3 Jenis Pembedahan untuk Merawat Atresia Ani

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahu bayi mereka dilahirkan dalam keadaan sihat dan sempurna. Tetapi malangnya, kelainan atau kecacatan sejak lahir sering tidak dapat dielakkan. Salah satu jenis kecacatan kelahiran yang paling biasa pada bayi adalah atresia ani. Telah diketahui bahawa 1 dari 5000 bayi baru lahir mempunyai keadaan ini.

Bayi dengan atresia ani dilahirkan tanpa dubur. Sebenarnya, dubur adalah bahagian tubuh yang sangat penting untuk menyingkirkan sisa makanan yang kita makan. Namun, keadaan kecacatan pada bayi ini masih dapat diperbaiki dengan melakukan pembedahan. Ketahui jenis pembedahan yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk merawat atresia ani di sini.

Mengenal Atresia Ani

Sebelum mengetahui jenis pembedahan untuk merawat atresia ani, ada baiknya ibu bapa mengetahui terlebih dahulu apa yang dimaksudkan dengan atresia ani.

Atresia ani adalah sejenis kecacatan kelahiran yang berlaku pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini dicirikan oleh bentuk rektum (hujung usus besar) ke saluran dubur pada bayi yang tidak berkembang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, bentuk kelainan atresia ani juga berbeza-beza, termasuk:

  • Saluran dubur disempit atau ditutup.
  • Pembentukan fistula atau saluran yang menghubungkan rektum ke pundi kencing, uretra, dan pangkal zakar atau vagina.
  • Rektum tidak dihubungkan ke usus besar.

Atresia ani lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Keadaan ini sangat mempengaruhi perkembangan anak-anak kelak. Itulah sebabnya keadaan atresia ani perlu dirawat secepat mungkin agar risiko komplikasi dapat dikurangkan.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Ini 4 Komplikasi Atresia Ani

Punca Atresia Ani

Biasanya, saluran dubur, saluran kencing, dan alat kelamin janin terbentuk pada kehamilan tujuh hingga lapan minggu melalui proses pembelahan dan pemisahan dinding pencernaan janin. Apabila tempoh perkembangan janin terganggu, keadaan ini menyebabkan atresia ani.

Hingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan gangguan perkembangan ini berlaku. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa keturunan atau genetik menyumbang kepada kecacatan kelahiran ini.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Gejala Atresia Ani pada Bayi

Pembedahan Untuk Merawat Atresia Ani

Dalam kebanyakan kes bayi dengan saluran dubur tertutup, tindakan perubatan yang perlu dilakukan adalah pembedahan. Pembedahan perlu dilakukan secepat mungkin agar ada saluran membuang sisa, agar sistem pencernaan terus berjalan dengan lancar. Menentukan masa yang tepat ketika operasi harus dilakukan tidak boleh sewenang-wenangnya.

Memandangkan operasi ini mempunyai tahap kesukaran yang tinggi kerana kedudukan organ yang terkena terletak jauh di dalam pelvis. Belum lagi usia bayi yang sangat muda, jadi risiko komplikasi juga meningkat. Doktor juga perlu mempertimbangkan keadaan kesihatan bayi. Sebabnya, orang dengan atresia ani biasanya juga mempunyai kelainan kongenital yang lain.

Bergantung pada keadaannya, terdapat tiga jenis pembedahan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk merawat atresia ani:

1. Operasi untuk Membuat Sambungan

Dalam kes atresia ani di mana usus tidak bersambung ke dubur, pembedahan akan dilakukan untuk menghubungkan dubur dan usus.

2. Kolostomi

Sementara menunggu masa yang tepat untuk melakukan pembedahan pembaikan, doktor akan membuat kolostomi, yang merupakan lubang (stoma) di dinding perut sebagai saluran sementara. Lubang ini akan dihubungkan ke usus dan najis yang keluar dari stoma akan ditampung dalam beg yang dipanggil beg kolostomi .

3. Anoplasti Perineal

Perineal anoplasty adalah sejenis pembedahan pembaikan yang dilakukan dengan menutup fistula yang disambungkan ke saluran kencing atau Miss V, kemudian menjadikan saluran dubur pada kedudukan yang tepat. Operasi ini mempunyai tahap kejayaan yang cukup tinggi, walaupun kadangkala operasi tersebut perlu dilakukan lebih dari sekali.

Baca juga: Atresia Ani Boleh Dikenali Sejak Trimester Pertama

Itulah dua prosedur perubatan yang biasanya dilakukan pada bayi dengan atresia ani. Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan lain yang dialami oleh anak kecil anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Doktor orang yang dipercayai bersedia untuk menolong anda Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found