Ketahui 5 Gejala Jangkitan Streptococcus

Jakarta- Selain virus, ada juga bakteria yang dapat menyebabkan sejumlah masalah kesehatan. Lihat saja contoh jangkitan oleh bakteria Streptokokus yang boleh menyebabkan banyak masalah. Bakteria ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu A dan B.

Bakteria Streptococcus A ia boleh hidup di kulit dan tekak. Penghantaran melalui hubungan langsung, seperti melalui sentuhan kulit. Walaupun jenis B boleh hidup di usus, Miss V, dan hujung usus besar (rektum).

Baca juga: Tidak steril, ini adalah 5 penyakit yang disebabkan oleh bakteria

Bakteria Streptokokus sebenarnya sejenis bakteria yang boleh hidup dan tumbuh di dalam tubuh manusia. Bakteria ini kadangkala tidak menyebabkan penyakit serius. Tetapi dalam beberapa kes, jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan gejala dari ringan hingga serius.

Lalu, seperti apa simptomnya? Streptokokus ?

Terdapat banyak gejala

Apa yang anda perlu ketahui, jenisnya Streptokokus Ini boleh menyebabkan berlainan penyakit. Oleh itu, simptomnya Streptokokus mungkin berbeza bagi setiap orang. Nah, berikut adalah gejala berdasarkan penyakit yang disebabkan oleh bakteria: Streptococcus A :

 • Sakit tekak. Gejala termasuk demam, sukar menelan, kelemahan, loya, hilang selera makan, tekak merah, dan tompok-tompok putih atau kelabu.

 • Demam scarlet. Gejala demam merah boleh merangkumi demam, amandel bengkak, kemerahan muka, sakit kepala, lidah bengkak dan bergelombang, mual dan muntah, garis merah di bahagian ketiak dan lutut, tompok (merah, putih, kuning) di kerongkong.

Di samping itu, bakteria Streptokokus juga boleh menyebabkan demam reumatik, impetigo, dan glomerulonefritis dengan gejala yang berbeza.

Baca juga: Ini adalah bahagian tubuh yang mengandungi kuman paling banyak

Sementara simptomnya Streptococcus B ia adalah cerita yang berbeza. Pada orang dewasa, bakteria Streptokokus boleh menyebabkan keadaan berikut:

 • Sepsis.

 • Jangkitan saluran kencing.

 • Jangkitan kulit dan tisu lembut.

 • Meningitis atau keradangan pada lapisan otak.

 • Jangkitan paru-paru atau radang paru-paru.

Gejala lain Streptokokus Pada orang dewasa, gejalanya berbeza pada bayi. Gejala pada bayi boleh merangkumi kesukaran menyusu, demam, dan gangguan kesedaran pada bayi.

Ketahui Cara Mencegahnya

Untuk mengelakkan jangkitan Streptokokus boleh melalui pelbagai cara, bergantung pada usia dan jenis jangkitan. Untuk jenis A, ini dapat dilakukan dengan menghindari terjadinya transmisi, seperti:

 • Gunakan topeng, terutamanya jika anda mempunyai jangkitan ketika bersin atau batuk.

 • Sentiasa basuh tangan anda selepas melakukan aktiviti.

 • Bersihkan barang yang mungkin tercemar.

 • Jangan berkongsi peralatan makan (sudu, pinggan, atau gelas).

Sementara itu, untuk mengelakkan jangkitan Streptococcus B berbeza. Bagi bayi yang baru lahir, wanita hamil disyorkan untuk selalu melakukan pemeriksaan berkala. Tujuannya jelas, supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera jika jangkitan dikesan.

Baca juga: Penting untuk Kesihatan, Inilah Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

Pemeriksaan ini boleh dilakukan pada usia kehamilan 35 hingga 37 minggu. Pemeriksaan biasanya dalam bentuk prosedur swab vagina atau rektum untuk mengambil sampel cecair badan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh meminta doktor secara langsung untuk mendapatkan nasihat atau rawatan yang tepat melalui permohonan. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!