Inilah Cara Kuat untuk Mengatasi Ketagihan Alkohol

, Jakarta - Hampir semua orang mungkin sudah mengetahui bahawa mengambil alkohol secara berlebihan adalah kebiasaan tidak sihat yang boleh merosakkan tubuh. Namun, bagi orang yang sudah ketagihan alkohol, mereka akan terus minum minuman berlebihan tanpa mengira kesannya terhadap kesihatan.

Ketagihan alkohol adalah keadaan serius yang perlu ditangani secepat mungkin agar tidak membahayakan kesihatan penghidapnya. Mengatasi ketagihan alkohol sebenarnya harus bermula dengan proses penagih menyedari bahawa dia mesti menghentikan tabiat buruknya dan memilih teknik penyembuhan terbaik. Maksudnya ialah mesti ada niat dari penagih terlebih dahulu. Kerana, apa sahaja cara yang dilakukan untuk mengatasi alkoholisme, semuanya tidak akan berjaya jika tidak ada niat kuat dari orang yang alkoholik. Ayuh, lihat petua untuk mengatasi ketagihan alkohol di sini!

Baca juga: 5 Cara Semula Jadi Untuk Membuang Toksin Dari Badan Yang Anda Boleh Meniru

Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Ketagihan Alkohol

Perubahan gaya hidup adalah salah satu cara utama untuk mengatasi ketagihan alkohol. Berikut adalah beberapa petua untuk berjaya mengatasi ketagihan alkohol:

1. Mulakan dengan Kesedaran dan Buat Rancangan

Duduk dan teliti pilihan yang akan anda buat sebelum mula berhenti minum alkohol. Pilih kaedah yang sesuai dengan keperluan anda dan fikirkan perinciannya. Apa yang anda lakukan apabila anda merasa seperti minum? Siapa yang akan anda hubungi sekiranya anda memerlukan sokongan? Ketahui beberapa strategi mengatasi sebelumnya, dan bersiaplah untuk menanganinya. Merancang aliran ini akan membantu anda mengetahui corak dan pencetus minuman anda.

Rancang untuk mengelakkan situasi yang mendorong anda minum, dan ketahui beberapa cara berkesan untuk mengalihkan perhatian anda ketika alkohol memukul. Lebih baik anda memahami diri anda, anda akan menjadi lebih bersedia.

2. Sistem Sokongan Bentuk

Orang yang ketagihan alkohol memerlukan sokongan yang kuat. Sertailah komuniti yang berkuasa dan menyokong untuk berhenti minum dan menjadi orang yang lebih baik. Memberitahu rakan dan saudara-mara apa yang akan anda lakukan dan meminta sokongan boleh membuat perbezaan besar. Sekiranya orang terdekat anda tahu dan bersedia membantu, anda akan menghadapi lebih sedikit pencetus minum. Anda juga akan meminta seseorang untuk diajak bicara ketika masalah menjadi sukar

Baca juga: Detoks dengan Jus, Adakah Berkesan?

3. Pertimbangkan Rawatan

Tiga ubat yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan untuk merawat alkoholisme adalah naltrexone, acamprosate, dan disulfiram. Terdapat juga beberapa ubat bebas yang diresepkan, termasuk gabapentin, baclofen, dan topiramate. Masing-masing berfungsi berbeza, tetapi semuanya dapat membantu anda mengatasi ketagihan fizikal anda terhadap alkohol. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ubat-ubatan untuk ketagihan alkohol, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung di ya! Doktor terbaik dalam bidangnya akan memberikan cadangan yang boleh dipercayai kepada anda.

4. Bersenam

Proses detoksifikasi boleh mencetuskan kemurungan alkoholik. Depresi yang timbul dari proses detoksifikasi dapat menyebabkan penagih merasa gelisah dan mudah marah. Ini dapat diatasi dengan melakukan yoga atau senaman lain secara berkala. Kerana ketika anda bersenam, anda juga dapat kehilangan banyak kalium yang keluar dengan peluh. Oleh itu, anda perlu mengimbangi dengan memakan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalium terdapat dalam pisang, tembikai, tomato, buah sitrus, dan sayur-sayuran hijau.

Namun, jika detoksifikasi mencetuskan gegaran (gegaran), halusinasi dan kejang, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Biasanya, keadaan ini memerlukan ubat penenang yang mesti dibeli dengan preskripsi doktor. Detoksifikasi boleh dilakukan di pusat terapi atau hospital. Memerlukan sekurang-kurangnya seminggu untuk menjalankan prosedur detoksifikasi ini.

5. Cari Aktiviti Baru

Pertimbangkan untuk pergi ke gim selepas bekerja untuk menggantikan minum. Cari kumpulan sosial yang menumpukan pada hobi bersama seperti muzik, sukan, seni dan kraf, atau mendaki. Isi jadual anda dengan perkara yang harus dilakukan dan bukannya minum, dan beri perhatian kerana akhirnya menggantikan alkohol dalam kehidupan seharian anda. Anda mungkin terkejut dengan peluang sosial baru yang muncul tanpa alkohol. Aktiviti baru tanpa alkohol akan membantu mengalihkan perhatian anda dan menjalani rutin baru.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

6. Jangan Menyerah

Menghentikan alkohol adalah proses yang lama bagi banyak orang, dan kemunduran adalah perkara biasa. Banyak yang lain berjaya sebelum anda dan menghadapi rintangan yang sukar di sepanjang jalan. Sudah tentu anda memerlukan usaha yang sama dan yang paling penting adalah terus berjalan. Sekiranya satu kaedah tidak berfungsi, cuba kaedah lain. Terdapat banyak program, sistem, dan kaedah untuk menghilangkan alkoholisme. Kekalkan semangat Baiklah!

Rujukan:
Kesihatan Ria. Diakses pada tahun 2021. 9 Petua Menghentikan Alkohol: Strategi Utama Untuk Menendang Kebiasaan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 20021. Perkara-perkara terpenting yang boleh anda lakukan untuk membantu alkohol.