Tanda bahawa rambut anda perlu dipotong

Jakarta - Semua tanda dan gejala yang ditunjukkan oleh tubuh mempunyai makna tersendiri. Sama ada untuk menunjukkan keadaan kesihatan, atau tanda lain. Seperti rasa sakit di hujung jari kaki, itu boleh menjadi tanda bahawa anda harus segera memotong kuku yang mungkin telah mencederakan bahagian dalam atau daging pada jari kaki.

Selain memotong kuku, bahagian lain badan yang juga mesti dipotong secara teratur adalah rambut di kepala. Sebagai tambahan kepada pertumbuhan rambut panjang yang berterusan, potongan rambut biasa telah terbukti dapat membantu menjaga kesihatan kulit kepala secara keseluruhan. Jadi, apakah tanda-tanda yang menunjukkan bahawa rambut anda perlu segera dipotong?

  1. Kerugian yang teruk

Rambut yang terus rontok adalah tanda bahawa anda perlu segera memotong rambut anda. Terutama jika keguguran rambut dalam jumlah besar dan tidak terkawal. Kerana keguguran rambut dari kepala adalah isyarat bahawa hujung rambut telah rosak.

Rambut yang rosak atau mati adalah salah satu sebab keguguran rambut. Apa yang lebih teruk, jika keadaan ini dibiarkan dan rambut tidak segera dipotong, kerosakan boleh menjadi lebih teruk walaupun pada akar rambut.

  1. Rambut Berpisah dan Berpisah

Apabila rambut anda mula berpecah dan berpecah, ini bermakna anda harus memotong rambut anda, terutama yang telah rosak. Selain merosakkan penampilan, sebenarnya masalah rambut yang satu ini dapat merebak dan mencetuskan masalah lain di kepala.

Rambut yang putus akan menjadi lebih rapuh dan mudah gugur. Sekiranya anda tidak merancang untuk memotong pendek atau mengubah gaya rambut anda, cubalah memangkas sedikit rambut yang rosak.

  1. kusut

Rambut kusut memang dapat diatasi dengan penjagaan rambut khas disertai dengan rajin menyikat. Tetapi bagaimana jika kusut terus berulang dan bertambah buruk? Rambut kusut, terutamanya ketika anda bangun atau selepas memandu adalah perkara semula jadi. Tetapi jika kusut yang terjadi sepanjang hari dan mula mengganggu anda, itu boleh menjadi tanda untuk segera pergi ke salon dan mendapatkan potongan rambut.

Memotong rambut berguna untuk menjadikan setiap helai lebih kemas dan senang diurus. Di samping itu, masalah kekusutan dan kekasaran rambut akan diselesaikan dengan memotong rambut yang menjadi "pelopor" dan merosakkan penampilan.

  1. Tidak mempunyai bentuk

Lama kelamaan, rambut akan terus tumbuh dan bertambah panjang setiap hari. Memanjangkan rambut bukanlah perkara yang salah, sebenarnya boleh menjadikan penampilan anda lebih cantik. Namun, pertumbuhan rambut mungkin tidak menentu, sehingga rambut kelihatan tidak berbentuk.

Sekiranya ini berlaku, anda mesti segera memotong rambut untuk mengembalikannya ke bentuk semula. Contohnya, persamakan panjang rambut yang mula kelihatan "berlumba" dan tidak teratur.

Potongan Rambut Setiap 2 Bulan

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda di atas, membuat jadual potongan rambut boleh menjadi salah satu cara untuk menjaga kesihatannya. Tempoh yang diperlukan adalah setiap 2 bulan, walaupun hanya memotong hujung rambut.

Tabiat ini berguna untuk menjaga kesihatan rambut dan kuat. Kerana, memotong rambut secara teratur dapat membuat lapisan rambut tetap kuat dan mencegah pecahan hujung. Di samping itu, bahkan tidak boleh memotong rambut dapat meningkatkan risiko keguguran rambut, kerana terdapat sekitar 15 persen rambut yang mengalami "pertumbuhan kosong" dalam jangka waktu 3 bulan. Jadi cara terbaik adalah membiasakan diri dengan memotong rambut sebelum memasuki waktu itu.

Lebih mudah membeli ubat dan produk kesihatan melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!