Adakah Mint Leaf Benar-benar Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

"Daun pudina adalah salah satu penambah rasa yang paling banyak digunakan kerana rasa dan faedahnya. Salah satunya ialah dapat menurunkan berat badan. Untuk mendapatkan faedah daun pudina untuk penurunan berat badan maksimum, anda boleh memakannya dengan memasukkannya ke dalam menu diet harian. "

, Jakarta - Daun pudina adalah salah satu pelengkap untuk rasa makanan atau minuman yang dipilih kerana rasanya yang khas. Tumbuhan ini juga dapat memberikan banyak faedah untuk kesihatan tubuh.

Salah satu kelebihan daun pudina, yang dikatakan dapat menurunkan berat badan. Namun, adakah itu benar? Bagaimana daun pudina dapat menurunkan berat badan?

Baca juga: Daun Betel Boleh Mengatasi Keputihan, Benarkah?

Cara Mengonsumsi Daun Pudina untuk mengurangkan berat badan

Memang ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan berat badan dan tidak ada yang mudah. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menetapkan diet yang tepat pada sasaran.

Daun pudina yang disebutkan yang termasuk dalam diet boleh berkesan untuk menurunkan berat badan dan dipercayai benar-benar selamat kerana berasal dari bahan semula jadi.

Memang, hakikatnya adalah bahawa tidak ada bukti saintifik bahawa daun pudina dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi mereka dapat menawarkan beberapa manfaat kesihatan yang menyokongnya.

Contohnya, minyak yang terdapat di dalam daun ini dapat melegakan simptom sindrom iritasi usus dan merawat masalah pencernaan yang lain.

Di samping itu, semua produk pudina dapat menjadikan pencernaan lebih lancar, memisahkan lemak dari makanan dan meningkatkan metabolisme badan.

Daun pudina yang diproses menjadi teh juga dapat memberikan manfaat yang baik untuk menurunkan berat badan, yaitu mengurangi selera makan. Apabila anda merasa ingin mengunyah, elok minum teh ini untuk mengurangkannya.

Terdapat beberapa daun pudina yang diproses yang sesuai untuk dimakan setiap hari, seperti:

1. Air Lemon dengan Daun Pudina

Salah satu persediaan dari daun pudina yang sedap dimakan apabila dicampurkan dengan air lemon. Selain rasanya yang enak, minuman ini berkesan dalam meningkatkan metabolisme, memenuhi keperluan vitamin tubuh, meningkatkan pengeluaran hempedu, memecah lemak dari makanan dengan lebih berkesan, dan mengurangkan lebihan cecair di dalam badan. Sudah tentu ini baik untuk penurunan berat badan.

Untuk membuat air lemon dengan daun pudina, anda perlu menambah daun thyme. Ambil 1 sudu besar thyme segar dan kering dan daun pudina.

Kemudian, tambahkan 1 cawan air mendidih. Diamkan selama 5 minit dan tambahkan sedikit jus lemon atau hirisan lemon. Minum semasa teh masih suam hingga terasa enak.

Baca juga: Daun Pandan Membantu Mengatasi Gout, Benarkah?

2. Daun Hijau dengan Pudina

Anda juga boleh mengambil daun hijau yang dicampurkan dengan daun pudina sebagai cara untuk menurunkan berat badan. Teh ini dapat memberikan kesan yang menenangkan dan mengurangkan rasa lapar, untuk mengurangkan keinginan untuk makan gula-gula. Sangat sesuai untuk anda yang biasa mengunyah gula-gula agar berat badan anda tidak terus meningkat.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan faedah lain dari daun pudina pada kesihatan badan. Untuk berinteraksi dengan pakar perubatan, anda boleh muat turun permohonan pada telefon pintar yang awak ada. Muat turun aplikasi untuk menikmati semua kemudahan ini!

3. Susu dengan Daun Pudina

Mencampurkan susu dengan daun pudina juga sangat baik untuk tubuh. Susu kaya dengan protein yang baik untuk membina badan. Sementara daun pudina boleh menyebabkan kesan santai yang dapat mengurangkan selera makan. Walaupun selera makan menurun, ketumpatan tulang dan keperluan protein dikekalkan.

Baca juga: Ketahui 5 Khasiat Daun Beluntas untuk Kesihatan

Itulah perbincangan mengenai daun pudina yang berkesan untuk menurunkan berat badan. Jadi, anda boleh memasukkan daun pudina dalam makanan atau minuman yang anda makan setiap hari untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Sudah tentu, terdapat banyak faedah kesihatan lain yang dapat diperoleh dengan memakan daun pudina secara berkala.

Rujukan:
Sah. Diakses pada tahun 2021. Cara menggunakan daun pudina untuk menurunkan berat badan.
SFGate. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Teh Hijau & Pudina untuk Menurunkan Berat Badan.