Inilah Ujian Pemeriksaan untuk Mengesan Mastoiditis

Jakarta - Tulang mastoid yang dipenuhi dengan sel udara adalah sebahagian dari tulang temporal tengkorak. Sel-sel mastoid dianggap berperanan melindungi struktur halus telinga, mengatur tekanan telinga, dan melindungi tulang temporal sekiranya terjadi trauma. Apabila sel mastoid dijangkiti atau meradang, mastoiditis dapat berkembang.

Jangkitan atau keradangan sel mastoid akibat jangkitan telinga atau otitis media yang tidak dirawat dengan baik. Oleh kerana begitu banyak struktur penting melewati tulang mastoid, jangkitan boleh merebak di luar tulang dan menyebabkan komplikasi yang lebih serius. Biasanya, gangguan telinga ini sering berlaku pada kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga dapat mengalaminya.

Bagaimana Doktor Mengesan Mastoiditis?

Apabila terdapat sakit di telinga yang disertai demam, perubahan warna telinga menjadi kemerahan dan pembengkakan berlaku, mungkin terdapat kelainan pada organ pendengaran yang satu ini. Biasanya, untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, doktor mencari jangkitan di telinga melalui otoskop.

Baca juga: Alahan Boleh Menyebabkan Jangkitan Telinga, Inilah Sebabnya

Sebabnya, mastoiditis jarang berlaku tanpa bermula dengan munculnya jangkitan telinga. Doktor kemudian akan mengambil sampel cecair telinga yang dijangkiti untuk kultur tisu. Sekiranya mastoiditis disyaki parah atau kronik, pengesanan mastoiditis lebih lanjut menggunakan imbasan CT mungkin diperlukan untuk menggambarkan kawasan mastoid. Sekiranya poket cairan atau nanah terdapat di kawasan telinga, leher, mastoid, dan tulang belakang, penyaliran dan pemupukan diperlukan, supaya antibiotik dapat disesuaikan mengikut keadaannya.

Apakah Gejala Mastoiditis?

Mastoiditis boleh bermula selepas munculnya jangkitan telinga. Apabila seseorang mengalami gejala baru dalam beberapa minggu selepas jangkitan telinga didiagnosis, pemeriksaan susulan harus dilakukan. Gejala yang menunjukkan mastoiditis setelah didiagnosis jangkitan telinga adalah:

 • Kesakitan yang teruk dan berdenyut di dalam atau di sekitar telinga;

 • Pelepasan nanah atau cecair lain dari telinga;

 • Demam atau menggigil;

 • Bengkak di belakang atau di bawah telinga;

 • Kemerahan di belakang telinga;

 • Bau busuk muncul dari telinga;

 • Telinga yang kelihatan melekat atau didorong ke hadapan;

 • Kemunculan masalah pendengaran.

Baca juga: Vertigo Semula Jadi, Betulkah Gejala Mastoiditis?

Semasa pada kanak-kanak, gejala yang berlaku tetapi sering tidak diketahui adalah:

 • Perubahan emosi;

 • Menangis selalu;

 • Tarik telinga yang kerap;

 • Memukul bahagian kepala untuk mengurangkan rasa sakit yang dirasakan.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjanji temu dengan pakar telinga di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Pastikan juga jangkitan telinga, jika anda mengalaminya, dirawat sepenuhnya sehingga anda sembuh sepenuhnya. Sekiranya seseorang dengan mastoiditis atau jangkitan telinga keliru, demam tinggi, lemah, atau bengkak di kawasan kepala, segera dapatkan bantuan kecemasan.

Pada sesetengah orang, pembengkakan yang disebabkan oleh mastoiditis berselang atau bertambah buruk. Oleh itu, penting untuk tidak menganggap bahawa jangkitan telah hilang hanya kerana gejalanya sedikit membaik. Tanpa rawatan, mastoiditis boleh menyebabkan jangkitan tengkorak, darah, dan organ lain. Beberapa kes mastoiditis juga menyebabkan sepsis.

Baca juga: Faktor yang Meningkatkan Risiko Mastoiditis

Mencuci tangan dengan sabun sehingga bersih sepenuhnya dan mengelakkan sentuhan langsung dengan orang yang mengalami jangkitan telinga adalah kaedah terbaik untuk mencegah otitis media dan mastoiditis. Orang dengan imuniti yang lemah terutamanya terdedah kepada komplikasi serius. Jadi, sentiasa berhati-hati dan jaga kesihatan anda, ya!