Kencing Berdarah? Hati-hati dengan Hematuria

Jakarta - Jangan sekali-kali memandang rendah urin berdarah, kerana mungkin ada masalah dengan organ dalam tubuh anda, seperti ginjal atau prostat pada lelaki. Dalam dunia perubatan, air kencing berdarah disebut hematuria. Gangguan kesihatan ini berlaku apabila air kencing atau air kencing anda mengandungi sel darah merah.

Biasanya, air kencing tidak mengandungi sel darah merah, walaupun warnanya cenderung berubah. Keadaan ini bergantung pada makanan yang anda makan, penggunaan air minum, dan latihan yang anda lakukan. Walau bagaimanapun, perubahan warna ini hanya berlangsung beberapa hari dan hilang dengan sendirinya.

Berbeza dengan hematuria, ketika air kencing mengandung sel darah merah, sehingga warnanya menjadi kemerahan atau coklat tua. Ini berlaku kerana beberapa sebab, termasuk:

  • Jangkitan buah pinggang

Jangkitan buah pinggang, juga dikenali sebagai pielonefritis dicirikan oleh demam tinggi dan menggigil. Kadang-kadang, anda merasa sakit di punggung bawah, di mana terletaknya buah pinggang anda.

  • Kelenjar prostat yang membengkak

Prostat yang bengkak paling kerap menyerang lelaki yang lebih tua. Tanda jika seseorang mengalaminya adalah keinginan mendesak untuk membuang air kecil, tetapi air kencing akan sukar dikeluarkan. Kekerapan keinginan untuk membuang air kecil agak kerap.

  • Jangkitan Pundi kencing

Jangkitan pundi kencing atau sistitis menyukarkan anda dan merasa sakit ketika membuang air kecil. Keadaan ini sering dialami oleh orang dewasa, tetapi ada kemungkinan ia juga menyerang kanak-kanak dan juga kanak-kanak.

  • Batu karang

Hematuria boleh berlaku kerana batu karang. Keadaan ini timbul kerana mendorong batu di ginjal oleh air kencing semasa anda membuang air kecil. Tidak ada gejala serius gangguan kesihatan ini, sehingga batu ginjal tersumbat dan membuat kencing menyakitkan.

  • Pendarahan di Glomerulus

Kejadian pendarahan pada glomerulus, atau apa yang dikenal sebagai glomerulonefritis dapat memicu kemunculan air kencing berdarah. Glomerulus adalah tisu yang menjadikan ginjal sebagai penapis pertama ketika air kencing dibuat.

Gejala Hematuria

Secara amnya, terdapat dua jenis hematuria yang sering terjadi. Hematuria kasar yang menyebabkan perubahan warna air kencing menjadi kemerahan kerana sejumlah besar sel darah merah yang terkandung di dalamnya, dan hematuria mikroskopik dengan ciri-ciri urin tetap normal dalam warna.

Air kencing berdarah berlaku disebabkan oleh jangkitan pada saluran kencing diikuti dengan rasa sakit di bahagian belakang sebagai lokasi ginjal dan ketika anda membuang air kecil. Walaupun begitu, hematuria yang berlaku akibat tumor biasanya tidak disertai dengan rasa sakit.

Rawatan Hematuria

Tidak ada rawatan khusus untuk hematuria. Biasanya, doktor memberi tumpuan untuk merawat punca kejadian untuk mengurangkan kesan negatif gangguan kesihatan ini. Pentadbiran ubat antibiotik bertujuan untuk merawat jangkitan saluran kencing, menetapkan ubat untuk mengurangkan pembengkakan prostat.

Untuk mengelakkan kesan buruk dari penyakit ini, anda harus membiasakan diri dengan gaya hidup sihat, berhenti merokok, perhatikan pengambilan nutrisi, dan mulailah bersenam dengan tekun. Jangan lupa minum air secukupnya dan jangan menahan kencing anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai hematuria, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut apa yang anda boleh muat turun di App Store dan Play Store. Atau, jika anda mahukan pemeriksaan makmal rutin tetapi tidak mempunyai masa untuk pergi ke makmal, anda boleh menggunakan aplikasinya ini.

Baca juga:

  • Lelaki mengalami kesukaran membuang air kecil? Beware Prostate Enlargement
  • Bahaya Mengabaikan Jangkitan Saluran Kencing
  • Sakit ketika membuang air kecil, mungkin 4 perkara ini menjadi penyebabnya