Ini Komplikasi Kerana Demam Denggi

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh MedScape, Dinyatakan bahawa demam denggi adalah penyakit yang mengehadkan diri dengan kadar kematian kurang dari 1 peratus. Tetapi apabila tidak dirawat, demam denggi berdarah mempunyai kadar kematian 50 peratus.

Kadar kematian yang berkaitan dengan demam denggi berbeza dari 12-44 peratus. Sebilangan kecil orang yang menghidap demam denggi dapat mengembangkan bentuk penyakit yang lebih serius yang dikenali sebagai demam berdarah denggi. Maklumat mengenai komplikasi demam denggi boleh dibaca di bawah!

Faktor Risiko Demam Denggi

Harus diingat bahawa faktor risiko untuk menghidap demam berdarah denggi termasuk:

 1. Mempunyai antibodi terhadap virus denggi dari jangkitan sebelumnya.
 2. Umur bawah 12 tahun.
 3. Wanita.
 4. Sistem imun yang lemah.

Bentuk demam berdarah denggi ini dicirikan oleh demam tinggi, kerosakan pada sistem limfa, kerosakan pada saluran darah, pendarahan dari hidung, pendarahan dari gusi, hati yang membesar, dan kegagalan sistem peredaran darah.

Baca juga: Lakukan ini untuk Mengubati Gejala Demam Denggi

Gejala demam berdarah denggi boleh mencetuskan sindrom kejutan denggi. Sindrom kejutan denggi yang teruk boleh menyebabkan pendarahan berlebihan, bahkan kematian. Maklumat lebih lanjut mengenai komplikasi demam denggi boleh diminta terus ke doktor melalui aplikasi .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Komplikasi Demam Denggi Mencetuskan Demam Denggi

Telah disebutkan sebelumnya bahawa komplikasi demam denggi dapat memicu demam berdarah denggi. Demam berdarah dengue adalah komplikasi denggi yang berpotensi membawa maut yang boleh menyebabkan pembesaran hati, yang dalam kes yang teruk dapat menyebabkan penurunan tekanan darah secara tiba-tiba yang disebut sindrom kejutan denggi. Sebenarnya gejala demam denggi adalah sama dengan gejala demam denggi, tetapi kadang-kadang terdapat:

 1. Tompok merah kecil pada kulit;
 2. Tompok merah yang lebih besar di bawah kulit;
 3. Pendarahan dari gusi dan hidung;
 4. Nadi lemah dan kulit berkeringat;
 5. Peluh;
 6. Kesulitan;
 7. Hilang selera makan;
 8. Keletihan; dan
 9. Sakit tekak dan batuk.

Empat jenis virus denggi boleh menyebabkan komplikasi ini. Sekiranya anda pernah dijangkiti satu jenis demam denggi dan dijangkiti lagi dengan jenis virus yang berlainan, ini boleh menyebabkan demam berdarah denggi.

Keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dengan pelbagai jenis virus denggi berperanan dalam komplikasi. Yang paling penting dalam rawatan demam berdarah denggi adalah menjaga pengambilan cecair pada tahap yang tepat untuk mengelakkan dehidrasi.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Penularan Demam Denggi pada Kanak-kanak

Sindrom kejutan denggi sebagai komplikasi demam denggi mempunyai simptom yang sedikit berbeza walaupun ada yang mempunyai persamaan. Gejala kejutan termasuk penurunan tekanan darah secara tiba-tiba, badan yang sejuk dan kulit yang berkeringat, nadi yang cepat dan lemah, mulut kering, pernafasan tidak teratur, penurunan pengeluaran air kencing, dan murid yang melebar atau menyempit.

Angka kematian akibat sindrom denggi boleh mencapai 40 peratus sekiranya komplikasi menjadi serius dan tidak diubati. Oleh itu, jika anda mempunyai gejala demam denggi, demam berdarah denggi atau sindrom kejutan denggi, segera dapatkan bantuan perubatan untuk mencegah penyakit itu daripada berkembang.

Sekiranya anda berada di suatu tempat tanpa bantuan perubatan, berikut adalah panduan untuk perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Rehat seboleh mungkin.
 2. Minum banyak cecair, tetapi pastikan ini bersih (beli air botol dan jangan minum dari paip).
 3. Ambil garam rehidrasi untuk menggantikan cecair dan mineral yang hilang.
 4. Jangan mengambil apa-apa dengan aspirin atau ibuprofen, kerana aspirin atau ibuprofen dapat meningkatkan risiko pendarahan dalaman (gunakan paracetamol sebagai gantinya).
Rujukan:
MedScape. Diakses pada tahun 2020. Denggi.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Denggi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Demam Denggi.