Panduan Memenuhi Pemakanan untuk Balita Berumur 4-5 Tahun

, Jakarta - Anak-anak berusia antara 4-5 tahun mendekati sekolah. Oleh itu, pengambilan makanan yang diberikan bukan lagi hanya untuk menjaga kesihatan tubuh. Pada usia itu, penting juga untuk menyediakan makanan yang dapat membantu perkembangan otak dan kemampuan belajar anak-anak.

Pada usia ini, anak kecil anda sudah mula makan lebih banyak makanan dan sudah mulai sama dengan apa yang dimakan oleh orang dewasa. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa ibu dan bapa boleh memberi makan anak-anak mereka secara sembarangan. Selain memperhatikan jenisnya, juga penting untuk mengetahui dos atau keperluan anak anda untuk nutrien tertentu.

Baca juga: Peraturan penting untuk menyediakan makanan sihat untuk kanak-kanak

Makanan Umur 4-5 Tahun

Kanak-kanak berumur 4-5 tahun secara amnya memerlukan pengambilan nutrien sekurang-kurangnya 1.600 kalori (menurut RDA dari Kementerian Kesehatan Indonesia). Sebenarnya, jenis pemakanan yang diperlukan oleh kanak-kanak pada usia ini tidak berubah, tetapi dosnya mesti disesuaikan. Inilah butirannya:

  • Karbohidrat

Pada usia ini, kanak-kanak memerlukan pengambilan karbohidrat untuk diubah menjadi tenaga. Seboleh mungkin, pastikan dalam satu hari anak kecil anda mendapat 220 gram pengambilan karbohidrat. Terdapat dua jenis karbohidrat yang perlu anda ketahui, iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks.

Karbohidrat sederhana adalah jenis karbohidrat yang paling mudah diserap, sehingga ditukar menjadi gula darah. Walaupun karbohidrat kompleks adalah jenis karbohidrat yang terbuat dari rantai panjang molekul gula, jadi mereka memerlukan masa yang lama untuk dicerna. Karbohidrat jenis ini dapat memberikan tahap tenaga yang stabil bagi anak-anak untuk bergerak sepanjang hari.

  • Protein

Selain karbohidrat, pastikan juga memenuhi keperluan protein anak-anak. Pada usia ini, kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 35 gram pengambilan protein setiap hari. Agar dapat dipenuhi dengan betul, terdapat dua jenis protein yang dapat diberikan oleh ibu bapa kepada anak kecil mereka, iaitu protein haiwan dan protein sayuran.

Baca juga: Hanya 12 Bulan, Adakah Kanak-kanak perlu memasuki sekolah?

  • Lemak

Sementara itu, untuk pengambilan lemak, kanak-kanak berumur 4-5 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 62 gram sehari. Tetapi berhati-hatilah, bukan hanya lemak yang dapat diberikan kepada anak-anak. Terdapat beberapa jenis lemak, iaitu lemak baik dan lemak buruk. Kanak-kanak memerlukan pengambilan lemak yang baik, iaitu lemak tak jenuh tunggal dan asid lemak tak jenuh ganda. Lemak jenis ini boleh didapati dari alpukat, badam, minyak zaitun, salmon, tauhu, dan lain-lain.

  • Serat

Kanak-kanak berumur 4-5 tahun memerlukan pengambilan serat 22 gram dalam satu hari. Untuk memenuhi ini, ibu dapat membiasakan anak anda untuk makan sekurang-kurangnya 2-3 hidangan sayur dan buah setiap hari. Satu hidangan buah adalah satu buah sederhana atau dua buah kecil.

  • Vitamin dan Mineral

Memasuki usia sekolah, pengambilan vitamin dan mineral menjadi lebih penting bagi anak-anak. Oleh itu, pastikan memenuhi keperluan vitamin dan mineral harian anak anda dengan menyediakan sumber makanan berkhasiat. Ibu dapat membantu memenuhi keperluan vitamin anak-anak dengan mineral, termasuk zat besi, zink, kalsium, natrium, tembaga, vitamin A, vitamin B, dan pelbagai vitamin dan mineral lain.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kementerian Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jadual RDA.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan yang baik untuk kanak-kanak prasekolah.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Mesti Makan Berkhasiat.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Memberi makan kepada anak prasekolah anda.