Inilah Yang Terjadi Selepas Pemindahan Sel Darah dan Batang Sumsum

, Jakarta - Transplantasi sel darah dan batang sumsum sering digunakan untuk merawat barah darah atau jenis penyakit darah lain yang mengurangkan jumlah sel darah yang sihat di dalam badan. Transplantasi ini juga digunakan untuk merawat gangguan kesihatan yang lain.

Transplantasi sumsum darah atau tulang memerlukan satu hingga dua minggu persiapan dan dimasukkan ke hospital sebelum transplantasi dilakukan. Selama ini tiub akan diletakkan di dalam salah satu urat utama anda. Anda juga akan diberi ubat khas yang akan membuat anda merasa mengantuk dan radiasi yang akan memusnahkan sel stem yang tidak normal dan melemahkan sistem imun sehingga badan tidak akan menolak sel penderma setelah transplantasi.

Apabila hari pemindahan berlaku, sel induk akan diberikan kepada anda melalui tiub sempit di saluran darah. Sel induk akan bergerak melalui darah anda ke sumsum tulang anda di mana mereka akan mula membuat sel darah baru yang sihat.

Setelah pemindahan dilakukan, kemajuan kesihatan anda akan terkawal yang boleh memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Pemindahan darah serta antibiotik juga akan diberikan secara rutin jika diperlukan untuk membantu mencocokkan sel induk baru dan pemulihan pasca transplantasi.

Risiko Jangkitan

Ada kemungkinan besar anda berisiko mendapat jangkitan sebelum dan semasa proses pemindahan. Ini kerana pada masa ini anda mempunyai sebilangan kecil sel darah putih kerana imuniti badan semakin menurun. Keadaan ini menjadikan anda lebih mudah terkena jangkitan bakteria. Bermula dari sistem pencernaan, walaupun bakteria melekat pada kulit sekalipun.

Mengehadkan interaksi lawatan dengan orang lain atau memastikan bahawa orang yang bersamanya akan berinteraksi dalam keadaan sesuai dan mencuci tangan sebelum berinteraksi dengan anda adalah langkah menjaga kesihatan tubuh anda.

Oleh itu, penggunaan antibiotik, anti-kulat, dan ubat kumur sangat digalakkan semasa proses pemulihan. Mandi setiap hari adalah wajib kerana walaupun sedikit kotor dan terkena kuman akan membuat anda mudah sakit. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya sendiri, anda boleh dibantu oleh keluarga atau jururawat.

Memohon Diet

Mengamalkan diet yang sihat juga harus dilakukan agar badan tetap sihat sesuai kerana dari makanan anda juga berisiko mendapat jangkitan. Beberapa cara memproses makanan yang betul, iaitu:

  1. Panaskan semua makanan agar tetap hangat semasa dimakan

  2. Sentiasa makan makanan segar

  3. Semasa makan buah, pastikan anda mencucinya dengan bersih dan pilih buah segar, tidak separuh busuk.

  4. Semasa makan sayur-sayuran segar, pastikan anda mencucinya dengan bersih, jangan menelan cacing atau masih ada bakteria yang melekat.

  5. Paling digalakkan ialah makan makanan yang telah dimasak dengan betul dan dimasak dengan betul.

  6. Elakkan telur yang tidak dimasak atau keju lembut.

  7. Bincangkan dengan pasukan perubatan yang menangani kesihatan anda, sama ada anda memerlukan diet khas atau tidak.

Terdapat beberapa keadaan lain yang menyertai pasca transplantasi seperti keletihan yang melampau, kesukaran bernafas, pendarahan yang mungkin, jangkitan mulut dan lain-lain. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang berlaku selepas pemindahan sel darah dan batang sumsum atau maklumat lain yang berkaitan dengan kesihatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Ketahui Punca, Gejala, dan Cara Menangani Leukosit Tinggi
  • Inilah yang perlu anda ketahui mengenai jenis darah
  • Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara kekurangan darah dan darah rendah