Gunakan Diet Ini untuk Tidur Lebih Baik

, Jakarta - Kegiatan harian yang padat menjadikan tubuh memerlukan banyak rehat untuk memulihkan tenaga. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang sukar tidur lena walaupun mereka merasa letih. Dengan cara itu, anda harus mengubah tabiat anda untuk mendapatkan tidur yang menyegarkan.

Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik selain bersenam adalah mengubah diet anda. Cara mengatur bahagian makanan dan apa yang dimakan setiap hari sangat mempengaruhi kitaran badan ketika berehat. Berikut adalah perbincangan lengkap mengenai pola makan untuk tidur lebih lena!

Baca juga: Tambah Umur? 8 Petua Ini Membantu Anda Tidur Lebih lena

Tidur Lebih Baik Dengan Diet Ini

Makanan sihat dan bahagian yang betul dapat membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih baik. Seseorang yang diet tinggi karbohidrat dan rendah lemak akan mengalami perubahan pergerakan mata yang cepat semasa tidur (REM). Ini dapat membuat anda tidur dengan lena jika diet anda disesuaikan dengan betul.

Walaupun begitu, anda masih harus menyeimbangkan antara latihan, jadual tidur, dan diet. Sekiranya anda melakukan ketiga-tiganya pada masa yang sama, sudah pasti anda bukan sahaja tidur lebih nyenyak, tetapi tubuh dan fikiran anda juga akan segar. Berikut adalah beberapa corak makan yang boleh anda lakukan:

1. Pemilihan Jam Makan

Perkara pertama yang dapat anda perhatikan untuk mendapatkan tidur malam yang lebih baik adalah memilih waktu makan yang tepat. Elakkan makan terlalu lewat, atau terlalu dekat dengan waktu tidur. Kerana, ia boleh mengganggu proses metabolisme tubuh untuk makanan. Akibatnya, anda mungkin mengalami senak semasa tidur.

Pastikan juga bahagian makanan yang masuk ke dalam badan. Cuba jangan makan terlalu banyak atau terlalu sedikit pada waktu siang. Seseorang yang makan terlalu banyak makan siang boleh membuatnya hilang selera makan malam dan tidur dengan perut kosong. Walaupun makan bahagian kecil pada waktu siang dapat meningkatkan selera makan pada waktu malam. Jadi, ada keinginan untuk makan malam dengan bahagian yang berlebihan. Perkara-perkara ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan mengganggu tidur pada waktu malam.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai tidur malam yang lebih baik, doktor dari sedia menolong anda. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang dikehendaki. Anda juga boleh membeli ubat tanpa meninggalkan rumah dengan aplikasi ini. Praktikal kan?

2. Jangan Makan Lemak

Sekiranya anda merasa lapar pada waktu malam, cubalah mengelakkan makan makanan yang mengandungi banyak lemak. Pasti ini dapat menjadikan tidur lebih nyenyak. Sebabnya, makan makanan dengan kandungan lemak tinggi sebelum tidur boleh membuat perut tidak selesa, seperti gangguan pencernaan dan pedih ulu hati.

Makanan berlemak juga boleh menjadikan perut terlalu kenyang dan menyebabkan pedih ulu hati aka sensasi terbakar dan sakit di belakang tulang dada dan tekak. Pastikan ini tidak berlaku supaya anda dapat tidur lena. Cuba makan makanan ringan dan berguna pada waktu malam seperti salad.

Baca juga: Hari Tidur Sedunia, Lihat 5 Cara Tidur Dengan Baik

3. Hadkan Kafein

Mengehadkan kafein dalam satu hari, terutama pada waktu malam, sangat penting untuk mendapatkan tidur yang lebih lena. Sebilangan orang mungkin tidak merasakan kesan pengambilan kafein terlalu banyak. Namun, sebilangan orang juga mempunyai had yang rendah untuk toleransi kafein, jadi sukar untuk tidur pada waktu malam.

Sekiranya anda adalah seseorang yang dianggap mempunyai toleransi rendah terhadap kafein, pastikan untuk selalu membatasi diri semasa meminumnya. Beberapa minuman yang mengandungi kandungan ini adalah kopi, teh, dan coklat. Selain itu, beberapa minuman ringan dan penambah tenaga juga mengandungi kafein. Oleh itu, cubalah bijak dalam pengambilan minuman harian.

4. Elakkan Alkohol

Perkara lain yang semestinya terhad penggunaannya untuk mendapatkan tidur yang lebih baik adalah pengambilan alkohol. Walaupun dikatakan bahawa minum sedikit alkohol dapat membuat tubuh lebih santai dan mengantuk, terlalu banyak makan dapat menyebabkan rasa tidak selesa dan gelisah.

Anda mungkin tertidur dengan mudah, tetapi tidak sedalam-dalamnya. Ini kerana proses metabolisme tubuh terhadap alkohol biasanya berjalan pantas dan dapat membuat tidur kurang nyenyak. Selain alkohol, anda juga harus mengelakkan terlalu banyak minum cecair sebelum tidur. Kerana ia boleh menyebabkan anda sering bangun pada waktu malam untuk pergi ke tandas.

Baca juga: 3 Sebab Seks Membuat Anda Tidur Lebih Baik

5. Menambah Karbohidrat

Dengan meningkatkan pengambilan karbohidrat dapat membuat anda terhindar dari insomnia sehingga anda tidur lebih nyenyak. Disebutkan jika seseorang yang makan malam yang mengandungi karbohidrat kompleks akan tertidur lebih cepat daripada orang yang tidak makan.

Sebabnya ialah makanan dengan karbohidrat kompleks dapat meningkatkan kadar serotonin, yang menjadikan tubuh lebih santai. Anda boleh memilih roti gandum dan bijirin dengan susu untuk memenuhi pengambilan karbohidrat anda pada waktu malam. Di samping itu, anda boleh mencuba segelas susu suam dengan campuran madu untuk mendapatkan tidur malam yang lebih lena.

Itulah beberapa corak makan yang boleh anda lakukan untuk tidur lena. Sekiranya seseorang tidur nyenyak, semua aktiviti yang akan dijalankan pada waktu pagi tidak akan terganggu. Anda juga akan menjalankan aktiviti harian dengan lebih fokus.

Rujukan:
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Kesan Diet Terhadap Kualiti Tidur
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. 5 Petua Diet untuk Membantu Anda Tidur Lebih lena