Dikelaskan sebagai ringan, berikut adalah beberapa cara untuk merawat Erythema Multiformis

, Jakarta - Erythema multiformis adalah penyakit kulit yang jarang berlaku dan umumnya menyerang kanak-kanak. Sekiranya ia berlaku pada orang dewasa, rentang usia yang sering terjejas adalah antara 20 hingga 40. Di samping itu, lelaki berisiko lebih tinggi daripada wanita untuk eritema multiformis. Gangguan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan atau ubat-ubatan.

Erythema multiformis hilang sendiri selepas beberapa minggu. Keadaan ini dikenali sebagai eritema multiforme minor. Walau bagaimanapun, terdapat jenis lain yang lebih parah. Sebenarnya, ia boleh mengancam nyawa penghidapnya kerana serangan pada mulut, mata, dan alat kelamin. Keadaan yang teruk ini dikenali sebagai eritema multiformis utama dan menyumbang sekitar 20 peratus daripada semua kes.

Baca juga: Lepuh yang kerap pada kulit boleh menjadi bullosa epidermolisis

Bentuk Erythema Multiformis

Pada eritema multiformis minor, gangguan kulit ini muncul sebagai ruam dengan warna merah, merah jambu, ungu, hingga coklat. Secara amnya, keadaan ini berbentuk bulat dengan diameter kurang dari 3 sentimeter dan bentuknya serupa ketika pertama kali terjadi. Cincin luar kelihatan berbeza dari kulit normal, tetapi bahagian tengahnya akan kelihatan seperti lepuh.

Erythema multiformis major mungkin kelihatan seperti kanak-kanak kecil. Walau bagaimanapun, perbezaannya adalah jumlah lendir yang ada dan diameter kawasan yang terjejas. Selain itu, kawasan yang terkena penyakit kulit ini akan kelihatan melepuh dan retak, dan terasa sakit, terutama ketika disentuh. Gangguan kulit ini juga dapat menghasilkan lendir di kawasan tertentu. Satu kawasan yang boleh menghasilkan lendir adalah mulut.

Baca juga: Bukan Panu, Inilah 5 Punca Bintik Putih Pada Kulit

Punca Erythema Multiform

Perkara yang boleh menyebabkan penyakit kulit yang jarang berlaku ini biasanya berkaitan dengan virus yang menyebabkan luka sejuk. Selain itu, penyakit ini juga dipercayai disebabkan oleh jangkitan yang merangsang sistem imun untuk menyerang sel-sel kulit sendiri. Di samping itu, ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah kulit, termasuk:

 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

 • Ubat antibakteria.

 • Antibiotik berdasarkan penisilin dan antibiotik.

 • Ubat sawan.

 • Betul.

 • Barbiturates.

Sekiranya anda mengambil ubat ini dan mengalami ruam atau masalah kulit, tanyakan kepada doktor anda apa tindakan yang harus diambil. Di samping itu, jangan berhenti minum ubat tanpa nasihat doktor.

Harus diingat bahawa seseorang juga dapat mengembangkan eritema multiforme akibat imunisasi terhadap penyakit, seperti tetanus-difteria-acellular pertussis (Tdap) atau hepatitis B. Ini agak jarang berlaku dan risiko kejadiannya juga sangat rendah. Cuba berbincang dengan doktor anda mengenai kesan sampingan vaksin yang anda ambil.

Baca juga: Inilah sebab mengapa gatal-gatal tidak tergores

Rawatan Erythema Multiformis

Erythema multiformis yang berlaku, baik yang kecil dan besar, gejala dapat diatasi dengan mengambil:

 • Antihistamin.

 • Ubat tahan sakit.

 • Salap yang dapat mengurangkan simptom.

 • Pencuci mulut masin atau ubat-ubatan yang mengandungi antihistamin dan penghilang rasa sakit.

 • Steroid topikal.

Dalam kes yang teruk, rawatan luka boleh menggunakan pakaian Burrow atau Domeboro jika diperlukan. Kemudian, rawatan juga boleh menggunakan cecair antiseptik, seperti 0,05 persen chlorhexidine ketika mandi. Ini dapat membantu mencegah jangkitan dari bakteria atau virus lain. Anda juga boleh menggunakan kain kasa di kawasan sensitif, seperti alat kelamin.

Beberapa cara lain yang boleh dilakukan adalah:

 • Sekiranya disebabkan oleh jangkitan, doktor terlebih dahulu akan mengesahkan rawatan yang sesuai. Caranya adalah dengan melakukan ujian darah pada penghidapnya. Sekiranya virus herpes menyebabkannya, doktor akan memberi anda ubat antivirus, sehingga bahan buruknya hilang.

 • Sekiranya ia disebabkan oleh ubat-ubatan, doktor anda mungkin akan memberitahu anda untuk berhenti mengambil ubat sebagai langkah pertama untuk menentukan punca gejala.

Itulah rawatan erythema multiformis yang boleh dilakukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit kulit yang jarang berlaku ini, doktor sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!