Mitos Tentang Ciri-ciri Anak Lelaki Hamil

Jakarta - Menjalani kehamilan adalah saat gembira bagi pasangan yang sudah berkahwin. Semasa mengandung, tentunya ibu ingin menjaga kesihatan agar perkembangan janin juga berjalan dengan optimum. Apa yang juga ingin diketahui oleh pasangan adalah jantina bayi dalam kandungan ibu. Jantina bayi dapat ditentukan dengan ultrasound.

Baca juga: Inilah Bahaya Kekurangan Nutrisi Semasa Kehamilan

Dilaporkan dari BabyCentre , ketika usia kehamilan memasuki 18 minggu, pemeriksaan ultrasound dapat dilakukan untuk menentukan jantina bayi. Walau bagaimanapun, keadaan ini dipengaruhi oleh kedudukan bayi ketika ibu melakukan ultrasound. Malangnya, masih banyak wanita hamil yang masih mempercayai mitos mengenai kehamilan budak lelaki.

Mitos Tentang Ciri Kehamilan Anak Lelaki

Mengetahui jantina bayi dalam kandungan sememangnya perkara yang mendebarkan bagi ibu bapa. Jantina, yang umumnya diketahui ketika janin memasuki 18 minggu, kadang-kadang terlalu lama bagi ibu bapa. Atas sebab ini, ramai yang mempercayai mitos mengenai kehamilan lelaki.

Berikut adalah mitos mengenai ciri kehamilan lelaki yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Kedudukan Perut Lebih Turun

Ramai yang menganggap bahawa perut bawah adalah tanda kehamilan anak lelaki. Ini disebabkan oleh mitos bahawa lelaki mempunyai keperibadian yang lebih bebas, sementara kanak-kanak perempuan memerlukan perlindungan sehingga kedudukan perut ibu akan lebih tinggi.

Dilaporkan dari Kesihatan Ibu Bapa , ini hanya mitos. Kedudukan perut pada wanita hamil dipengaruhi oleh otot perut. Semasa anda hamil pertama, otot perut masih kelihatan kuat dan dinding perut tidak begitu tegang, sehingga kedudukan perut akan tinggi. Bukan itu sahaja, kedudukan perut bawah juga dipengaruhi oleh kedudukan bayi di dalam perut.

2. Bentuk Perut

Bentuk perut ibu adalah salah satu mitos yang dipercayai dapat menentukan jantina bayi yang sedang dikandung. Perut yang bulat sempurna adalah tanda kehamilan anak lelaki, sementara perut yang lebih lebar dipercayai sebagai tanda kehamilan seorang gadis.

Bentuk perut wanita hamil tidak dapat digunakan untuk menentukan jenis kelamin bayi yang sedang dikandung. Hampir sama dengan kedudukan perut, bentuk perut sebenarnya disebabkan oleh kedudukan bayi dalam kandungan.

Baca juga: Ibu Mengandung, Perhatikan 6 Mitos & Fakta Kehamilan Ini

3. Sakit Pagi

Ramai yang mengatakan bahawa jika ibu tidak mengalami sakit pagi , bermaksud mempunyai anak lelaki. Sakit pagi adalah loya dan muntah yang sering berlaku pada trimester pertama kehamilan. Sebenarnya, tidak ada penjelasan perubatan untuk hubungan antara keduanya.

Sakit pagi Ini adalah keadaan biasa bagi wanita hamil. Namun, segera lakukan pemeriksaan di rumah sakit terdekat, ketika mual dan muntah yang dialami menyebabkan dehidrasi, keletihan badan, pingsan, atau muntah bercampur darah.

4. Keadaan Kulit Ibu

Wanita hamil mengalami perubahan pada kulit wajah. Namun, jika wajah wanita hamil mempunyai banyak jerawat, itu adalah tanda bahawa dia mengandung anak lelaki, ini hanya mitos. Dilaporkan Kesihatan Ibu Bapa Perubahan yang berlaku pada kulit wajah menjadi lebih cenderung kepada jerawat kerana perubahan hormon semasa kehamilan. Sentiasa menjaga kebersihan kulit badan dan wajah semasa mengandung agar ibu mengelakkan masalah kesihatan kulit.

5. Mengidam

Mengidam adalah keadaan yang sering dialami oleh ibu semasa mengandung. Ramai yang mengatakan, ketika ibu ingin makan makanan masin dan gurih, ini menunjukkan bahawa ibu mengandung anak lelaki. Sebenarnya, keinginan untuk makan makanan tertentu adalah tanda bahawa ibu memerlukan nutrien dari makanan yang diinginkan. Jadi, anda tidak perlu mempercayai mitos ini.

Baca juga: 8 Mitos Kehamilan Yang Perlu Anda Ketahui

Itulah mitos mengenai kehamilan anak lelaki yang tidak perlu dipercayai oleh ibu. Sekiranya terdapat maklumat yang ingin anda ketahui mengenai kehamilan, tanyakan terus kepada doktor melalui permohonan tersebut . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Mitos Vs Fakta: Tanda Anda Mempunyai Bayi lelaki
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Mengatakan Anda Mempunyai Bayi lelaki mengikut Bentuk atau Ukuran Perut Anda?
Hari ini. Diakses pada tahun 2020. 19 Cara untuk Beritahu (atau Tebak) jika Anda Mempunyai Anak Lelaki atau Perempuan