Inilah Kesan Psikologi Kanak-kanak Yang Membesar Tanpa Ibu

Ibu adalah tokoh yang sangat penting dan mempengaruhi perkembangan anaknya. Kekurangan sosok ibu boleh membawa akibat besar kepada anak-anak, salah satunya adalah cara anak membentuk hubungan sosial mereka pada masa sekarang dan masa depan. Kemungkinan kanak-kanak akan kehilangan kemahiran sosial mereka. "

, Jakarta - Ketiadaan ibu dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan anak boleh memberi kesan kepada psikologi anak. Apa kesannya? Kesannya boleh menyebabkan rasa tidak selamat pada kanak-kanak. Terutama jika anak tidak mendapat ibu pengganti dalam hidupnya.

Menurut Persatuan Psikologi Amerika, dinyatakan bahawa anak-anak yang tumbuh tanpa sosok ibu dapat membuat anak-anak membesar merasa tidak selamat dan kehilangan rasa selesa. Perasaan ini akan memberi kesan kepada psikologi dan sosial pada semua peringkat perkembangan kanak-kanak yang meningkat menjadi dewasa. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Perasaan Negatif dan Kehilangan Keyakinan

Telah disebutkan sebelumnya bahawa sejak awal kehidupan anak, ibu adalah sosok yang sangat penting dan sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya. Kekurangan sosok ibu boleh membawa kesan besar pada anak. Apakah kesan psikologi anak yang membesar tanpa tokoh ibu?

1. Perasaan negatif

Anak-anak mungkin mengalami perasaan kesepian atau tidak berharga, kerana mereka tidak mendapat perawatan dan cinta yang mereka perlukan. Pada gilirannya ini boleh mencetuskan kemarahan dan bahkan kekecewaan.

Baca juga: Gangguan Psikologi Ini Boleh Berlaku pada Kanak-kanak

2. Kelakuan buruk

Ini termasuk tidak bertindak balas terhadap arahan orang dewasa, peraturan sosial, membuat tuntutan yang tidak masuk akal, atau menyakiti diri sendiri dan orang lain. Sebenarnya ini adalah tindak balas biasa terhadap ketiadaan atau kehilangan ibu bapa atau tokoh yang serupa. Kesabaran dan belas kasihan sangat penting dalam membantu anak-anak melalui fasa ini.

3. Mempunyai masalah dengan hubungan sosial

Sejajar dengan itu, hubungan sosial anak yang lain juga mungkin terjejas. Sama ada kekurangan kepercayaan atau mereka tidak mempunyai kemahiran sosial yang diperlukan, anak-anak yang kehilangan seorang ibu cenderung mengalami kesukaran untuk berhubung dengan orang lain.

Juga, tidak mustahil anak-anak yang membesar tanpa sosok ibu dapat mengembangkan pergantungan pada orang yang tidak layak mendapat kepercayaan dan tanggungjawab itu.

Baca juga: Inilah Kesan Menopaus pada Hubungan Ibu dan Anak

4. Ketidakseimbangan emosi

Ini bermaksud mudah marah, rendah diri, kemurungan, kegelisahan, kurang motivasi, dan banyak lagi.

5. Masalah kesihatan

Menghadapi kehilangan atau ketiadaan ibu boleh menyebabkan anak mengalami masalah kesihatan. Satu masalah yang biasa berlaku ialah gangguan makan.

6. Rasa terpinggir

Anak-anak yang membesar tanpa ibu di rumah juga boleh mengalami situasi yang mencabar, kerana anak-anak merasa ketinggalan dan kehilangan orang yang seharusnya memberikan bimbingan. Perasaan ini dapat menghalang perkembangan psikologi, emosi, dan sosial. Kanak-kanak boleh membesar dengan sikap tidak selamat.

Menemani Anak-Anak Yang Kehilangan Tokoh Ibu

Walaupun terdapat semua perkara di atas, ada cara untuk menolong anak mengatasi kehilangan atau ketiadaan ibu. Berikut adalah beberapa petua untuk ibu bapa atau penjaga berterusan yang menemani anak-anak yang kehilangan seorang ibu:

1. Jadilah tokoh ibu untuk anak-anak

Walaupun ini jauh dari mudah, tetapi seorang penjaga harus dapat memenuhi peranan ibu dan ayah. Kebijaksanaan, pemahaman, dan belas kasihan sangat penting, tetapi ia boleh menjadi penyelesaian yang baik untuk semua yang terlibat. Dengan cara ini, anak akan mendapat perhatian atau apa yang diperlukan.

Baca juga: Inilah yang menjadikan anak-anak tidak dapat dipisahkan dari ibu mereka

2. Mencari ibu pengganti yang betul

Terdapat banyak penyebab kehilangan ibu, mulai dari kemalangan, hingga kematian semasa melahirkan dan sebab-sebab lain. Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk menggantikan kekosongan sosok ibu pada anak-anak adalah dengan mencari pengganti yang tepat untuk ibu.

Ini boleh dilakukan oleh ibu saudara, nenek, atau ahli keluarga terdekat yang lain. Ikatan perlu dibentuk secara beransur-ansur atas dasar kepercayaan dan cinta.

3. Cara menerangkan keadaan

Perlahan-lahan beritahu anak mengapa ibu tidak berada dalam hidupnya. Cepat atau lambat anak-anak perlu mengetahuinya.

Itulah maklumat mengenai kesan psikologi kanak-kanak yang membesar tanpa tokoh ibu dan bagaimana mengatasinya. Lebih banyak maklumat mengenai psikologi kanak-kanak boleh ditanya melalui . Sekiranya anda perlu membeli ubat tanpa meninggalkan rumah, ia boleh dilakukan melalui aplikasi . Muat turunaplikasi di App Store atau Google Play dari telefon pintar awak!

Rujukan:
Youaremom.com. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Ibu yang Tidak Mempengaruhi Anak-anak
Rujukan.com. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah Kesan Membesar Tanpa Ibu?