Cirit-birit yang teruk boleh menyebabkan kematian, benarkah?

Jakarta - Semua orang pasti mengalami cirit-birit. Cirit-birit adalah penyakit yang menyebabkan penghidap buang air besar dengan najis cair. Keadaan ini timbul apabila makanan dan minuman yang dimakan mengandungi parasit, virus atau bakteria. Dua jenis cirit-birit biasanya dialami, termasuk:

  1. cirit-birit akut, cirit-birit yang berterusan selama 3-7 hari. Ini biasanya berlaku kerana jangkitan pada saluran pencernaan.

  2. cirit-birit kronik, cirit-birit yang berlanjutan lebih dari 30 hari. Ini biasanya berlaku kerana alergi, keadaan kesihatan, atau jangkitan kronik pada saluran pencernaan.

Baca juga: Cirit-birit yang teruk semasa disentri, bolehkah ia mengancam nyawa?

Mengapa Cirit-birit Berbahaya?

Apabila seseorang mengalami cirit-birit, tubuh akan kehilangan banyak cecair kerana najis cair. Sekiranya keadaan ini dialami secara berterusan, badan akan mengalami dehidrasi. Nah, apabila cecair badan anda hilang secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak, maka keseimbangan ion dalam badan akan terganggu dan fungsi organ dan tisu badan secara automatik tidak akan berfungsi dengan optimum.

Sekiranya ini dibiarkan, fungsi ginjal terganggu, sawan, asidosis metabolik, dan kejutan hipovolemik boleh berlaku kerana kehilangan cairan dalam badan dalam jumlah yang berlebihan. Keadaan ini malah boleh menyebabkan penghidapnya kehilangan nyawanya. Oleh kerana anda sudah mengetahui keadaan ini membahayakan badan anda, jadi jangan ambil ringan, oke!

Baca juga: 7 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Cirit-birit yang teruk boleh menyebabkan kematian, benarkah?

Penyakit ini sangat biasa berlaku pada orang-orang dari segala usia. Sekiranya gejala cirit-birit berlangsung terlalu lama tanpa rawatan yang betul, ini bermakna bahawa cirit-birit adalah tanda gangguan serius, seperti kolitis atau sindrom iritasi usus. Kedua-dua penyakit ini adalah penyakit berbahaya kerana boleh membahayakan nyawa penghidapnya. Sebabnya, kedua-dua penyakit ini akan menjadikan penghidapnya mengalami dehidrasi secara serius.

Dehidrasi adalah keadaan apabila badan anda kekurangan cecair. Apabila kandungan air di dalam badan berkurang banyak, keseimbangan mineral dalam badan akan terganggu dan secara automatik fungsi organ dan tisu badan tidak dapat berfungsi dengan optimum. Orang yang mengalami dehidrasi teruk yang tidak mendapat rawatan dengan baik dan cepat akan berisiko mengalami gangguan fungsi ginjal dan penyakit batu ginjal.

Selain dua penyakit ginjal ini, orang dengan keadaan ini juga berpotensi menderita penyakit berbahaya lain, seperti kerosakan otot, pembengkakan otak, sawan, kehilangan kesedaran, dan bahkan kematian.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara disentri dan cirit-birit

Langkah-Langkah Mengelakkan Kesan Cirit-Birit yang Berak

Mengalami cirit-birit akan menyebabkan badan anda kehilangan sejumlah besar cecair dan ion, jadi menjaga keseimbangan cairan dan ion adalah penting ketika seseorang mengalami cirit-birit. Dengan memenuhi pengambilan cecair dengan meminum minuman yang mengandungi banyak ion adalah salah satu cara untuk mengelakkan kesan maut akibat cirit-birit yang berpanjangan. Sekiranya anda telah melakukan ini, tetapi gejala cirit-birit yang anda alami semakin teruk, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul, ya!

Alangkah baiknya, jika timbul gejala ringan, segera berjumpa doktor. Jangan tunggu sehingga gejala penyakit diare serius muncul, kerana keadaan ini boleh membahayakan nyawa penghidapnya. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui. Ayuh, muat turun aplikasinya dengan segera!