Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Perubatan?

Jakarta - Bagi wanita hamil, penggunaan ubat tidak digalakkan. Sebabnya adalah kerana ubat-ubatan tertentu boleh memberi kesan negatif pada janin, termasuk mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim dan meningkatkan risiko kecacatan kelahiran. Oleh itu, jika ibu tidak dipaksa kerana sakit, lebih baik ibu mengelakkan dadah semasa mengandung.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Antibiotik?

Berdasarkan data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 90 peratus wanita hamil mengambil dadah, baik ubat preskripsi, ubat bebas, atau ubat haram. Sebenarnya, 2-3 peratus dari semua kecacatan kelahiran disebabkan oleh ubat-ubatan.

Kesan Dadah pada Janin

Semua jenis ubat yang diambil oleh wanita hamil mempunyai kategori tertentu berdasarkan tahap keselamatannya. Namun, beberapa jenis ubat dikategorikan sebagai teratogen, iaitu bahan yang jika diminum oleh wanita hamil boleh mencetuskan kecacatan kelahiran. Jadi, bagaimana ubat itu mempengaruhi janin di rahim?

  • Secara langsung mempengaruhi janin , menyebabkan kerosakan, kelainan pertumbuhan dan perkembangan janin, hingga kematian janin.
  • Mempengaruhi fungsi plasenta , iaitu melalui jalan yang digunakan untuk membekalkan oksigen dan nutrien kepada janin. Dengan cara ini, ubat akan menyekat saluran darah dan mengurangkan bekalan oksigen dan nutrien ke janin, sehingga mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin.
  • Menyebabkan pengecutan otot rahim yang sangat kuat . Kesannya, aliran darah ke janin akan berkurang, sehingga dapat mencederakan janin.

Petua minum ubat semasa hamil

Bagaimana jika wanita hamil itu sakit dan perlu minum ubat? Keadaan ini, tentu saja, tidak boleh ditoleransi. Kerana, kesakitan yang ditinggalkan sebenarnya boleh membahayakan ibu dan janin di dalam kandungan. Sekiranya penyakit itu memerlukan ibu mengambil ubat, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

1. Jangan Beli Ubat Rawak

Sebabnya adalah kerana ibu tidak dapat menjamin sama ada ubat yang dibeli selamat atau tidak untuk dimakan semasa mengandung. Oleh itu, wanita hamil sangat tidak digalakkan membeli ubat bebas tanpa kebenaran doktor atau bidan yang merawat kehamilan. Sekiranya anda mengalami aduan kesakitan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat rawatan yang betul, termasuk jenis ubat yang selamat diambil semasa mengandung.

2. Maklumkan Sejarah Alergi

Ini penting agar ibu tidak mendapat ubat yang sama, sehingga dapat mengurangkan risiko alergi dadah. Juga pastikan untuk mengambil perhatian mengenai kemungkinan reaksi alergi terhadap ubat-ubatan dan ubat-ubatan baru yang diresepkan kepada ibu. Reaksi alergi terhadap ubat termasuk mual, muntah, sakit kepala, berdebar-debar, keringat sejuk, gatal-gatal di seluruh badan, mata bengkak, dan lain-lain.

3. Perhatikan label ubat dalam bungkusan

Ini termasuk memeriksa tarikh luput, borang pembungkusan, penampilan ubat, dan komposisi ubat yang ingin anda ambil. Oleh itu, pastikan ibu memberi perhatian pada label ubat dalam bungkusan yang ingin anda makan. Khusus untuk antibiotik, pastikan ibu mengambilnya mengikut preskripsi doktor. Pastikan juga ibu menghabiskan antibiotik mengikut jadual doktor.

4. Beli Ubat Bertauliah

Ini termasuk ubat-ubatan herba (tradisional) seperti jamu. Pastikan ibu membeli ubat yang telah diperakui oleh POM (Badan Pengawas Makanan dan Dadah). Kerana dalam perakuannya, BPOM akan memasukkan sama ada produk ubat tradisional selamat untuk dimakan oleh wanita hamil

Itulah empat petua untuk mengambil ubat semasa mengandung. Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai ubat yang selamat untuk wanita hamil, gunakan aplikasinya hanya. Kerana melalui aplikasi tersebut , ibu boleh meminta pakar obstetrik dan ginekologi kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!