Ini adalah Plus Minus Sukan Tanpa Peralatan

, Jakarta - Selain menjaga berat badan yang ideal, latihan teratur juga disarankan untuk menjaga tubuh agar tetap cergas dan sihat. Tetapi kadang-kadang, masalah masa sering dijadikan alasan untuk tidak pergi ke gim. Malangnya, tidak mempunyai masa untuk bersenam di pusat kecergasan alias gim sering ditafsirkan sebagai tidak bersenam sama sekali.

Berita baiknya ialah sekarang terdapat pelbagai jenis sukan yang tidak perlu menggunakan alat. Sebenarnya, jenis senaman ini boleh dilakukan di rumah atau dilakukan pada waktu malam setelah pulang dari tempat kerja. Bermula dari berlari, gimnastik, yoga, hingga Zumba.

Baca juga: Senaman Pagi VS Senaman Petang, Mana Yang Anda Pilih?

Setiap orang mempunyai hak yang sama untuk menentukan jenis sukan yang ingin mereka lakukan. Sama ada pergi ke pusat kecergasan dan bersenam dengan peralatan khas, atau meluangkan masa untuk bersenam tanpa peralatan. Sebenarnya, setiap jenis senaman mempunyai faedah yang sama untuk tubuh. Bagi anda yang tidak mempunyai banyak waktu, latihan tanpa alat boleh menjadi pilihan. Jadi, apa kelebihan dan kekurangan latihan tanpa alat?

Latihan tanpa peralatan mempunyai kelebihan tersendiri, iaitu dapat meningkatkan mobiliti, kestabilan, dan daya tahan otot. Di samping itu, terdapat beberapa kelebihan lain yang boleh diperoleh sekiranya anda memilih untuk bersukan tanpa peralatan di rumah. Antaranya:

  • Tidak Banyak Kos

Salah satu kelebihan bersenam di rumah tanpa peralatan adalah bahawa ia tidak memerlukan banyak kos. Tidak seperti sukan yang dilakukan di gimnasium, anda mungkin perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk yuran keahlian dan bayaran lain. Sementara itu, bersenam di rumah biasanya tidak memerlukan banyak kos, anda bahkan tidak perlu membayar apa-apa.

  • Lebih Santai dan Selesa

Selain dari kos, bersenam di rumah juga menawarkan suasana yang lebih santai dan selesa. Sebilangan besar orang mungkin tidak merasa selesa ketika mereka harus bersenam di tempat yang ramai. Nah, bersenam di rumah boleh menjadi jawapan kepada masalah itu.

  • Pilihan Sukan Lebih Fleksibel

Anda boleh memilih jenis latihan yang ingin anda lakukan, seperti berlari, berenang, bersantai di taman, atau gimnastik di bilik anda dengan bantuan tutorial video. Sudah tentu, terdapat banyak jenis senaman tanpa peralatan yang boleh anda pilih secara fleksibel.

Baca juga: Sukan Tanpa Peralatan? Cubalah 4 Langkah Berat Badan Ini

Di samping itu, bersenam di rumah tanpa bantuan alat khas membolehkan anda menggabungkan beberapa jenis senaman sekaligus dalam satu sesi. Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan jenis senaman yang berguna untuk menguatkan jantung dengan senaman untuk daya tahan otot.

Kelemahan Sukan Tanpa Peralatan

Selain kelebihannya, ternyata sukan yang dilakukan tanpa alat juga mempunyai kekurangan. Terutama jika anda membuat keputusan untuk melakukan senaman sendiri di rumah. Apakah kelemahan bersenam tanpa peralatan?

  • Tidak fokus

Salah satu kelemahan sukan jenis ini adalah bahawa ia tidak menumpukan pada matlamat sukan. Selain itu, terlalu banyak alasan juga boleh menjadikan pilihan sukan yang satu ini tidak berkesan. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk bersenam tanpa peralatan di rumah, perkara utama yang mesti disiapkan adalah niat dan komitmen untuk bersenam secara teratur.

  • Sukan Tanpa Jurulatih

Sebenarnya kehadiran jurulatih atau profesional cukup untuk membantu menjadikan sukan ini lebih berkesan. Terutama jika anda mempunyai tujuan tertentu seperti penurunan berat badan atau meningkatkan jisim otot.

Baca juga: Pergerakan gaya Kayla Itsines, menjadikan badan ketat tanpa alat

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!