Baca juga: Ini adalah jenis diet melampau yang perlu dielakkan

Di samping itu, pastikan anda meminta doktor terlebih dahulu sebelum menjalani diet ini. Sebabnya, sesetengah orang dengan keadaan tertentu tidak disarankan untuk menjalani diet jus buah dan sayur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai diet jus, hubungi doktor melalui aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan dan Kekurangan Diet Jus.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Bolehkah Jus Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?