Suka Kopi? Cuba Rasai Manfaat Kopi Hijau

, Jakarta - Bagi penduduk Jakarta, trend kopi es kini melanda pelbagai kumpulan, baik orang muda maupun pekerja pejabat. Mengutamakan kualiti biji kopi tempatan dan campuran gula semula jadi, yang mana penggemar kopi tidak berminat untuk mencuba pelbagai jenis kopi es kontemporari yang memanjakan lidah.

Selain membuat tubuh terasa segar ketika melalui hari, ternyata kopi baik untuk meningkatkan metabolisme badan. Sementara itu, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan dengan hanya minum kopi, kopi hijau mungkin pilihan yang tepat untuk anda.

kopi hijau Yang dimaksudkan adalah biji kopi yang tidak memasuki proses memanggang atau proses lain yang membuat warnanya menjadi hitam. Menurut beberapa kajian, kopi hijau Masih mempunyai kadar asam klorogenik yang tinggi, sehingga dapat mempengaruhi metabolisme dan mengawal kadar gula dalam darah. Dengan kata lain, penggunaan kopi hijau akan mengelakkan anda dari risiko kegemukan yang menjadi penyebab utama timbulnya pelbagai penyakit.

Baca juga: Teh atau Kopi, Mana Yang Lebih Sihat?

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah faedahnya kopi hijau apa yang anda perlu ketahui:

  1. Menurunkan berat badan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, asid klorogenik di kopi hijau memang terbukti lebih tinggi dari biji kopi yang telah dipanggang. Nah, asid klorogenik ini berfungsi untuk membakar lemak yang terkumpul dalam tempo yang lebih cepat. Bahan ini juga berkesan untuk membakar lemak yang tersimpan di hati, sehingga dapat meningkatkan hormon yang bertugas membakar lemak. Minum pada dos 60 - 185 miligram sehari sebelum anda makan.

  1. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Kajian yang diterbitkan oleh Hipertensi Klinikal dan Eksperimental pada tahun 2006 menunjukkan bahawa kopi hijau berkesan menurunkan tekanan darah tinggi pada 117 responden. Responden diberi kopi hijau dengan dos tertentu selama 28 hari. Akibatnya, tekanan darah mereka berkurang.

  1. Tingkatkan Mood

Sama seperti kopi pada amnya, kopi hijau juga mempunyai kesan yang sangat baik terhadap mood dan prestasi otak. Di samping itu, kafein juga berkesan dalam meningkatkan kewaspadaan, ingatan, fokus, daya tahan, dan pelbagai faktor yang mempengaruhi prestasi kognitif. Jadi pada asasnya, bukan sahaja mencegah anda merasa mengantuk, tetapi kopi hijau juga baik untuk pekerja pejabat yang ingin tetap fokus di tempat kerja dan mengelakkan tekanan dan kemurungan.

  1. Mengurangkan Kesan Radikal Percuma

Kita dapat memperoleh radikal bebas dari paparan sinar matahari, radiasi, asap rokok, asap kenderaan, dan bahkan makanan dan minuman yang dimakan setiap hari. Sekiranya terdapat terlalu banyak radikal bebas, ini boleh menyebabkan pelbagai kerosakan sel di dalam badan.

Kerosakan sel dalam badan boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti kardiovaskular, barah, darah tinggi, penuaan pramatang, dan lain-lain. Baik, kandungan antioksidan yang tinggi di kopi hijau kuat melawan radikal bebas dan melindungi sel-sel di dalam badan anda dari kerosakan.

Baca juga: Hati-hati dengan Penyakit Kronik Kerana Radikal Bebas

  1. Mencegah Diabetes

Manfaat kopi hijau Satu lagi adalah mencegah diabetes. Ini kerana asid klorogenik juga berkesan untuk mengurangkan penyerapan karbohidrat dalam usus besar. Dengan cara ini, kadar gula dalam darah dikawal, jadi anda tidak mudah terkena diabetes.

Setelah mengetahui kelebihan kopi hijau di atas, kini anda pasti ingin minum kopi hijau lebih kerap. Eittss, walaupun berguna, pastikan penggunaannya sesuai dengan dos yang disyorkan, ya! Sekiranya anda ingin membincangkan menu diet sihat yang lain, sekarang anda juga boleh berbincang dengan doktor anda di melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video melalui ciri Hubungi Doktor . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found