Ketahui 5 Gejala Sakit Gigi Tidak Semula Jadi

, Jakarta - Menyikat gigi secara rutin dapat mengelakkan anda mengganggu kesihatan gigi. Sudah tentu, anda akan merasa tidak selesa apabila anda menghadapi masalah kesihatan gigi, dari sakit gigi, gusi, dan mulut. Bukan itu sahaja, kadang-kadang sakit gigi menyebabkan sakit kepala yang tidak tertanggung.

Baca juga: Ubat Sakit Gigi Semula Jadi, Berkesan atau Tidak untuk Sakit?

Bukan hanya itu, terdapat beberapa gejala sakit gigi yang dianggap tidak wajar dan mesti segera mendapatkan tindakan daripada pasukan perubatan. Tidak ada salahnya mengenali gejala sakit gigi yang tidak wajar sehingga dapat diubati dengan segera dan mengelakkan masalah kesihatan gigi yang lebih teruk.

Kenali Gejala Sakit Gigi Tidak Semula Jadi

Sakit gigi yang muncul boleh menjadi tanda masalah kesihatan gigi anda. Bukan hanya itu, sakit gigi juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan lain, seperti serangan jantung atau gangguan saraf wajah.

Kesakitan yang disebabkan oleh sakit gigi pastinya akan berbeza bagi setiap penghidapnya. Bermula dari kesakitan yang cukup ringan sehingga boleh mengganggu aktiviti harian.

Bengkak pada gusi boleh menjadi tanda masalah kesihatan gigi. Sakit gigi yang tidak dirawat dengan baik juga dapat menyebabkan penderita mengalami sakit kepala dan demam.

Baca juga: Hati-hati, Jangkitan Sakit Gigi Boleh Menyebabkan Meningitis

Walau bagaimanapun, anda harus menyedari beberapa gejala sakit gigi yang tidak biasa, seperti:

  • Bau Buruk Muncul

Dilaporkan dari Klinik Cleveland Anda harus segera berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan sendiri sekiranya anda mengalami bau mulut ketika anda mengalami sakit gigi. Keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan pada gigi, gusi atau mulut.

  • Sakit ketika anda mengunyah

Melancarkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Anda harus memberi perhatian sekiranya keadaan sakit gigi yang anda alami disertai dengan sakit ketika mengunyah. Segera pergi ke hospital terdekat juga apabila mulut bengkak, terasa sakit, dan terdapat keputihan yang tidak menyenangkan.

  • Susah bernafas

Anda harus sedar jika sakit gigi yang anda alami menyebabkan anda mengalami sesak nafas, yang diikuti dengan kesukaran menelan.

  • Mengalami Tekanan pada Rahang

Dilaporkan dari Persatuan Endodonti Amerika , segera kunjungi hospital terdekat apabila sakit gigi yang anda alami menyebabkan tekanan pada bahagian rahang gigi.

  • Sakit telinga

Jangan memandang rendah keadaan sakit gigi yang disertai dengan sakit telinga.

Ini adalah gejala sakit gigi yang tidak boleh diabaikan. Segera berjumpa doktor gigi adalah satu perkara yang betul untuk mengetahui punca simptom yang anda alami. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

Doktor gigi akan memeriksa keadaan pesakit dengan melakukan beberapa pemeriksaan, seperti lokasi kesakitan yang dialami pesakit, keparahan yang dialami oleh pesakit, setiap kali rasa sakit itu berlaku, dan juga perkara lain yang membuat pesakit merasa sakit yang teruk.

Bukan hanya itu, pemeriksaan kawasan lidah, gusi, mulut, rahang, hidung, dan tekak juga merupakan pemeriksaan fizikal yang tidak akan terlewat untuk mengetahui punca sakit gigi.

Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang mengalami sakit gigi, seperti rongga, patah gigi, keradangan atau jangkitan pada gigi dan gusi, kerosakan kawasan gusi, tabiat bruxism, sinusitis, masalah jantung, dan gangguan saraf wajah.

Baca juga: Kaedah Semula jadi dan Mudah untuk Meringankan Sakit Gigi

Rawatan tentu saja disesuaikan dengan penyebab sakit gigi anda. Namun, tidak ada salahnya melakukan rawatan diri di rumah untuk mengurangkan gejala yang anda rasakan, seperti membersihkan gigi secara berkala, berkumur dengan air suam yang dicampurkan dengan garam, berkumur dengan ubat antiseptik, dan minum ubat untuk mengurangkan kesakitan.

Rujukan:
Persatuan Endodonti Amerika. Diakses pada tahun 2020. Sakit Gigi
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2020. Sakit gigi
Klinik Cleveland. Diakses 2020. Sakit gigi