6 Penjagaan Kuku yang Sederhana dan Mudah

, Jakarta - Merawat tangan dan kuku sama pentingnya dengan merawat kulit di wajah atau bahagian lain. Terdapat pendapat bahawa tangan dan kuku dapat mengungkapkan usia sebenarnya. Cahaya matahari menjadikan tangan dan kuku terdedah kepada bintik-bintik dan kusam. Anda perlu tahu cara merawat kuku yang ringkas dan senang digunakan seperti di bawah. (Baca juga: Petua Mengatasi Kurang Tidur)

  1. Kutikula Pelembap

Sama seperti tangan, kutikula juga perlu dilembapkan. Semasa anda menggunakan pelembap ke tangan anda, cubalah memakainya pada kuku anda, terutama pada kutikula. Melembapkan kuku dan kutikula dapat melembutkan kawasan dan meminimumkan risiko retak dan robek, yang memungkinkan terjadinya jangkitan pada kulit.

  1. Keluarkan Nail Polish

Cara lain untuk merawat kuku yang mudah digunakan adalah dengan membuang cat kuku dengan kerap. Sebenarnya tempoh yang sihat untuk menghilangkan cat kuku adalah yang paling lama selepas seminggu penggunaan. Cara paling tepat untuk menghilangkan kuku adalah dengan mengelakkan terkena penghilang kuku sebanyak mungkin di kawasan kutikula.

Anda boleh merendam kapas penghilang kuku pegang saja pada kuku baru yang ditarik ke arah hujung kuku. Selain itu, menggunakan warna cat kuku yang lebih gelap meningkatkan kemungkinan menguning kuku dan melemahkan kekuatannya. (Baca juga: 5 Cara Memutihkan Gigi dengan Bahan di Rumah)

  1. Potong Kuku ke Saiz yang Betul

Kuku yang terlalu panjang dapat membiakkan kuman dan bakteria menetap di hujung kuku. Sementara itu, kuku pendek juga boleh merosakkan kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Apabila ini berlaku, hasilnya akan menjadi jangkitan. Adalah idea yang baik untuk meninggalkan sedikit kuku untuk memberikan jarak, sehingga tidak mengganggu pertumbuhan kuku.

  1. Menggunakan Sarung Tangan

Memakai sarung tangan ketika mencuci pinggan atau aktiviti apa pun yang menyebabkan tangan dan kuku terkena bahan kimia bukanlah sesuatu yang berlebihan. Pendedahan kepada bahan kimia dapat mengurangkan kesihatan tangan, terutama kuku. Mungkin bahan kimia dari sabun masih menempel pada kuku atau tidak dicuci sepenuhnya yang boleh membahayakan kesihatan. Terutama jika anda adalah jenis orang yang suka makan dengan tangan mereka.

  1. Jangan Cuci Tangan Anda

Terutama jika anda menggunakan sabun, mencuci tangan secara berlebihan dapat menghilangkan kelembapan semula jadi dari tangan anda. Basuh tangan anda jika perlu, jangan terlalu reaktif dengan kebersihan yang sebenarnya akan mengurangkan daya tahan tubuh anda. Gunakan pelembap setiap kali selesai mencuci tangan untuk mengembalikan kelembapan semula jadi kulit dan kuku anda. (Baca juga: Mual Semasa Pulang, Cuba Atasi Dengan Cara Ini)

  1. Makan Makanan Sihat

Pada akhirnya, makan makanan sihat selalu menjadi kaedah paling ampuh untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Salah satu cara untuk merawat kuku lain ialah anda perlu makan makanan yang mengandungi Vitamin C, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Sekiranya warna kuku anda keruh atau bahkan hitam, anda mungkin kekurangan vitamin. Selain Vitamin C, vitamin lain yang perlu anda jaga adalah Vitamin A, fosfor, zink, dan asid folik. Keju dan yogurt juga baik untuk kesihatan kuku.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga kuku dan pemakanan yang betul untuk kulit dan kuku yang sihat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Anda juga boleh mendapatkan petua kesihatan atau kecantikan lain di sini. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .