Makan lebih banyak buah untuk mengelakkan sakit kepala

Jakarta - Sakit kepala tidak dapat diramalkan ketika mereka datang, mereka boleh menyerang pada waktu pagi ketika Anda bangun, ketika bekerja, berehat, atau bahkan bersantai di malam hari. Sudah tentu, kehadiran sakit kepala tidak memberi kesan yang baik, tetapi menjadikannya tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian.

Sering kali, sakit kepala muncul diikuti dengan loya dan keinginan untuk muntah. Sudah tentu, pengambilan ubat dapat membantu mempercepat melegakan sakit kepala. Namun, adakah anda selalu perlu mengambil ubat untuk merawat penyakit ini? Adakah cara lain untuk mencegah sakit kepala?

Buah-buahan untuk Mengatasi Sakit Kepala

Dilaporkan dari Klinik Cleveland Namun, terdapat banyak makanan dan minuman yang boleh mencetuskan sakit kepala. Setiap orang mempunyai pencetus yang berbeza. Secara amnya, makanan dan minuman ini merangkumi alkohol, minuman berkafein, makanan dengan aroma yang kuat, dan makanan masin. Memahami makanan dan minuman apa yang mencetuskan sakit kepala boleh menjadi permulaan yang baik untuk mencegah kambuhnya penyakit ini.

Baca juga: Kepala Sering Pening? Lakukan 6 Cara Ini Untuk Mengatasinya

Nah, kaedah terbaik untuk mengelakkan sakit kepala adalah dengan memakan buah. Oleh itu, anda tidak perlu lagi bergantung pada ubat ketika sakit kepala menyerang. Lalu, buah apa yang berkesan untuk melegakan sakit kepala? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Tembikai

Dehidrasi mencetuskan sakit kepala yang membuat anda tidak selesa. Jadi, memakan buah yang mempunyai kandungan air yang tinggi dapat membantu melegakannya, sambil memenuhi pengambilan air dalam badan. Satu pilihan adalah tembikai. Tidak hanya kaya dengan kandungan air, tembikai juga mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, seperti magnesium. Buah-buahan kaya air yang disyorkan lain adalah tomato dan tembikai.

  • Ceri

Buah lain untuk menghilangkan sakit kepala adalah ceri, buah merah kecil dengan rasa manis. Buah ini mengandungi sebatian melatonin yang berperanan aktif sebagai antioksidan, sehingga mencegah masuknya enzim inflamasi yang menjadi penyebab utama sakit kepala. Sekiranya anda tidak suka memakannya secara langsung, anda boleh memprosesnya menjadi jus.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Dapat Mencegah Ketegangan Sakit Kepala

  • Pisang

Pisang pastinya senang dicari dan terdapat pelbagai jenis. Tahukah anda bahawa buah ini kaya dengan kalium yang baik untuk mengawal kadar gula darah dalam badan? Tahap gula dalam darah yang terlalu tinggi atau terlalu rendah boleh mencetuskan sakit kepala. Nah, makan pisang dalam bahagian yang mencukupi dapat membantu mengimbangkannya kembali, sehingga sakit kepala dapat dikurangkan.

  • Alpukat

Bukan hanya kadar gula darah, tekanan darah tinggi juga dapat menyebabkan sakit kepala. Namun, sekarang anda tidak perlu risau lagi, kerana ini dapat melegakan dengan memakan alpukat. Buah ini mengandungi lemak baik yang membantu mengawal tekanan darah tinggi. Jadi, jangan takut untuk gemuk jika anda memakan buah ini, kerana buah ini baik untuk kesihatan.

Baca juga: 7 Makanan Yang Harus Dielakkan Pesakit Migrain

Itulah beberapa jenis buah yang dapat mencegah sakit kepala. Sekiranya masih tidak berkurang, anda boleh segera bertanya kepada doktor anda, sehingga anda dapat mendapatkan rawatan yang tepat. Gunakan aplikasinya , supaya soalan dan jawapan dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa tanpa harus bersemuka.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses tahun 2020. Sakit kepala dan Makanan.
Hari Wanita. Diakses pada tahun 2020. 9 Makanan yang Dapat Membantu Menenangkan Sakit Kepala.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan Apa yang Boleh Anda Makan untuk Mencegah Migrain?