6 Punca Perut Tidak Merata Walaupun Selepas Bersenam

Jakarta - Adakah anda selalu bersenam tetapi perut anda tidak rata? Jangan bosan atau berputus asa terlebih dahulu, mungkin ada perkara atau tabiat yang salah yang membuat perut anda kembung. Jadi, apa penyebab perut tidak rata walaupun anda selalu bersenam?

  1. Latihan yang kurang tepat dan intensif

Sekiranya anda melakukan menu senaman yang betul, anda sebenarnya dapat membina otot dalam beberapa bulan. Namun, jika menu latihan tidak mempunyai ragam atau rajin berlatih, tentu hasilnya tidak akan seperti yang diharapkan.

Untuk mengurangkan lemak perut, cubalah untuk tidak memberi tumpuan hanya pada latihan otot perut. Kerana, menurut para pakar, melatih otot hanya di satu bahagian badan tidak berkesan. Menurut pelatih kecergasan dan pakar pemakanan dari AS, latihan otot perut memang akan menguatkan batang tubuh, tetapi tidak akan mengurangkan jumlah lemak di perut.

Baca juga: 5 Petua Mudah Menghilangkan Lemak Perut

Inilah sebabnya mengapa kalori yang dibakar tidak akan banyak walaupun anda kerap melakukannya duduk, papan, atau cengkaman dengan rutin. Sebaliknya, cubalah fokus pada pergerakan otot ke seluruh badan anda. Pada asasnya, semakin banyak jisim otot yang anda latih, semakin banyak kalori yang anda bakar. Nah, dengan cara itu semakin besar kemungkinan lemak perut akan dikurangkan. Selain itu, anda juga boleh meminta pertolongan pelatih supaya sesi latihan berjalan dengan betul dan berkesan.

  1. Tekanan

Punca perut tidak rata walaupun anda kerap berlatih juga boleh disebabkan oleh faktor psikologi, iaitu tekanan. Kata ahli seperti yang dipetik dalam Kesihatan Wanita Mag, Tekanan memberi kesan kepada hormon adrenal yang memudahkan badan menyimpan kalori tambahan di kawasan perut.

Di samping itu, menurut penyelidikan dari University of California, San Francisco, Amerika Syarikat, tekanan juga boleh membuat wanita lebih berisiko mengalami kadar lemak yang tinggi di kawasan perut. Apa yang mesti diingat, keadaan ini boleh berlaku walaupun mereka mempunyai berat badan yang ideal.

  1. Penggunaan Makanan yang Diproses

Ini juga boleh membuatkan perut anda tetap buncit walaupun anda telah rajin bersenam. Pakar mengatakan makanan yang diproses, termasuk diet tinggi fruktosa, boleh membuat anda berisiko tinggi untuk mengalami kegemukan perut. Nah, fruktosa itu sendiri terdapat dalam banyak makanan yang diproses.

Menurut seorang peribadi pelatih dari New York, Amerika Syarikat, proses metabolisme fruktosa tidak sama dengan gula lain. Oleh itu, bagi anda yang sedang dalam proses mengecilkan perut, anda harus mengurangkan pengambilan makanan olahan, makanan ringan, dan soda.

Baca juga: 5 Makanan untuk Dipulihkan Selepas Bersenam

  1. Kandungan Lemak Terlalu Tinggi

Pakar mengatakan bahawa anda tidak boleh mendapat perut enam pek walaupun mempunyai otot yang besar, tetapi tahap lemak dalam badan masih tinggi. Baiklah, untuk meratakan atau menonjolkan abs Pada perut, anda perlu memastikan tahap lemak badan anda sekitar 10 peratus.

  1. Mungkin Tidak Lemak

Punca lain dari perut yang tidak rata mungkin bukan disebabkan oleh faktor lemak. Jadi, apa yang membuat perut masih membuncit? Lancarkan kesihatan wanita, Perut yang buncit boleh menjadi tanda keadaan penyakit tertentu yang membuat perut sentiasa kembung. Contohnya, penyakit seliak, intoleransi laktosa, sindrom iritasi usus, dan gangguan pencernaan lain.

Baca juga: Variasi Pergerakan Papan untuk Perut Yang Rata

  1. Kekurangan rehat

Bersenam secara berkala dan pengambilan makanan berkhasiat sahaja tidak akan mencukupi untuk mengurangkan lemak perut. Pakar mengatakan, rehat yang mencukupi juga mempunyai peranan penting untuk mengikis lemak di perut. Sebabnya, kurang tidur boleh menyebabkan peningkatan hormon kortisol dalam badan. Nah, hormon ini boleh mencetuskan pertumbuhan lemak perut yang seterusnya akan mencegah perut menjadi gemuk enam pek atau bahkan.

Ingin tahu cara membakar lemak perut dengan berkesan dan faktor-faktor yang menyebabkan perut tidak rata? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!