Sekiranya anda mengalami neuralgia trigeminal, inilah yang akan berlaku pada badan anda

, Jakarta - Neuralgia trigeminal adalah keadaan sakit kronik yang mempengaruhi saraf trigeminal, yang membawa sensasi dari wajah ke otak. Sekiranya anda mengalami neuralgia trigeminal, rangsangan ringan ke wajah anda, seperti menggosok gigi atau memakai solek, boleh mencetuskan rasa sakit yang luar biasa.

Pada mulanya, anda mungkin mengalami serangan ringan dan pendek. Walau bagaimanapun, neuralgia trigeminal dapat berkembang menyebabkan serangan kesakitan terbakar yang lebih lama dan lebih kerap. Neuralgia trigeminal lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki dan lebih cenderung berlaku pada orang yang berumur 50 tahun ke atas.

Baca juga: Punca Seseorang Boleh Mengalami Neuralgia Trigeminal

Kerana pelbagai pilihan rawatan yang ada, mempunyai neuralgia trigeminal tidak semestinya anda akan mengalami kesakitan. Doktor biasanya dapat menguruskan neuralgia trigeminal dengan berkesan dengan ubat, suntikan, atau pembedahan.

Gejala neuralgia trigeminal boleh merangkumi satu atau lebih corak ini:

 1. Episod kesakitan yang teruk, menembak, atau menikam yang mungkin dirasakan, seperti kejutan elektrik

 2. Serangan kesakitan atau serangan spontan yang dicetuskan oleh perkara-perkara, seperti menyentuh wajah anda, mengunyah, bercakap, atau menggosok gigi

 3. Serangan kesakitan berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit

 4. Episod pelbagai serangan berlangsung hari, minggu, bulan atau lebih lama. Sebilangan orang mendapat haid ketika mereka tidak merasa sakit

 5. Kesakitan berterusan, pembakaran yang mungkin berlaku sebelum berkembang menjadi sakit spasme, seperti neuralgia trigeminal

 6. Kesakitan di kawasan yang disediakan oleh saraf trigeminal, termasuk pipi, rahang, gigi, gusi, bibir, atau mata dan dahi kurang biasa.

 7. Kesakitan mempengaruhi satu sisi wajah pada satu masa, walaupun jarang mempengaruhi kedua-dua sisi wajah

 8. Kesakitan difokuskan pada satu titik atau merebak dalam corak yang lebih luas

 9. Serangan boleh menjadi lebih kerap dan sengit dari masa ke masa

Baca juga: Hati-hati, Neuralgia Trigeminal Boleh Menyerang 8 Kawasan Muka Ini

Dalam neuralgia trigeminal, juga disebut tic douloureux , fungsi saraf trigeminal terganggu. Biasanya, masalahnya adalah hubungan antara saluran darah normal, dalam hal ini arteri atau vena dan saraf trigeminal di pangkal otak. Kenalan ini memberi tekanan pada saraf dan menyebabkannya tidak berfungsi.

Neuralgia trigeminal boleh berlaku akibat penuaan atau mungkin berkaitan dengan sklerosis berbilang atau gangguan serupa yang merosakkan selubung myelin yang melindungi saraf tertentu. Neuralgia trigeminal juga boleh disebabkan oleh tumor yang menekan pada saraf trigeminal.

Sebilangan orang mungkin mengalami neuralgia trigeminal kerana lesi otak atau gangguan lain. Dalam kes lain, kecederaan pembedahan, strok atau trauma muka boleh menyebabkan neuralgia trigeminal.

Baca juga: Ini adalah Prosedur Pengendalian untuk Orang dengan Neuralgia Trigeminal

Pelbagai pencetus boleh mencetuskan kesakitan neuralgia trigeminal, termasuk:

 1. bercukur

 2. Menyentuh muka

 3. Makan

 4. Minum

 5. Memberus gigi

 6. berbual

 7. memakai solekan

 8. Terkena angin

 9. Senyum

 10. Mencuci muka

Baca juga: 5 Gejala Penyakit Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Doktor anda akan mendiagnosis neuralgia trigeminal berdasarkan gambaran kesakitan, termasuk:

 • Jenisnya. Kesakitan yang berkaitan dengan neuralgia trigeminal tiba-tiba, seperti kejutan, dan singkat.

 • Lokasi. Bahagian wajah yang terkena kesakitan akan memberitahu ahli saraf trigeminal yang terlibat.

 • Pencetus. Kesakitan yang berkaitan dengan neuralgia trigeminal biasanya disebabkan oleh rangsangan pipi yang ringan, seperti makan, bercakap, atau menghadapi angin sejuk.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai neuralgia trigeminal, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .