Ibu Baru, Inilah Cara Memandikan Bayi Yang Baru Lahir

Jakarta - Ketika bayi baru lahir, ada banyak kewajipan baru yang mesti diketahui oleh ibu. Seperti cara menyusukan bayi, kedudukan bayi yang baik untuk tidur, cara memandikan bayi yang baru lahir. Sudah tentu, anda perlu berhati-hati, kerana tubuh dan kulit bayi yang baru lahir sensitif, jadi ibu mungkin merasa risau dan gugup ketika menyentuhnya.

Sebenarnya, terdapat banyak faedah yang dapat ibu dapatkan ketika memandikan bayi yang baru lahir. Selain menjadikan ibu lebih dekat dengan bayi, ibu mendapat pengalaman yang tidak dapat dilupakan ketika memandikan si kecil. Bukan itu sahaja, bayi tidur lebih lena dan nyenyak setelah dimandikan.

Lalu, bagaimana memandikan bayi yang baru lahir?

Tidak perlu gementar dan tetap yakin ketika memandikan bayi. Pengalaman pertama adalah yang paling tidak dapat dilupakan dan mungkin yang paling sukar, tetapi anda akan terbiasa dengannya. Apa yang perlu anda perhatikan ketika memandikan bayi yang baru lahir adalah tali pusat. Terdapat perbezaan yang mungkin kecil tetapi masih perlu diketahui.

Baca juga: 3 Cara Merawat Bayi yang Baru Lahir

 • Memandikan Bayi yang Baru Lahir Belum Melepaskan Tali Pinggang

Sesungguhnya, memandikan bayi akan menjadikan tubuhnya lebih bersih. Tetapi, jika tali pusat belum dilepaskan, bayi tidak boleh mandi terlalu kerap. Sebabnya, tali pusat sering lembap akan mudah dijangkiti. Nah, inilah cara memandikan bayi yang baru lahir yang masih mempunyai tali pusat:

  • Sediakan kain lap, sabun bayi ringan, air suam, tikar lembut, dan tuala bersih.
  • Letakkan bayi dengan teliti, basahi kain lap dan gosokkannya perlahan-lahan ke wajah, kepala dan badan bayi.
  • Semasa di mata, ibu dapat menggunakan kapas yang telah dibasahi dengan air suam dan lap di sudut mata, hanya jika ada kotoran mata.
  • Bersihkan juga bahagian belakang telinga dan telinga luar. Kawasan ini sering mengumpul peluh dan menjadikan bayi tidak selesa.
  • Jangan lupa membersihkan lipatan badan bayi, seperti bahagian dalam paha, ketiak, hingga ke belakang lutut yang sangat mudah berpeluh.
  • Akhirnya, bersihkan kawasan kemaluan dan bahagian bawah bayi dari depan ke belakang.
  • Balut bayi dengan lembut di tuala kering dan tepuk tuala dengan lembut untuk mengeringkannya.

Baca juga: Menjadi Ibu Bapa Baru, Inilah Petua Merawat Anak Kembar

Sekarang, jika tali pusat longgar, ibu boleh memandikan bayi dalam baldi bayi dan melakukannya dua kali sehari. Ini caranya:

  • Sediakan semua peralatan mandian, termasuk baldi dengan air suam 5 hingga 8 sentimeter.

  • Masukkan bayi dengan perlahan dengan memegang kepala dan leher, pastikan bayi berada dalam kedudukan tegak.

  • Mulakan dengan mengelap wajahnya dengan kain lap, kemudian lakukan sehingga kepala dan seluruh badannya.

  • Sapukan sabun yang digunakan untuk bayi baru lahir, bermula dari wajah, kepala, dan seluruh badan. Elakkan bahagian mata dan jangan lupa lipatan badan.

  • Sekiranya terdapat kotoran, lap dengan kain kapas basah.

  • Jangan lupa membersihkan kawasan intim. Sekiranya bayi itu lelaki dan telah disunat, bersihkan zakar dengan perlahan dan berhati-hati. Sekiranya tidak, tidak perlu menarik kulup untuk mencegah jangkitan.

  • Keluarkan bayi dari baldi dan bungkus dengan tuala, tepuk tuala dengan lembut untuk mengeringkannya.

Baca juga: Petua Penting untuk Mandi Bayi yang Baru Lahir

Itu adalah cara mudah untuk memandikan bayi yang baru lahir. Sekiranya terdapat jangkitan pada tali pusat, segera tanyakan kepada doktor bagaimana memberikan rawatan pertama. Gunakan aplikasinya agar ibu tidak perlu menunggu lama dalam merawat bayi.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Memandikan Bayi yang Baru Lahir.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Mandi Pertama Bayi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mandi Pertama Bayi: Apa Yang Harus Tahu Ibu Bapa Baru.