Mitos atau Fakta, Preeklampsia dalam Kehamilan boleh berulang

Jakarta - Menjadi kewajiban bagi wanita hamil untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan mereka, serta memeriksa kondisi kehamilan secara berkala. Ini dilakukan untuk mengelakkan masalah kesihatan semasa kehamilan, salah satunya adalah preeklamsia. Preeklampsia berlaku apabila wanita hamil mengalami peningkatan tekanan darah disertai dengan protein dalam air kencing. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini berbahaya bagi ibu dan bayi di dalam kandungan.

Baca juga: Mengandung Selepas Preeklamsia, Inilah 6 Perkara Yang Perlu Diperhatikan

Walaupun berbahaya, ibu harus mengetahui gejalanya lebih awal sehingga dapat diubati dengan baik. Di samping itu, keadaan ini dapat dicegah sehingga si ibu menghindari preeklampsia. Kemudian, adakah kehamilan pertama dengan preeklampsia meningkatkan risiko kehamilan kedua?

Adakah benar bahawa preeklampsia boleh berlaku lagi?

Pada dasarnya, preeklamsia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika , terdapat beberapa kumpulan wanita hamil yang terdedah kepada preeklamsia, seperti wanita yang mengalami kehamilan untuk pertama kalinya, mempunyai sejarah keluarga preeklamsia semasa mengandung, mempunyai anak kembar atau lebih, menjalani kehamilan pada usia kurang dari 20 tahun atau lebih melebihi 40 tahun, mengalami tekanan darah tinggi atau masalah buah pinggang, dan wanita yang mengalami kegemukan.

Persatuan Kehamilan Amerika juga mengatakan, wanita yang pernah mengalami preeklampsia pada kehamilan pertama, masih mempunyai risiko mengalaminya lagi pada kehamilan kedua dan seterusnya. Jadi apa yang menyebabkan seorang ibu mengalami preeklampsia?

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Preeklampsia boleh berlaku kerana gangguan pada plasenta, iaitu ketika plasenta tidak berkembang dengan baik sehingga aliran darah antara ibu dan bayi untuk membekalkan oksigen dan sebaliknya terganggu.

Sudah tentu, gangguan plasenta mempengaruhi saluran darah ibu menyebabkan tekanan darah tinggi. Bukan hanya itu, keadaan ini boleh menyebabkan gangguan fungsi ginjal yang menyebabkan protein yang seharusnya ada dalam darah keluar dengan air kencing.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Pengesanan Preeklampsia ini

Ibu, Kenali Gejala Preeklampsia untuk Mencegah Komplikasi

Ibu tidak perlu risau kerana preeklampsia dapat dicegah. Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengelakkan preeklampsia. Dilaporkan Persatuan Kehamilan Amerika Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah preeklamsia dengan mengurangkan pengambilan makanan yang terlalu masin, memenuhi keperluan cecair harian, mengurangkan pengambilan makanan goreng, mengelakkan makanan goreng. makanan ringan atau makanan segera, memenuhi keperluan untuk berehat, melakukan senaman ringan, dan mengelakkan tabiat gaya hidup yang buruk.

Lakukan pemeriksaan segera di hospital terdekat apabila ibu merasakan beberapa gejala, seperti ibu yang mengalami sakit kepala yang berterusan, gangguan penglihatan, bengkak kaki, tangan, dan wajah, sesak nafas, merasa sentiasa letih, dan penurunan kekerapan buang air kecil. .

Sebelum pergi ke hospital, anda harus membuat temu janji dengan doktor untuk memudahkan pemeriksaan kesihatan yang dilalui oleh wanita hamil. Yang mesti anda buat adalah membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi .

Ibu, jangan lupa untuk selalu memeriksa kandungan di pakar kandungan di:

  1. Umur kehamilan 4 minggu - 28 minggu sebanyak 1 bulan.
  2. 28 minggu hingga 36 minggu kehamilan setiap 2 minggu.
  3. Kehamilan 36 minggu - 40 minggu sekali seminggu.

Baca juga: Ini adalah 5 Cara Mengatasi Preeklampsia pada Wanita Hamil

Pemeriksaan rutin dilakukan agar ibu menghindari preeklampsia dan komplikasi yang mungkin dialami, seperti masalah jantung pada ibu, gangguan plasenta, pertumbuhan janin terbantut, dan kelahiran pramatang.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Preeklampsia

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Preeklampsia

Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Preeklampsia dan Eklampsia

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Preeklampsia